Jurečka, Pekarová, Fiala. „Sabotáž!“ Jde o důchody. Vše přepočítáno a odhaleno expertem

28.05.2023 0:01 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Zlodějna a sabotáž!“ „Kolik z těch let dožití v důchodu připadne v průměru na paliativní péči? Jurečkova přirážka totiž bere lidem nejlepší léta penzijního věku.“ Vysokoškolský pedagog, docent Radim Valenčík analyzuje důchodovou reformu. „I lidem s nejmenšími důchody vláda ukradne téměř polovinu toho, co ti do systému vložili. Ale mohou na tom vydělat ti, kteří budou pracovat v zahraničí a budou pobírat penzi ze zahraničí,“ říká. Přiznává otevřeně: „I já jsem jednou z obětí.“ A nabízí alternativu.

Jurečka, Pekarová, Fiala. „Sabotáž!“ Jde o důchody. Vše přepočítáno a odhaleno expertem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka ve volebním štábu SPOLU

Počet důchodců se loni pohyboval mezi 2,3 až 2,4 milionu. Slyšíme, že na sociální stát dlouhodobě nemáme. Mimochodem, Češi dluží asi tři biliony korun. Takže stát nemá pro lidi na život, lidi na to taky nemají… Vypadá to, že vývoj jde přesně podle teze, kterou jste, pane docente, minule zmiňoval: ber, kde ber, ožebračit lidi co nejvíc. Co říkáte důchodové reformě, jako odborník, který se touto problematikou dlouhodobě zabývá?

Vezměme si třeba penzijní systém našich sousedů – Rakouska. Tam lidé přispívají ze svého příjmu nižší částkou než u nás, a výplaty penzí jsou vyšší než u nás. Odchod do důchodu je 65 let a nikdo neuvažuje o jeho prodloužení. Systém je motivující (kdo tam co dal, dostane podle pojistné matematiky zpět) a samonosný.

Takže – jednak alternativa vůči tomu, co dělá vláda, existuje a funguje –, jednak je náš průběžný penzijní systém tunelován.

Aktuální problém je ovšem v něčem jiném a je mnohem horší povahy. Je to o roli této vlády. Je to vláda ideově i morálně vyprázdněných osob dosazená cizí mocí, které se nechají řídit pokyny. Všechny dosavadní vlády v sobě měly alespoň část národohospodářského cítění a myšlení. Tato vláda je zcela jiná. Jejím hlavním úkolem je ekonomická genocida naší země, což si patrně její členové ani neuvědomují. Návrhy, které dávají, resp. tlumočí, jsou nekonzistentní a kontraproduktivní.

To se týká i změn v oblasti penzijního systému. Jurečka od loňska provedl obrat o 180° a jde přímo proti tomu, co tehdy navrhoval a co bylo pozitivním řešením. Nyní podlamuje důvěru v penzijní systém, což má mimo jiné za následek citelný pokles příjmů do tohoto systému a dostává vládu pod tlak nedostatku cash flow.

Přitom by stačilo tak málo – postupně realizovat kroky, které navrhl například člen NERV Daniel Prokop. Podrobně k tomu (i s odkazem na skvělý text Daniela Prokopa) ZDE. Podobné návrhy dali i další, například Jaroslav Šulc v Kudy z krize.

Co se týká důchodů, počítá vláda s automatickou změnou věku odchodu do důchodu na základě doby dožití podle údajů Českého statistického úřadu, se zpřísněním pravidel pro předčasný odchod do důchodu, se zpomalením tempa růstu nových důchodů či s úpravou valorizací již vyplácených důchodů. Váš komentář?

Jediné, co z těchto návrhů dává smysl, je zpřísnění pravidel pro předčasný odchod do důchodu. Ale zde vláda postupuje polovičatě a obávám se, že i zde zase couvne. Jurečkova argumentace, že systém bude nastaven tak, aby lidé žili v důchodu 21,5 let, je podvod. Není to tak, že lidem, kteří půjdou do důchodu po roce 65 + „Jurečkova přirážka“, bude zbývat 21,5 let života. Dle úmrtnostních tabulek si budou užívat důchod ti, kteří by odcházeli do penze v 65 letech jen 14,51 let muži a 18,65 let ženy, tj. v průměru16,54 let. To se během příštích dvaceti let zvýší maximálně o jeden rok.

Jurečkova finta spočívá v tom, že do průměru započítává ty, kteří do penze odešli dříve (třeba ženy s větším počtem dětí a dožívají se vysokého věku). Ale když už jsme u toho, tak by byla namístě otázka: Kolik z těch let dožití v důchodu připadne v průměru na paliativní péči? Jurečkova přirážka totiž bere lidem nejlepší léta penzijního věku.



Věk odchodu do důchodu chce vláda navázat na dobu dožití s tím, že každý bude vědět, kdy přesně půjde do penze, v roce, kdy se dožije 50 let. Každý důchodce by měl mít garantovanou minimální penzi ve výši 20 % průměrné mzdy. Není to výsměch obyčejným lidem?

Každý důchodce by měl mít garantováno to, že podle pojistné matematiky dožití dostane zpět to, co do penzijního systému odvedl, samozřejmě po srážce administrativních nákladů, vykrytí rizik a příspěvku na příjmovou solidaritu u vyšších důchodů v míře, které nesnižuje motivační roli penzijního systému.

Při současné výši odvodů do penzijního systému a 30 letech práce by 20 % průměrné mzdy znamenalo, že se počítá s tím, že i těm s nejmenšími důchody vláda ukradne téměř polovinu toho, co do systému vložili.

Ale mohou na tom vydělat ti, kteří budou pracovat v zahraničí a budou pobírat penzi ze zahraničí. Ti takovou vládu, která je tímto způsobem obdaruje, budou rádi volit i korespondenčně.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová na tiskové konferenci řekla: „Za výsledným plánem, jak dostat Česko do formy, stojíme, protože přinese občanům jistotu penzí pro současné i budoucí důchodce, udržení kvalitních služeb státu i při jeho zeštíhlení, nižší zadlužení, ekonomickou prosperitu, bude působit pozitivně i proti inflaci.“ Co s tím?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Realita ??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 28.05.2023 11:59:23
SKORO VŠE CO JSME TU 70 LET BUDOVALI POLITICI A JEJICH ZNÁMI PO ROCE 1992 PRODALI POD CENOU, ROZKRADLI ,VYTUNELOVALI , JSME JAK BEZDOMOVCI NIC NÁM SKORO NEPATŘÍ DIKY VOLIČUM ČSSD,ODS,KDU-ČSL, ODA A UNIE SVOBODY A PAK TO DALŠI ZLO TO -P09 !!!DIKY HLAVNĚ PRAŽANŮM A BRŃANŮM ZA TO KDE JSME .

|  9 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…