Exmuslim: Hamás v EU nechce vraždit, má jiný plán. Už je jich tolik, že to nejde uhlídat

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
18.10.2023 15:26 | Rozhovor

Hamás nestojí o útoky svých lidí v Evropě. Nechce asi ztratit evropskou podporu palestinské věci a zároveň nechce moc poutat pozornost, vysvětluje znalec islámu a muslimského chápáná světa Lukáš Lhoťan. Bývalý muslim, který se s tímto náboženstvím rozešel, ale nahlédl pod jeho pokličku, připomíná, že Evropa je dnes pro Hamás především zdrojem peněz, získávaných z EU přes organizace maskované jako charita.

Exmuslim: Hamás v EU nechce vraždit, má jiný plán. Už je jich tolik, že to nejde uhlídat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Propalestinská demonstrace pod heslem "Zastavte kolotoč násilí " k vyjádření solidarity a účasti se všemi civilními oběťmi současné eskalace v pásmu Gazy

Nedávno jste pro ParlamentníListy.cz hovořil o tom, že desítky milionů muslimů v Evropě budou představovat problém vždy. Můžeme po útoku Hamásu na Izrael čekat opět „horké“ období teroristických útoků?

Takzvané horké období s islámským terorismem se objevuje pravidelně a nemusí nutně souviset s událostmi mimo Evropu. Někdy podněty přicházejí i ze samotné Evropy, která má na spoustu věcí jiný pohled než lidé z muslimského prostředí. Například na karikatury zakladatele islámu Mohammeda. Muslimové jsou a budou pro Evropu problém, protože mají na spoustu věcí jiný názor a pohled kvůli odlišné historické zkušenosti a jinému pojetí společnosti, ale i odlišnému pohledu na současné události – například válku mezi Židy a Araby. Úplně stejná situace by byla, kdyby dnes v Evropě žily například desítky milionů vyznavačů nacismu nebo stalinismu.

Je to prostě střed pohledu a přesvědčení. Ovšem pro nás je to dnes zásadní. Tam, kde my vidíme velká vítězství – obrana Vídně 1683 apod., tam muslimové vidí velké prohry, a kde my vidíme velké prohry – například pád Konstantinopole nebo dobytí Španělska muslimy, tam muslimové vidí velká vítězství. Jak se asi o takových věcech budou učit muslimské děti v evropské škole nebo evropské děti ve škole plné muslimských učitelů a učitelek? A přesně takto je třeba se dívat i na ta „horká“ období.

My vidíme terorismus a mnozí muslimové vidí jen boj za správnou věc. Za potrestání urážečů Mohammeda, za potrestání podporovatelů Izraele apod. Případně někdy v budoucnu bude muslimy terorismus vnímán v Evropě i jako přijatelný způsob pro dosažení vlády ve společnosti v dané lokalitě, kde muslimů je už velká část populace. Tedy ano, horké období teroristických útoků lze čekat, a to nejen kvůli válce Arabů se Židy.

V Bruselu došlo v pondělí ráno k vraždě dvou fotbalových fanoušků ze Švédska. Vrahem byl islamistický radikál, stíhaný prý i v domovském Tunisku, který v Belgii pobýval nelegálně. Zadržen byl až ráno, když v klidu snídal v kavárně a policii jej udal kdosi od vedlejšího stolu. Myslíte, že je to standard policejní „kontroly“ nad radikály, když stále slyšíme, jak jsou pod kontrolou?

Bohužel ano. Je to „standardní“ situace. Za to ovšem nemohou policisté! Za to mohou politici a neziskovky, jež se starají o to, aby si ilegální migranti mohli beztrestně mašírovat po Evropě a bez kontroly. A to nejen ilegální, ale i ti, kteří by měli být odsunuti a úřadům se to nedaří realizovat. Další věc je ta, že známých islámských radikálů je dnes v EU již tolik, že je nemožné je prakticky sledovat a mít o nich trvale přehled.

Na to není dostatek agentů a techniky. A třeba stačí, aby i sledovaný radikál přejel do sousední země EU, a než se vyřídí potřebné povolení a nasdílejí informace mezi tajnými službami, tak i tento sledovaný islamista je mnohdy delší dobu bez dohledu. Prakticky nám v EU schází obdobná instituce, jako je v USA, FBI.

Každá tajná služba v členské zemi EU si hraje na svém hřišti a nerada sdílí vše, co ví. Jinak Tunisané museli mít radost, že se ten radikál sebral a místo problémů v Tunisku šel dělat problémy do Evropy. Pro Tunis méně starostí. Obdobně to je i u toho muslima, co zavraždil učitele D. Bernarda před pár dny ve Francii. Co jsem slyšel v polském rádiu, tak jeho rodina byla z Ruské federace, byla dlouhodobě známa svým náboženským extremismem a nějaká neziskovka zabránila vyhoštění toho vraha před několika roky. V Rusku museli mít také radost, že jim ho nevrátili a nechali si ho ve Francii.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Krásné vánoce, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehasic , 18.10.2023 16:30:47
děkujeme chlapci z Bruselu

|  7 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…