Okamura před eurovolbami: Prosperita. Bez nařízení z Bruselu. Jakých? Nechtějte vědět

25.05.2024 18:55 | Rozhovor

„Chceme, aby Česká republika byla suverénním prosperujícím státem bez debilních nařízení z Bruselu,“ říká Tomio Okamura. Rozhodně si nemyslí, že jedinou českou budoucností je dluhová unie zvaná eurozóna. Právě k tomu podle něj nabádá prezident Pavel svými neustálými výzvami k přijetí unijní měny.

Okamura před eurovolbami: Prosperita. Bez nařízení z Bruselu. Jakých? Nechtějte vědět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura na Václavském náměstí

Na Václavském náměstí proběhlo setkání zástupců národoveckých stran z frakce Identita a demokracie v Evropském parlamentu, jejímž členem je i SPD. Hovořil jste mimo jiné o tom, že na tématu národních zájmů a suverenity se snaží před volbami vyvézt i jiná politická uskupení. Jaké vidíte hlavní rozdíly mezi těmito subjekty a SPD? Proč by lidé měli volit vás?

Hlavní rozdíl ve vztahu k EU mezi SPD a ostatními je v tom, že všechny vámi jmenované ostatní strany chtějí, aby Česká republika zůstala členem Evropské unie. V Evropské unii chtějí zůstat Přísaha s Motoristy pana Turka i PRO pana Rajchla. Hnutí SPD na rozdíl od těchto stran prosazuje referendum včetně referenda o možnosti vystoupení z EU, jelikož Evropská unie je nereformovatelná. Chceme, aby lidé měli možnost sami rozhodnout o své budoucnosti ve své zemi. SPD prosazuje spolupráci svobodných suverénních zemí bez diktátu Bruselu. Chceme zachovat volný pohyb osob, kapitálu, zboží a služeb, ale ostatní záležitosti by si měly rozhodovat samy národní státy.

A ještě dodám, že ti čeští politici, kteří slibují, že budou reformovat EU, jsou buď zcela naivní, nebo vědomě lidem lžou. O tom, že chtějí reformovat EU, už více než dvacet let slyšíme od ODS. A výsledek? Mezitím Evropská unie schválila evropskou ústavu pod novým názvem Lisabonská smlouva, schválila migrační pakt, který zavádí kvóty na imigranty nebo půl milionu korun za každého nepřijatého imigranta, eurozóna se proměnila v dluhovou unii, nyní je zaváděn likvidační Green Deal do praxe, zhruba osmdesát procent u nás schvalovaných zákonů pochází z Bruselu, nyní nás chtějí zbavit práva veta v posledních oblastech, kde ještě platí. Chtějí zavést cenzuru názorů, evropskou armádu, jednotné evropské daně, rozpočet a jednu centrální vládu. Postupně jsme se stali fakticky kolonií EU, naše nezávislost je již jen formální.

Dalším zásadním rozdílem mezi SPD a ostatními stranami v našem politickém spektru je to, že jediná SPD je členem té jediné vlastenecké frakce v Evropském parlamentu (pozn.: jmenuje se Identita a demokracie – ID), takže máme jako jediní reálnou šanci prosadit změny společně s našimi velkými partnery a přáteli v čele s Marine Le Penovou, Matteem Salvinim a Geertem Wildersem. Podle dosavadních evropských průzkumů by naše frakce mohla po volbách dosáhnout blokační menšiny, což je v Evropském parlamentu zásadní. K tomu potřebujeme ve volbách každý hlas. Ostatní české strany, ať to je Přísaha s Motoristy nebo PRO či paní Konečná z KSČM žádné takové partnery v Evropě nemají, a navíc ani nemůžou být členem naší frakce, jelikož je tam za Českou republiku již SPD.

Takže v případě zvolení budou v Evropském parlamentu dlouhých pět let zcela osamoceni bez možnosti cokoli prosadit. Je to tedy bohužel úplně ztracený hlas, jelikož sám jednotlivec v Evropském parlamentu, kde je více než 700 europoslanců, nic nedokáže. Je nutné být součástí velké frakce se stejně smýšlejícími partnery, což je pouze naše vlastenecká frakce Identita a demokracie (ID). Volba Přísahy s Motoristy pana Turka nebo PRO pana Rajchla či paní Konečné z KSČM je proto ve výsledku oslabením možnosti něco v Evropě změnit. Proto bych chtěl požádat všechny euroskeptické, vlastenecké a konzervativní voliče, abychom netříštili síly k malým stranám, a prosím o podporu SPD, abychom měli co největší šanci realizovat změnu. 

A co se týče hnutí ANO, aktuálně další rozdíly v programu mezi hnutí SPD a hnutím ANO popsala tento týden dobře lídryně hnutí ANO ve volbách do europarlamentu Klára Dostálová. Zatímco hnutí SPD jasně odmítá Green Deal i posílání peněz a zbraní Ukrajině a členství Ukrajiny v EU, tak hnutí ANO Green Deal podporuje, byť částečně kriticky (navíc ho Andrej Babiš jako premiér v Bruselu schválil), a posílání peněz a zbraní na Ukrajinu taky a ANO podporuje i členství Ukrajiny v EU. „My jsme samozřejmě byli vždy pro to Ukrajině vojensky i humanitárně pomáhat, co nejvíce to jde,“ řekla v rozhovoru pro Echo24 Klára Dostálová. „Hlášky toho typu, že zrušíme celý Green Deal, to je prostě nesmysl,“ řekla také.

I česká politika byla před dvěma týdny v šoku po atentátu na slovenského premiéra Fica. Jak to vypadalo tento týden, pořád existuje shoda na tom, že některé věci prostě do politiky a celkově mezi lidi nepatří?

Dějí se neuvěřitelné věci. Hnutí SPD navrhlo tento týden ve Sněmovně usnesení, že Poslanecká sněmovna odsuzuje atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Poslanci Fialovy vládní pětikoalice to odmítli podpořit. Tady vidíte, kdo šíří nenávist. To je šílené.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Oskar Krejčí: Konečná je posun, ODS je stranou Pavla Novotného. Proč se teď střílí na premiéry

8:43 Oskar Krejčí: Konečná je posun, ODS je stranou Pavla Novotného. Proč se teď střílí na premiéry

STAČILO! představuje nejvýraznější posun na české politické scéně, chválí předsedkyni KSČM Kateřinu …