A bude to ještě horší! Láďa Vízek přináší hlas lidu z Kozlovny. Energie, Ukrajina i americké stíhačky

30.08.2022 20:12 | Rozhovor

Energetická krize a předtím koronavirus. Podnikatelé v oblasti restauratérství a pohostinství to věru nemají jednoduché, proto jich také v posledních měsících celá řada oznámila definitivní konec svého snažení v této dříve tak lukrativní sféře. Známý fotbalový internacionál Ladislav Vízek taktéž provozuje restauraci s názvem Kozlovna, ale i vzhledem k tomu, že nemusí platit nájem (sám je majitelem), nemusel zatím zdražovat o více než o 80 haléřů. S obavami ale vyhlíží především nadcházející zimní sezónu.

A bude to ještě horší! Láďa Vízek přináší hlas lidu z Kozlovny. Energie, Ukrajina i americké stíhačky
Foto: Hans Štembera
Popisek: S Láďou Vízkem v jeho Kozlovně

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

Jak se dnes vede hospodám a hospodským. Je to opravdu taková zoufalá bída, jak se často ozývá v médiích?

Ne, myslím, že zase taková bída to určitě není. Ale není v tom radost, protože když bojujete pouze o holé přežití, je to znát. Ta atmosféra, to kouzlo každé slušné hospody se vytrácí a nakonec přežijí jenom ti silnější.

Jak poznamenala oblast pohostinství dvouletá etapa koronaviru?

Některé samozřejmě velmi těžce a osudově, protože třeba zkrachovali, ale v zásadě to přineslo jeden nový, důležitý aspekt. Lidé se naučili jíst i pít doma. Odnesou si tam své tři čtyři piva a hospodu vlastně už nepotřebují. Jistěže ne všichni, ale je jich poměrně vysoký počet.

Jak je to u vás?

Tak já jsem se naštěstí s těmi skalními štamgasty rozloučit nemusel, chodí dál a zůstali Kozlovně věrní.

Je dnes situace horší než v době vlády covidu?

Myslím si, že je. Ty astronomické ceny energií znamenají pro mnohé neřešitelnou díru do rozpočtu. Určitě větší, než když museli podnikatelé hospody „pouze“ uzavřít. A bohužel se domnívám, že to bude ještě horší.

Pokud jde o ceny, byl jste i vy už nucen zdražovat?

Víte, možná to bude znít u podnikatele trošku zvláštně, ale já bytostně nemám rád zdražování. Vždyť to přece funguje na jednoduchém principu, že já, když zdražím, tak tím odírám někoho dalšího. Já rozumím, že někdy prostě není zbytí, ale takto to vnímám.

Takže vy jste nezdražoval?

Ne, nezdražoval. Pokud tedy neberete jako zdražování zvýšení ceny piva o 80 haléřů, ale to je, myslím, opravdu zanedbatelná položka.

Máte obavy z blízké budoucnosti?

Patrně se ocitneme v době, kterou jsme nepoznali. Už nebude téměř v každé vesnici hospoda, i kdyby tam prodávali jen pivo a utopence. Zvláště ti menší podnikatelé budou krachovat nebo si to jednoduše vyhodnotí jako zcela nerentabilní investici.

Učinila a činí podle vašeho názoru česká vláda, respektive stát, vše, aby co možná nejvíce pomohla restauratérům tuto krizi překonat?

To je strašně těžká otázka. Všichni by si rádi něco ukrojili, ale stát zase nemůže řešit všechno. To je, jako když provozovatelé vleků žádali o kompenzace, protože nepadá tolik sněhu, což je přece vina státu.

To je jedna strana věci, kdy my jsme se naučili, že se téměř v každé situaci obracíme na stát a říkáme, tak státe, pomoz nám.

Druhý pohled je fokusem toho podnikatele, který se nyní dívá na politiku vlády Petra Fialy. A vidí, jak posíláme desítky miliard na zbraně pro Ukrajinu nebo jak hodláme nakoupit stíhačky, které až zase tak podle mě nepotřebujeme, zvlášť když tady doma to opravdu hoří vinou energetické krize.

Ty stíhačky nám ale mohou pomoci. Vy se nebojíte ruské agresivity a rozpínavosti?

Obavy nemám. To by musela Kremlu narůst hodně dlouhá paže, aby dosáhl i na nás. Podle mě je to utopie. Navíc ty stíhačky by nás v takovém případě asi jen těžko zachránily.

My bychom se teď měli primárně na řešení svých vlastních problémů, abychom vůbec přežili tuto zimu, protože to bude možná nejtěžší zima mnoho let nazpátek. Lidé zatím většinou nedostali konečné vyúčtování za energie, ale až to přijde, bude to šok. A to pochopitelně zdaleka nejenom pro podnikatele.

Ta současná atmosféra ubližuje ve skutečnosti i té Ukrajině, kde ti lidé nepochybně trpí, ale pro řadu Čechů jsou teď vlastně spoluviníky naší bídy tím, že je musíme dotovat. Ale ono to tak přece není. Odnáší to tím i kabinet Petra Fialy, přestože měl jednoznačně bohulibé úmysly, jak pomoci lidem v jiné zemi, ale ten ekonomický vývoj je bohužel nemilosrdný a bude klást velké nároky na nás všechny, vládu nevyjímaje.

Pokud – a já tomu věřím a doufám v to – půjde opravdu jenom o to, přežít tuto zimu, bude to ještě dobré. Dlouhodobější krize už by se vším, co doposud fungovalo, pořádně zamávala. A bohužel by se to nevyhnulo naprosto nikomu. Ani školám nebo nemocnicím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Procházka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

10:20 „Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

„Nerozumím tomu, proč se jeho ‚kapitán Minařík‘ neřešil již dávno, kdy by i sám Laufer k tomu mohl c…