Nejdřív nadával, pak udával. Pan Banga je hoden pohrdání. Petr Hampl se pustil do umělců z Letné

26.06.2019 20:00 | Zprávy

ROZHOVOR Profesionálně připravená. Tak na sociologa Petra Hampla působila víkendová demonstrace na Letné organizovaná Milionem chvilek pro demokracii. Projevy, které zaznívaly na Letenské pláni, byly podle Hampla bezobsažné. Kriticky se vyjádřil také k postavám hlavních protagonistů: „Pan Banga je hoden pohrdání, ničeho jiného. A vedle něj Bára Basiková, která se nedávno ‚vyznamenala‘ tím, že lhala o prezidentovi. To jsou osobnosti!“ A ačkoli má Hampl i k Babišovi své výhrady, má pro něj také radu, co je třeba udělat: „Připravit zákon proti zahraničním neziskovkám, vyměnit radu České televize a následně celý management, dostat znovu pod kontrolu státní školství a zasáhnout proti Bakalovu impériu.“

Nejdřív nadával, pak udával. Pan Banga je hoden pohrdání. Petr Hampl se pustil do umělců z Letné
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

Sledoval jste demonstraci na Letné? Co z projevů vás zaujalo?

Nevydržel jsem celou dobu, takže mohu komentovat jen část programu. Za prvé jsem si všimnul naprosto perfektní profesionality. Sám jsem se účastnil mnoha autentických lidových demonstrací, takže vím, jak je těžké takovou akci připravit a řídit. Na Letné rozhodně neprobíhala lidová demonstrace. Připomínalo to spíše megakoncert organizovaný zkušenou profesionální agenturou. Tihle lidé to nepořádali ani poprvé, ani podruhé v životě.

Obsahově bylo zajímavé to, že projevy vlastně neměly žádný obsah. Viděli jsme už demonstrace za svobodné volby, proti islamizaci, proti imigraci, za imigraci, proti rozpočtovým škrtům, za homosexuální manželství… Ale tady žádné téma nebylo – kromě nenávisti k premiérovi, prezidentovi a jejich voličům. Sám jsem se zkoušel několika účastníků těch demonstrací ptát, co vlastně požadují. Ani jeden nedokázal odpovědět. Tu odpověď zjevně neznají ani řečníci.

Takže vůbec žádný podnět?

Něco přece. Řečníci označovali momentální situaci českých zemí za pochmurnou, děsivou a téměř zoufalou. Přitom stejní lidé několik posledních let opakovali mantru, že „máme se dobře tak jako ještě nikdy, a nevážíme si toho“.

K tak rychlé změně postoje přitom neexistuje důvod. Nezhroutila se burza, nevypukla válka, nedošlo k výměně vlády a vlastně ani k žádnému dílčímu posunu. Nebylo odhaleno nic nového. Že Andrej Babiš a všichni ostatní rozkrádají dotace, to se ví už celé roky, a nic se na tom nezměnilo. Koneckonců, dotace přece nemají jiný smysl než umožnit rozkrádání.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…