Migranti, kteří do bezvědomí zmlátili důchodkyni. Něco tak odporného, co předvedla Němcová. A vyhlášená notorická lhářka Šojdrová… Sociolog Petr Hampl promlouvá

04.10.2018 20:11 | Zprávy

ROZHOVOR „Rozhodně je zásadní problém s bezpečností v některých lokalitách. Před pár dny jsem měl v Brně příležitost navštívit ulici, do které magistrát nedávno nastěhoval osm problematických romských rodin. Lidé se tam bojí vycházet ze svých bytů! Z hlediska Brna jako celku to nemusí mnoho znamenat, ale pro lidi v té ulici je to pohroma. Takových míst jsou v různých městech stovky. Kdo jiný by to měl řešit než místní či městská samospráva?“ říká sociolog Petr Hampl.

Migranti, kteří do bezvědomí zmlátili důchodkyni. Něco tak odporného, co předvedla Němcová. A vyhlášená notorická lhářka Šojdrová… Sociolog Petr Hampl promlouvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hampl

Ve volební kampani chce ODS vyhánět bezdomovce z tramvají, ve spotu naznačuje, že o Praze nesmějí rozhodovat feťáci. Na severu Čech zase bojují proti Romům a hovoří o vesnici pro lůzu. Skutečně je v Česku potřeba nastolit pořádek místo anarchie? Máme v Česku zásadní problém s bezpečností, aby taková rétorika byla nutná?

Rozhodně je zásadní problém s bezpečností v některých lokalitách. Před pár dny jsem měl v Brně příležitost navštívit ulici, do které magistrát nedávno nastěhoval osm problematických romských rodin. Lidé se tam bojí vycházet ze svých bytů! Z hlediska Brna jako celku to nemusí mnoho znamenat, ale pro lidi v té ulici je to pohroma. Takových míst jsou v různých městech stovky. Kdo jiný by to měl řešit než místní či městská samospráva?

Druhá věc je, co z těch slibů zůstane po volbách a kolik místních politiků se odváží jít do střetů s neziskovkami, řešit nebezpečné lokality a opravdu vymáhat právo.

Prezident Miloš Zeman opět vzbudil rozruch, tentokrát svým vyjádřením na setkání s občany v Kojetíně, kde lidé řeší problém s nezaměstnaností a mají strach ze stěhování Romů do města. Prezident zmínil, že řešením nezaměstnanosti je nevyplácet sociální dávky těm, kteří odmítnou nabízenou práci bez závažných, například zdravotních důvodů. Uvedl, že za komunismu museli Romové pracovat, jinak šli do vězení, a že „romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu, takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali“. Vůči jeho vyjádření se ohradilo Evropské centrum pro práva Romů, které tvrdí, že je „rasistické“, a žádá odstoupení hlavy státu. Co říkáte vyjádření prezidenta a reakci, kterou vyvolalo?

Ta kauza ukázala, že v ČR působí jakési „centrum pro práva Romů“, jehož činnost spočívá v tom, že povzbuzuje Romy, aby nepracovali, ale žili z dávek, případně si přilepšovali trestnou činností. Proč by jim jinak prezidentova poznámka vadila? Kdyby chtěli Romy integrovat a zapojovat je do společnosti, museli by prezidentovo vyjádření vítat.

Myslím, že je nejvyšší čas, aby se příslušné orgány na to takzvané „centrum pro práva Romů“ podívaly. Jejich činnost má zjevně kriminální charakter a působí sociální i bezpečnostní problémy. Jak je možné, že to policie dosud tolerovala? Kdo rozhodl o přidělení dotací této zločinecké bandě? Je zapotřebí volat k odpovědnosti konkrétní úředníky. Doufejme, že kauza nepůjde doztracena, ale že tentokrát pár lidí skončí ve vězení.



Pokud jde o Zemana, tak si chce koupit pozemek a poté, co skončí v úřadě, si postavit bungalov. Odpůrci by byli rádi, kdyby odešel hned. Nejen politolog Jiří Pehe upozorňuje na to, že by měl zvážit své setrvání ve funkci vzhledem ke svému zdraví. Měl by Zeman odejít? Stačí zdravotně na prezidentský úřad, který vykonává? Čím Česku prospívá a čím škodí?

Miloš Zeman byl zvolen na pětileté období a zatím se neobjevují žádné známky toho, že by svou roli nezvládal. Někteří mu budou vyčítat, že kupříkladu nezvládne sehrát tenisový zápas. Nicméně pro většinu voličů je hlavní mozek a zdá se, že prezident je dostatečně bystrý.

To, co prezident Zeman dělá, to dělá dobře. Mrzí mě ale, že nevystupuje aktivněji vůči vládě, která se snaží v tichosti přijmout migrační kvóty a další ničemnosti vnucované Evropskou unií. Tato opatření jsou obsažena v Marakéšském protokolu, globálním paktu o migraci a dalších dokumentech, na jejichž přijetí Babišova vláda pracuje. Nikoho asi nepřekvapí, že ministr Hamáček nestydatě lže, když tvrdí, že ta opatření nebudou závazná. Bylo by ale dobré, kdyby v tom byl prezident jasnější a ostřejší.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…