Fialův bizár. Chce rozum v Bruselu, sám plnil, co mu řekli. Šichtařová ostře

26.05.2024 18:01 | Rozhovor

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Kdo bude v europarlamentu, ideologii jako Green Deal pro celou EU nezastaví. Ale může zmenšit tok špinavé vody, která teče z Bruselu až k nám. Hrází by určitě nebyli kandidáti koalice Spolu, jejíž premiér Petr Fiala vyhlašuje, že Brusel potřebuje více zdravého rozumu a méně ideologie. „Poslouchat od Fialy, že chce ‚více rozumu‘ do Bruselu, je vrchol bizáru, když právě Fialova vláda byla tou, která odsouhlasila zákaz spalovacích motorů,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová. Fiala se sám přihlásil k ukončení těžby uhlí a nechal si nadiktovat Bruselem pro dostavbu dalšího bloku Dukovan takové podmínky, že to u nás elektřinu stejně nezlevní.

Fialův bizár. Chce rozum v Bruselu, sám plnil, co mu řekli. Šichtařová ostře
Foto: archiv
Popisek: Markéta Šichtařová

Už jen dva týdny nás dělí od voleb do Evropského parlamentu, které budou pro Česko historicky páté. Třikrát k nim přišlo těsně přes 28 % voličů, jednou – před deseti lety – dokonce jenom 18 %. Je nějaký důvod pro to, aby se lidé v Česku tentokrát dostavili ve větším počtu?

Kdo bude v europarlamentu, ideologii jako Green Deal pro celou EU nezastaví. Ale současně může zmenšit ten tok špinavé vody, která teče z Bruselu až k nám. A pak je na lidech, kteří budou sedět v Parlamentu ČR, aby ten tok skřípli ještě víc. Každá hráz je dobrá.

„Já nevěřím, že je v těžké situaci správné zatěžovat lidi dalšími daněmi,“ tvrdí premiér Petr Fiala ve videu, které si ODS nedávno umístila na své sociální sítě. Pro koho může být toto konstatování šéfa vlády impulsem pro hlasování ve prospěch vládní koalice Spolu?

Jedině pro naivního troubu, který Fialově vládě ještě stále věří. Vždyť tato vláda říkala už dávno, že daně zvyšovat nechce, a podívejte se na konsolidační balíček, který je ve skutečnosti daňovým balíčkem! Vždyť kdyby to Fiala myslel vážně, nezvyšoval by daně ani v minulosti! Ale vláda daně zvyšuje neustále, od windfall tax, která byla fiaskem, přes skryté poplatky (jako třeba za vyhloubení studny) až po daně z nemovitostí. Tohle je normální výsměch lidem.

Ale Petr Fiala hýří aktivitou. V pondělí při vstupu koalice Spolu do tzv. horké fáze kampaně do evropských voleb ve svém vystoupení prohlásil, že Brusel potřebuje více zdravého rozumu, méně ideologie, a o tom tyto volby budou. Zároveň apeloval na voliče, aby nevěřili těm, kteří zaměňují boj za lepší Evropu s bojem proti EU a proti Bruselu. „Buď chcete EU zlepšit a zkultivovat, nebo ji chcete poškodit a zničit,“ řekl. Jak by zlepšení a kultivace EU měly vypadat?

Nijak, EU reformovat nelze. Když se Dubček a spol. pokusili o socialismus s lidskou tváří, obsadili nás Sověti. Když se naposledy Gorbačov pokusil perestrojkou reformovat Sovětský svaz, rozpadl se celý východní blok. Zločinné totalitní režimy jsou nereformovatelné, ty se mohou jenom rozbourat, a začít znovu. A velmi často se přitom i velké celky rozpadnou, jako se rozpadlo po demokratizaci režimu Československo.

EU je tedy nereformovatelná, a až jednou dojde ke změně režimu, dost pravděpodobně se u toho EU rozpadne – to ale může trvat ještě dost dlouho.

Poslouchat od Fialy, že chce „více rozumu“ do Bruselu, je vrchol bizáru, když právě Fialova vláda byla tou, která odsouhlasila zákaz spalovacích motorů, Fiala se sám přihlásil k ukončení těžby uhlí a nechal si nadiktovat Bruselem, že dostavba dalšího bloku Dukovan nám bude skoro k ničemu, protože nám Brusel vnutil tak nesmyslné podmínky, že to u nás elektřinu stejně nezlevní. Premiér prostě plácá, co si myslí, že volič chce slyšet. Nic z toho ale nemyslí vážně, to je vidět z jeho skutečných činů.

Lídr koalice Spolu do evropských voleb Alexandr Vondra se na konferenci pořádané Společností pro obranu svobody projevu pochlubil, že v Evropském parlamentu nepodpořil ani jeden z legislativních aktů, které směřují k omezení svobody projevu. „Nepodpořil, ale zdržel jste se hlasování,“ upozornila moderátorka diskuse Martina Kociánová. Europoslance ODS její poznámka zvedla ze židle a vytknul jí, že má klást otázky, a ne panelisty kádrovat. Není však namístě bývalého disidenta spíše ocenit za to, že nešel s davem a pro ty legislativní akty typu DSA nebo EMFA nehlasoval?

A on nějak zabránil tomu, aby tyto akty neprošly? Vždyť on nehlasoval proti! Martina Kociánová měla pravdu. Koneckonců když je někdo členem strany, která si říká pravicová, a přitom je schopná spojit se s Piráty, tak se o něm opravdu nedá říci, že by aktivně stavěl hráz nesvobodě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nechci živit ani vyzbrojovat banderastán,NENÍ TO NAŠE VÁLKA ,kyjevská junta není v EU není v NATO, NATO se stává agresorem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 26.05.2024 18:13:06
odmítám EU,Ukrajinu, green deal, WHO....

|  18 |  0

Další články z rubriky

Oskar Krejčí: Konečná je posun, ODS je stranou Pavla Novotného. Proč se teď střílí na premiéry

8:43 Oskar Krejčí: Konečná je posun, ODS je stranou Pavla Novotného. Proč se teď střílí na premiéry

STAČILO! představuje nejvýraznější posun na české politické scéně, chválí předsedkyni KSČM Kateřinu …