Dolejš slaví. Liška je šokován. Policie totiž odložila aféru s úplatky

02.04.2010 15:10

Do voleb s čistým štítem. To si může od pátku říci komunistický poslanec Jiří Dolejš. Stejně jako další aktéři aféry s úplatky ve věci Loterijního zákona, kterou naoko připravila Mladá fronta Dnes, jsou čistí. Policie vyšetřování odložila.

Dolejš slaví. Liška je šokován. Policie totiž odložila aféru s úplatky

„Policie prověřila informace novinářů MfD, doplnila je o své vlastní poznatky a dospěla k závěru, že nedošlo ke spáchání trestného činu. Nenaplnila se totiž skutková podstata trestného činu korupce," řekla ParlamentnímListům.cz mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

K předání peněz nedošlo

Novináři MfD totiž o korupci s vybranými funkcionáři stran pouze mluvili, ale k předání úplatku nedošlo, ač v případě KSČM dostal převlečený novinář přímo instruktáž, jak se dají peníze prostřednictvím společnosti Futura, vlastněné KSČM, elegantně a legálně předat do správných rukou.

Související:
Dolejše není kým nahradit, řekl Filip

„Je to naprosto šokující informace. Je to naprosto jednoznačný vzkaz všem slušným lidem, že je naprosto normálně možné se o korupci bavit a připravovat ji, tedy plánovat spáchání trestného činu naprosto legálně," reagoval pro ParlametniLIsty.cz na informaci bezprostředně předseda Strany zelených Ondřej Liška. Jeho partaj byla přitom jediná, která novináři, vydávajícího se za lobbistu, rázně ukázala dveře.

Filip: Dolejš je nyní definitivně očištěn

Nejkonkrétnější a nejvíce vstřícní byli k muži, který nabídl milion za zamítnutí přísnějšího loterijního zákona, komunisté. Ve straně to stálo místo jak jejího hospodáře Čeňka Milotu, v roli místopředsedy skončil i poslanec Jiří Dolejš. Ten je podle předsedy strany Vojtěcha Filipa definitivně očištěn.

„Jeho postavení na kandidátce je dané. Rezignoval na stranické funkce, ty nyní vykonává jiný člověk dobře a nevidím důvod ke změně," komentoval v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz rozhodnutí protikorupčních policistů Filip. Dolejš tak povede v Praze komunisty do květnových voleb.

Trestní řízení s aktéry kauzy je podle Filipa špatně od počátku. „Jako nesmyslné se nyní ukazuje konání novinářů MfD, kteří udělali předčasné závěry na základě provokace, která je sama o sobě trestným činem," ohodnotil přímý zásah investigativců MfD předseda komunistů.

Do mediální sítě se v září 2009 chytili nejen komunisté. Hlavy padaly i u tehdy nového politického subjektu TOP 09 (poslanec Ladislav Šustr), odejít musel i sekretář KDU-ČSL Jiří Stodůlka. Dvě největší strany, ODS a ČSSD, dopadly v testu MfD neutrálně, jejich představitelé byli nadosah milionu korun opatrnější než menší strany s podstatně nižším rozpočtem.

Související:
Policie chce stíhat Dolejše, zákon jí ale nenahrává

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…