Lež podstrčená ministrovi. Zemědělec školí vládu. A zdravé jídlo? Jsme všežravci!

21.01.2022 12:22 | Rozhovor

Jeden metr pro zemědělství v EU? Cha chá, nenechte se mýlit! Nic takového. Zmírňovat přísné normy, které chrání občany, máme my, protože mnohé jiné státy EU – a o ostatních ani nemluvě – jsou ve všech ohledech benevolentnější. Ale své zemědělce podporují více, než je tomu u nás. Tady se podle ing. Jaroslava Šímy, šéfa Osecké zemědělské společnosti, která patří mezi větší zemědělské společnosti na Plzeňsku, hraje o zemědělskou půdu a její cenu. Někdo by se jí rád vzdal bez ohledu na potravinovou soběstačnost za pakatel, pro jiné doslova „překáží“. Covid ale jasně ukázal, že když se zavřou hranice, každý si hraje na svém písečku…

Lež podstrčená ministrovi. Zemědělec školí vládu. A zdravé jídlo? Jsme všežravci!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sklizené pole, ilustrační foto

Bude podle vašeho názoru nová vláda „nadržovat“ spíše malým zemědělcům, takzvaným farmářům?

Já vidím a čtu, co je ve vládním prohlášení – odpověď je samozřejmě spíše ano, ale to není vůbec to nejpodstatnější. Poslední dny nám na to dávají i konkrétní odpovědi.

Ona jsou dost důležitá fakta, ale ne ta takzvaná mediální – ale ta skutečná, nezpochybnitelná.

Jeden příklad: Pan ministr zemědělství ve svém nástupním proslovu zmínil ono dotační kyvadlo, jež se dle jeho vyjádření v posledních letech nahnulo na stranu velkých podniků.

Naši politici by si měli sednout a říct především veřejnosti, kdo jsou ti malí, střední a velcí – já to specifikovat neumím.

Je tu zas Zelený úděl. Co říkáte vizi, že by i traktory, kombajny a další polní technika byla na elektřinu, bez spalovacích motorů?

Pan ministr svým prohlášením pustil do mediálního prostoru lež jako věž. Uvést to, že „velkým“ vycházejí dotace o něco málo víc na ha než „malým“ a nevysvětlit údaj, z něhož vycházel, je plácnutím do vody. Pokusím se vysvětlit – každý zemědělec má přibližně stejnou základní sazbu podpor na hektar zemědělské půdy. Pokud chová například dojnice, pěstuje chmel, brambory, zeleninu a podobně, má možnost získat další podpory. Pokud tedy existují rozdíly – sečteme-li všechny možné podpory v korunách na hektar, pak jen proto, že daný zemědělec má například více živočišné výroby. Opakuji – byla to chyba pana ministra či těch, jež mu podstrčili tyto údaje bez dalších komentářů. O úmyslu si netroufám spekulovat. To, že se k těmto nepravdám přidají ve svých komentářích zemědělští odborníci typu Bendla a Vrecionové a doplní to o další lež ohledně rozdílné podpory investic „malých a velkých“, svědčí o jejich totální neznalosti problému či je to pouhé papouškování nepravd, jež zaznívají z vedení Asociace soukromých zemědělců.

Důkaz? Například v posledním kole na podporu investic – větší chovatelé dojnic „uspokojeni“ ve výši 6 procent svých projektů, projekty zemědělců do 150 hektarů  a zároveň do 2 milionů korun  byly schváleny prakticky ze sta procent. To jsou fakta a ne mediální tlachání.

A k té „zelené polní mechanizaci“ – já jsem asi ze staré školy a popravdě fyzika mě moc nebavila, ale pokud jsou zemědělské stroje to, co úplně v první řadě vyřeší uhlíkovou stopu, tak, v nadsázce, má tenhle postup můj hlas. Jistě v té době bude již vyřešena lodní doprava jako mnohem větší „škůdce“ a jistě již zítra bude zrušeno létání prázdných letadel z Bruselu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…