Nakopat do p*dele! Dobytek Kolář. Podlost v nouzovém stavu. Foldyna ještě velmi, velmi přitvrdil

03.04.2020 14:01

ROZHOVOR Za ostudu celého národa označil poslanec Jaroslav Foldyna dnešní odstranění sochy Koněva v Praze 6 z jeho původního místa. Tamního starostu Ondřeje Koláře nazval dobytkem, navíc celou akci označil za vrchol podlosti. Foldyna věří, že lidé vnímají takovou podlost, a tvrdí, že je důkazem bezcharakternosti tamního vedení. „Starosta a představitelé Prahy 6 se ukázali v plné nahotě, je to skupina pražských zoufalců,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz a těžko hledal slova.

Nakopat do p*dele! Dobytek Kolář. Podlost v nouzovém stavu. Foldyna ještě velmi, velmi přitvrdil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Praha 6 dnes přesunula sochu maršála Koněva, aby ho uschovala v depozitáři do doby, než se tamní zastupitelstvo dohodne, kde by Muzeum paměti 20. století mělo vzniknout. Co tomu říkáte?

Myslím, že když se rozhlédneme kolem sebe a víme, v jaké situaci se naše země nachází, jaké mimořádné události se odehrávají, a v rámci toho někdo udělá tento krok, až bych řekl podlost, tak to jasně ukazuje na charakter lidí, kteří o tom rozhodují. Starosta Ondřej Kolář a představitelé Prahy 6 se ukázali v plné nahotě, je to skupina pražských zoufalců, kteří využili situace, a jen těžko hledám slova, kterými, nechci být vulgární, kterými bych tohle vyhodnotil.

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí

V současné době, kdy se řeší životy a zdraví občanů, oni dělají takovou věc. To jen svědčí o charakteru lidí, kteří jsou bezskrupulózní, bez jakýchkoliv zábran a jenom prosazují politická gesta a rozhodnutí. Místo, aby se starali o dostatek roušek a dezinfekce pro občany, tak odstraňují sochu a domnívají se, že tím vyhrají druhou světovou válku. Nikdy nemohou vyhrát a teď prohráli bitvu současnosti i budoucnosti a myslím si, že jim to lidé spočítají.

Takže se domníváte, že odstranění sochy je účelné v době krizového stavu tak, jak se domnívá prezident Miloš Zeman? Ten slovy svého mluvčího tento krok odsuzuje a považuje ho za morálně neospravedlnitelný.

Je to vrchol podlosti a dokazuje, že jsou bezcharakterními lidmi, kteří nemají žádné skrupule v době nouzového stavu, kdy se vláda a představitelé veřejnosti starají o to, aby zajistili pro své občany podmínky na přečkání krize spojené s pandemií. Když jde v zásadě o životy starší generace, tak se Kolář a jemu podobní zmetci uchýlí k takové podlosti. Domnívám se, že je to dostatečně charakteristické, není třeba velkých komentářů. Každý, kdo si to přeloží do lidského pojímání a selského rozumu, si jen odplivne před takovým zmetkem, jako je Kolář a skupina lidí, kteří rozhodují na Praze 6.

O co podle vás přichází veřejnost tím, že socha Koněva už nebude na náměstí v Praze 6 stát?

Většinou režimy, které bouraly sochy, se v konečném důsledku dočkaly bourání svých soch. Jde o trapnou záležitost. Před námi jsou opravdu nové výzvy. Ukázalo se, že Evropská unie je jenom byrokratický moloch, který nedokázal nic vyřešit. Na hranicích Řecka a Turecka, dvou států Severoatlantické aliance, hrozí otevřený konflikt, kdy je Evropa ohrožena Tureckem stejně jako i v minulosti. Několikrát v historii už ohrožena Tureckem byla, historie se opakuje a podlí lidé jako Kolář a další řeší něco, co už nemá žádný kontext racionality k současné době.

