EU nás nezachrání. Vše zůstalo na národních vládách. Babišovi jde o všechno, varuje Dočekal ze Svobodných

01.05.2020 4:45 | Zprávy

ROZHOVOR „Ukazuje se, že kvalitní a funkční pandemický plán nemá pravděpodobně žádná země. Bohužel. Politici namátkově volí různá řešení, ale obávám se, že v jejich rozhodování nehrají roli odborné argumenty, nýbrž snaha o jejich vlastní politické přežití. V dnešní mediální době se každá „zachráněná mrtvola“ počítá. Daleko horší je ale skutečnost, že zmíněný plán nemá ani WHO, která má zvládání podobných situací přímo v popisu práce. Nabízí se tudíž otázka, zda se vyplatí těch 11 tisíc lidí vůbec živit, když ve chvíli, kdy se má projevit jejich připravenost, vidíme jen totální selhání a vše zůstává na národních vládách,“ konstatuje Jan Dočekal, místopředseda Svobodných, zastupitel Prahy 6. Vyjadřuje se i k roli EU či ke kauze sochy Koněva.

EU nás nezachrání. Vše zůstalo na národních vládách. Babišovi jde o všechno, varuje Dočekal ze Svobodných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

„Všechno zavřeme, nikam nechoďte. Ale přežijeme ekonomicky?“ ptáte se ve svém posledním blogu. Znamená to, že opatření zavedená v polovině března vám přišla příliš přísná?

Spíše než přísná mi přišla ta opatření chaotická, nekoncepční a příliš plošná. Nelze takto ochromit ekonomiku s výjimkou prodejen potravin, lékáren, čerpacích stanic a pár dalších. Nechápu, proč musely zavírat například garážové autoservisy, opravy oděvů, proč nemohl být nějakým způsobem pouze omezen třeba maximální počet lidí v provozovně v závislosti na její velikosti. Proč lidé nemohli provozovat sporty typu tenis, u kterých by se určitě nemohli nakazit. Pominu zmatky typu roušky v autě musíte mít, za pár dní už opět nemusíte apod.

Předpokládal jsem, že zodpovědná vláda má právě pro obdobné případy zpracované podrobné a přesné pandemické plány, a ne že tahá zmateně opatření jako králíky z klobouku. Za naprosto šokující však považuji snahu vlády zneužít zákona na ochranu zdraví místo krizového zákona ve snaze vyhnout se odškodnění stovek subjektů v souvislosti s vyhlášenými opatřeními.

Přístup v jednotlivých zemích se liší, i když i ti, kteří ho měli zpočátku volnější, ho nakonec až na výjimky (v podstatě jedinou) zpřísnili podobně jako my. Jenom s tím rozdílem, že se jim tam nákaza rozjela mnohem více. Co o tom soudíte?

Odvolám se na předchozí odpověď. Ukazuje se, že kvalitní a funkční pandemický plán nemá pravděpodobně žádná země. Bohužel. Politici namátkově volí různá řešení, ale obávám se, že v jejich rozhodování nehrají roli odborné argumenty, nýbrž snaha o jejich vlastní politické přežití. V dnešní mediální době se každá „zachráněná mrtvola“ počítá. Daleko horší je ale skutečnost, že zmíněný plán nemá ani WHO, která má zvládání podobných situací přímo v popisu práce. Nabízí se tudíž otázka, zda se vyplatí těch 11 tisíc lidí vůbec živit, když ve chvíli, kdy se má projevit jejich připravenost, vidíme jen totální selhání a vše zůstává na národních vládách.

Nyní se opatření uvolňují, což někteří lidé vítají, jiným připadá to rozvolňování moc rychlé. Jak vám?

Nejsem epidemiolog a nemám křišťálovou kouli. Rozhodně bych ale postupoval selektivně podle různých opatření, regionů apod. Nicméně se domnívám, že celé dění kolem koronaviru je do určité míry způsobené médii, která v lidech vyvolala někdy až přehnaným způsobem paniku. Pokud se podíváme na statistiky diagnostikovaných onemocnění a smrtnosti ve srovnání s „běžnými“ chorobami typu klasická chřipka, rakovina, kardiovaskulární potíže atd., tak zjistíme, že ta čísla související s koronavirem nejsou až zase tak děsivá. Považuji nošení roušek a zodpovědné chování lidí (dodržování rozestupů apod.) za dostačující a nevidím důvod vmanipulovávat lidi do nějaké šmírovací aplikace typu chytrá karanténa, která stejně dává data jen zpětně a v reálném čase nechrání.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…