Britové, Srbové a Izraelci jsou proočkovaní. EU zatím dělá propagandu jako za mého mládí bolševik, zavzpomínal Václav Klaus

05.03.2021 18:45

ROZHOVOR Nejsou knedlíky, lidi nepřišli do práce. Touto historkou předseda Trikolóry Václav Klaus ilustruje současný stav ekonomiky v čase „izolaček“ ministryně Maláčové. A přidal citát Aloise Rašína o tom, že kde je bída, tam hrozí socialismus. A kde je socialismus, tam přichází bída.

Britové, Srbové a Izraelci jsou proočkovaní. EU zatím dělá propagandu jako za mého mládí bolševik, zavzpomínal Václav Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Ve středu jste navštívil prezidenta Miloše Zemana. O čem jste spolu jednali?

Zejména o podobě nového volebního zákona a o současné politické situaci.

Zmínil jste téma nového volebního zákona, také vás na jednání doprovázel ústavní expert vašeho hnutí Zdeněk Koudelka. Po jednání jste ale říkal, že se s panem prezidentem rozcházíte v pohledu na architekturu volebních obvodů. V čem jsou vaše pohledy rozdílné?

Pan Koudelka je expert na právo, ale bude také kandidovat na předním místě naší kandidátky v Jihomoravském kraji. Trikolóra je stejně jako pan prezident odpůrcem zásahů Ústavního soudu do volební soutěže a jako prioritu vnímá především zabránění ústavní krize a uskutečnění voleb. Nicméně, když už se mění zákon na poslední chvíli – je to příležitost pro jeho zjednodušení a vytvoření jednoho volebního obvodu – vždyť jsou to volby o předsedovi vlády ČR, nikoli jakési regionální dohadování.

Zmínil jste „zemské“ rozdělení obvodů, kdy by byla republika rozdělena na Čechy, Moravu a Slezsko. Mělo by se to týkat pouze voleb, nebo by se „zemské“ rozdělení mohlo uplatnit i v jiných oblastech?

Pokud nebude přijat jeden volební obvod, lze jako kompromis volit v historických zemích Čechy, Morava a Slezsko. Trikolóra chce zrušit samosprávné kraje v současné podobě, které jsou většinou umělé, jsou jen průtokovým ohřívačem a přerozdělováním různých dotací a vytváří další vrstvu papalášů (v tomto případě zcela zbytečných).

Ve sněmovně prý v současnosti SPD shání podpisy pod žádost o vyslovení nedůvěry vládě. Vy jste to nazval jako „žvanění“. Myslíte si, že to nemá naději na úspěch?

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí
Je jasné, že první stranou, která by něco takového podepsala, je Trikolóra, ovšem pan Okamura chce jen svoje podpisy, aby se z toho snažil těžit, že oni „jediní …“ a jinak je mu situace lhostejná. Podobně je to i s nouzovým stavem, kdy sledujeme jen pokrytectví a volební souboje. Republika ale potřebuje odhodlání a zásadovou politiku.

Doba pandemie vede též k posílení socialismu v ekonomice. Ministryně Maláčová prosazovala stoprocentní náhradu příjmu pro zaměstnance v karanténě nebo izolaci, o různých socialistických experimentech už mluví dokonce i zástupci pravice, třeba předseda Senátu Miloš Vystrčil přišel s nápadem, že by lidé, kteří o žádné příjmy nepřišli, měli přispívat těm s uzavřenou provozovnou částí svého platu. Co na toto říci?

Podívejte – stát vás opravdu neuživí a když – tak stylem jak v Severní Koreji. To, že máte jídlo, je zásluha zemědělců, že orají a sejí, že obchodníci prodávají, že někdo vyrábí traktor, že někdo dává práci i jiným lidem. 100% nemocenská či s příplatkem – bude další ranou spoustě výrobců.

Chcete konkrétní příklad? Kupuju u řezníka vždy i bramborové knedlíky (polotovar), neb večer po sněmovně člověk nemá čas a chuť něco dlouho v kuchyni klohnit. Tentokrát mi řekl: „knedlíky nejsou a do konce týdne nebudou, nepřišli jim lidi do práce“. Pozvolné dušení ekonomiky sledujeme prostým okem a paní Maláčová (krom likvidace státních financí) není dlouhodobým řešením.

Co jste říkal konkrétně na vládní návrh (od ministryně Maláčové), nazývaný jako „stoprocentní izolačka“, tedy stoprocentní náhrada příjmů zaměstnancům v izolaci nebo karanténě?

Viz výše. A jak řekl Alois Rašín: Tam, kde je bída, hrozí socialismus. Tam, kde je socialismus – přichází bída.

Rovněž se objevil (i v řadách vládní ČSSD) návrh na uzavření průmyslu, kde se prý epidemie šíří nejvíce. Co říkáte na tento nápad?

Ty lidi, kteří to navrhují, nás chtějí zahubit.

V úterý večer jsme v České televizi v Událostech slyšeli, že název vakcíny „Sputnik“ je záměrný odkaz k ruskému soupeření se Západem za studené války. Někteří komentátoři, třeba Petr Honzejk z Hospodářských novin, k tomu dodávají, že „Sputnik je v překladu satelit, a satelitní stát z nás chtějí udělat“. Co dodat k takovému pohledu, kde i vakcína, která má ukončit pandemii, je vykládána jako „hybridní zbraň“?

Vakcína není západní či východní nebo hybridní. Je buď účinná a bezpečná, nebo nikoli. Pokud je účinná a bezpečná – je zločin, že v republice není, aby zachraňovala životy.

Jinak před 14 dny byly velké mrazy a pan Honzejk topil ruským plynem – což je hybridní vytápění a pan Honzejk by měl rezignovat na pozici novináře (smích).

Ministr Blatný ve čtvrtek prohlásil, že vakcíny neschválené Evropskou unií (její lékovou agenturou) by nemohly být hrazeny ze zdravotního pojištění a lidé by si je museli platit sami. K čemu tedy provozujeme vlastní certifikační úřad (SÚKL), když by jeho stanoviska proti evropské lékové agentuře neměla být brána v potaz?

To je jen ukázka toho, jak krok za krokem ztrácíme svrchovanost. U vakcíny jsme již jen gubernie. Tento stav musíme změnit a o tomto prostoru musí rozhodovat naši lidé. Nejen u vakcíny.

V posledních dnech je České republice nabízena pomoc v podobě lůžek či vakcín z Německa a dalších členských států EU. Někteří to považují za důkaz „evropské solidarity“ a odvozují z toho vděk vůči EU. Měli bychom být vděčni EU?

Marketing a propaganda – to by jim šlo. Británie, Izrael, Srbové a další – jsou proočkovaní – země EU sledují takovouto propagandu – velmi podobnou jako míval za mého mládí bolševik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…