Keller: Celé vesnice stěhovat k nám. Pravda o Pirátech a migraci

25.03.2021 6:12 | Zprávy

ROZHOVOR „Vrchol nevkusu!“ Komentuje slova, která zazněla od šéfa Pirátů, známý sociolog profesor Jan Keller. „Pokud si pan Bartoš myslí, že barmani, piloti, letušky či kadeřnice jsou převážně v důchodovém věku, nebudu mu to rozmlouvat,“ podotýká. Připomíná, k jaké frakci se Piráti hlásí v Evropském parlamentu. „V minulém funkčním období požadovala jistá německá zelená europoslankyně, aby byly do zemí střední a východní Evropy přesídlovány komplet celé vesnice.“ A pozastavuje se i nad vyjádřením lídra STAN. „Poctivá práce starostů jiných stran je tímto uskupením tunelována v jeho vlastní prospěch. Tohle má být základem nové politické elity?“

Keller: Celé vesnice stěhovat k nám. Pravda o Pirátech a migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Pane profesore, podle průzkumů Piráti a STAN směřují k výhře ve volbách. V čem by Bartoš prospěl této zemi a v čem ne? Byli by Piráti výhra?

Do voleb zbývá půl roku a nikdo si nemůže být jistý, zda právě Piráti v koalici se STAN získají nejvíce hlasů. Čekají nás ještě desítky průzkumů preferencí a zatím je předčasné mluvit o vítězi. Výzkum agentury Kantar, na který patrně narážíte, může být korigován zjištěními jiných agentur. Takže je zatím předčasné hovořit o Pirátech, jako kdyby už měli výhru v kapse.

Pár hlasů navíc by se jim jistě hodilo. Piráti chtějí přetáhnout voliče ANO staršího věku a zacílit na seniory prostřednictvím tzv. ambasadorů. To budou senioři, kteří rozšíří pozitivní image Pirátů mezi vrstevníky. Bartoš nabízí seniorům,  jak napsaly i lidovky.cz, „důstojný exit“ od volby hnutí ANO. Je to dobrý nápad?

Nabízet seniorům „důstojný exit“ považuji za vrchol nevkusu. Buď pan Bartoš nezná různé významy cizích slov, anebo je naprostý cynik.

Senioři mohou být ve volbách rozhodující silou. Právě oni a lidé ze sociálně slabších skupin nařízení vlády podle Bartoše odnášejí nejvíc. Jak to vidíte vy? Mohou být pro starší voliče Piráti něčím zajímaví?

Omezení, která byla přijata u nás i v jiných zemích, dopadají nejvíce na cestovní agentury, letecké i další dopravní společnosti, na provozovatele hotelů a restaurací, na kadeřnice a podobné profese, v nichž je nezbytný kontakt mezi poskytovatelem služby a klientem. Pokud si pan Bartoš myslí, že barmani, piloti, letušky či kadeřnice jsou převážně v důchodovém věku, nebudu mu to rozmlouvat. Všimněte si ale, že až dosud byli v našich médiích starší voliči líčeni jako málo dynamičtí, plní předsudků, s nízkým přehledem a staromódními názory. Najednou se tady snaží někdo tvrdit, že skutečným snem mnoha těchto seniorů je dostat ke kormidlu právě Piráty. Účelovost z tohoto nenadálého obratu čouhá jako sláma z bot.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…