Europoslanec a biolog varuje. Toto vše se vám se smlouvou TTIP může dostat na talíř

17.04.2015 14:38 | Zprávy

ROZHOVOR O smlouvách TTIP a CETA se hodně mluví. A jelikož se o nich mluví většinou spíše v negativním slova smyslu, jsou považovány za něco zlého, proti čemu je třeba podepisovat petice či protestovat (například tuto sobotu). Jenomže – ruku na srdce – víme, čím ohrožují třeba právě nás? Pokud ne, jistě pomohou slova biologa a europoslance Pavla Poce (ČSSD). Jeho vysvětlení jsou totiž tvrdě konkrétní.

Europoslanec a biolog varuje. Toto vše se vám se smlouvou TTIP může dostat na talíř
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Kdy jste se vy osobně jako europoslanec dozvěděl o smlouvě TTIP a CETA? Za jakých okolností? Měl jste možnost se s ní detailně seznámit, nebo je pravdou, že byly snahy o to detaily ponechat skryté?

Evropský parlament se oběma obchodními dohodami zabýval už v minulém volebním období. První impuls pro můj osobní zájem o TTIP přišel vlastně hned v roce 2012. Evropská komise tehdy vydala povolení k použití kyseliny mléčné k dezinfekci hovězího masa na jatkách. Samozřejmě jsme proti tomu podali námitku, ale křesťanští demokraté tehdy projednání námitky v Evropském parlamentu zablokovali.

Kyselina mléčná tedy jako dezinfekce na jatkách zřejmě není ideálním řešením. Nebo může vyvolat nějaké potíže? Pokud ano, můžete je přiblížit?

V případě kyseliny mléčné nejde o to, že by samotné ošetření bylo nebezpečné, ale ošetření touto látkou zakryje cokoli, co se s masem předtím odehrálo a v podstatě znemožní bakteriologické veterinární kontroly. Jeden z rozdílů evropského a amerického přístupu totiž je, že v EU prosazujeme princip zvaný ‚farm to fork‘, tedy péči o hygienu v celém průběhu výroby a zpracování masa. Jenže americké úřady řeší právě pouze jen onu závěrečnou dezinfekci. A Evropská komise naprosto bezostyšně obětovala tento princip uvolnění obchodu s americkým hovězím.

Mimochodem ten krok neměl smysl ani obchodně, protože USA naopak stále blokují import evropského hovězího na základě dávno neexistujícího problému s BSE (Bovinní spongiformní encefalopatie, tzv. “nemoc šílených krav” pozn. red.). 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…