Samozřejmě to, že Rudá armáda osvobodila Prahu a Koněv jí velel, to nikdy žádný Kolář nemůže změnit. Je to pouze výraz jeho slaboduchosti a podlosti, ale my tím jen ztrácíme tvář… že je lidé nenakopou do prdele, protože ta odezva, kdy se to z tisku dozvědí vnuci, možná ještě synové a dcery těch, kdo tu položili životy, si před námi jen odplivnou. Je to prostě ostuda celého národa, proto se slovy těžko vyjadřuje. Nemám k takovým činům slov. Kolář je u mě dobytek a to je všechno.

Domníváte se, že to může nějak narušit česko-ruské vztahy? Jak to může vnímat Rusko?

Jak jsem řekl, doufám, že politici, a především ruská veřejnost pochopí, že Praha se svým chováním k Rusku i k Číně není Česká republika, že celý národ nejsme Kolářové, ale máme tu jen takový nános. Věřím tomu, že to nebude mít zásadní vliv na česko-ruské vztahy. Myslím, že vláda se nějakým způsobem měla vyjádřit k tomu, co se v Praze děje. Nic neříkající komentáře ministra zahraničí či premiéra k tomu, co se odehrává v Praze, nejsou zrovna tím, co ukazuje na Českou republiku jako toho, kdo ví, co dělá. Poškozuje to jednoznačně renomé České republiky, ale věřím, že se to v kontextu dalších věcí a událostí stane jen malicherností a zůstane to jen skvrnou na konkrétních lidech, jako je Kolář a podobní.

Řekl jste, že doufáte, že ruští politici i veřejnost pochopí, že Praha není Česká republika. Praha je nejen srdcem Evropy, ale také z Čech nejznámější místo, jak by mohli pochopit, že Praha není Česká republika? A čím je způsobeno, že se zahraniční názory v zemi tak diametrálně liší?

To nejen zahraniční názory, ale i pohled Hřibů a Kolářů a řeporyjských starostů je naprosto odlišný od pohledu devadesáti procent našeho území. V Praze, a nechci tím stáhnout všechny Pražáky do tohoto hodnocení, žije spousta slušných lidí, kterým se z Kolářů a Hřibů zvedá žaludek. Ale Praha jako hlavní město v politických okamžicích málokdy dělala dobrou reklamu. Vždycky se ukázalo, že velká část země má jiný názor než hlavní město. To se ostatně projevuje i v řadě jiných států kolem nás v Evropě, takže se tím nějak netrápím. Prostě to ukazuje na koncentraci lidí, kteří se chápou moci v Praze, a nejsou reprezentativním vzorkem republiky, což se politicky ukazuje stále. Nechci to přeceňovat.

Na jaké straně v tomto sporu stojíte, je, myslím, docela jasné. Co byste vzkázal těm, kdo si myslí, že by socha Koněva na původním místě neměla stát a zpochybňují jeho přínos?

Jak víme, dějiny se opakují v takových elipsách, takže já jenom věřím, že se nepotvrdí, co se vždy stalo – že nyní bourají sochy a jednou mohou být vděční, že nám přijde nějaká pomoc, kterou nám Rusko pošle. Jsem přesvědčen, že v současné globální situaci, ve které se nachází naše kulturní společnost – tím myslím jak Němce, tak Rusy – budeme čelit tomu, co se odehrává. Už jsme o tom mluvili, že na řecko-tureckých hranicích se do Evropy sápou tisíce lidí, takzvaných ilegálních migrantů, a turecký prezident Erdogan postupuje systematicky čili nejde o žádnou náhodnou akci. A Evropa si tady jako neviňátko hraje se slovy jako genderismus, multikulturalismus a vůbec nevnímá ohrožení svých občanů. Jsme postaveni před to táhnout za jeden provaz a tito zoufalci jako Kolář se stanou jen marginální epizodou v dějinách národa. Ani nemyslím, že by mohli mít významnější vliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…