Podnikatel: Jsem tvrdý chlap, ale poslední dobou brečím. Tohle mi udělal covid. Hospodští si stěžují? Na co?! Podívejte, co se stalo nám…

19.12.2020 4:50

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz měly možnost pohovořit s Pavlem Novákem. Mužem z Přerova, který se už dlouhé roky věnuje velmi speciálnímu podnikatelskému záměru. Tvoří ohňostroje, dělá balónkovou výzdobu a mnoho dalšího. Pro večírky, party, společenské akce nebo svatby. To všechno je kvůli situaci v posledních měsících pryč. Žalostný stav podnikání i podporu ze strany státu popsal naší redakci.

Podnikatel: Jsem tvrdý chlap, ale poslední dobou brečím. Tohle mi udělal covid. Hospodští si stěžují? Na co?! Podívejte, co se stalo nám…
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Podnikáte 27 let, tedy prakticky od revoluce. Můžete popsat tuhle dlouhou cestu?   

Anketa

Jakému ze jmen byste vyjádřili největší obdiv? (dle abecedy)

hlasovalo: 3743 lidí
Svůj pracovní život jsem začínal jako zaměstnanec v různých profesích. Od řidiče, vozmistra, přes číšníka a F+B manažera jsem se dostal až k soukromému podnikání. Lákala mě na něm ta svoboda rozhodování o vlastním životě. Chcete-li vydělávat, musíte pracovat. Pokud chcete zůstat doma, máte možnost, ale nikdo vám zadarmo nic nedá.

Začínal jsem jako obchodní zástupce, ale když se v roce 1994 naskytla možnost, napřed jen prodávat zábavní pyrotechniku, šel jsem do toho. Půjčil jsem si peníze od kamaráda, nakoupil zboží, pronajal si místa k prodeji a prodával. Takto jsem to vydržel asi dva roky, ale něco mi stále chybělo. Taková ta možnost kreativity. Přece jen to byl „jen“ prodej. A tak jsem si udělal kurz a školení na profesionálního ohňostrůjce. Bylo to přesně to, co jsem cítil, že mi chybí. A jelikož jsem tvořivý člověk, přidal jsem ke svému podnikání tvorbu balonkových dekorací, výzdobu různých typů akcí, od firemních, soukromých, přes svatby až ke svatebním veletrhům.

A musím popravdě říct, že když se vše podaří, klient je absolutně spokojený, a vy víte, že jste někomu udělali obrovskou radost, je to fakt báječný pocit

Dnes je realita jiná… Zažil jste někdy podobnou krizi, jakou mnoho podnikatelů včetně vás zažívá nyní?

Ne, absolutně ne! Je jasné, že to vždy nebylo jen příjemné, ale tato situace se nedá s ničím srovnat. Alespoň v mém případě. To zoufalství a bezmoc jsou opravdu šílené. Každý den hledáte to světlo na konci tunelu, tu naději, ale bohužel nic nepřichází. Myslím si, že jsem celkem tvrdý chlap, ale poslední dobou často brečím nad tou bezmocí. Stále si říkám: Nemůžeš to změnit, nestresuj! Ono se to moc pěkně říká…

Pojďme konkrétně, aby si čtenáři udělali představu. Měsíčně vás stojí chod firmy na nejnutnějších výdajích zhruba 25 tisíc. Jaké jsou příjmy?

Ano, zrovna nedávno jsem to počítal. Potřebuji zhruba 25 tisíc měsíčně na udržení firmy. A to jsou ty nejnutnější výdaje, abych přežil. A příjmy? Ty jsou v této chvíli nulové. Stát vyloženě nezakázal fungování nás jako takových, ale znemožnil nám vykonávat naši práci tím, že zakázal vše, co bychom dělat mohli.

Co konkrétního jste získal od státu?

To jsou velmi jednoduché počty. V dubnu to bylo 25 tisíc, v červnu 19,5 tisíc a odpuštění sociálního a zdravotního pojištění po dobu šesti měsíců. To je zhruba 36 tisíc. To vše dohromady dělá pomoc 80.500,-Kč za 10 měsíců! Jestliže potřebujete ale měsíčně 25 tisíc na chod firmy, tak si každý umí spočítat, jak na tom dnes asi jsme. A to se vůbec nebavím o tom, že bych měl něco vydělávat na život. I kdybych počítal měsíčně s průměrnou mzdou 30 tisíc, kterou samozřejmě teď nemám, vychází mi to za 10 měsíců mínus 500 tisíc!

Jedna z prací Pavla Nováka

Už od prvopočátku jsem tvrdil, že nebudu brečet, něco jsme našetřené měli, říkal jsem, ok, rok to můžeme vydržet z úspor a přežít. Teď to bude pomalu rok, a já vím, že dál už to takto vydržet nejde!

Jistě znáte z oboru téměř všechny. Jak to vypadá jinde?

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí
Co mám informace od svých dodavatelů a známých, od kamarádů zvukařů a techniků, jsou na tom všichni podobně jako já. Výhodu měli jen ti, co to provozovali jako koníčka a měli někde stabilní zaměstnání. Ti přišli pouze o peníze na přilepšenou.

Všichni teď řeší mediální témata, tedy restaurace a hotely. Jenže restaurace a hospody měly otevřeno víceméně stále, nebo měly výdejní okénko. Hotely a penziony dostávají údajně peníze za lůžko. A jak mi potvrdil můj známý, co penzion má, je pro něj lepší zavřít a dostávat peníze od státu, než mít otevřeno v této době. Samozřejmě není to všude stejné, ale na nás se stát vyloženě vykašlal a nezajímáme ho. A myslím si, že nás bude opravdu hodně, co už jsou na konci tunelu, ale beze světla!

Myslel jste někdy na to, že vše takzvaně položíte?

Bohužel ano. Poslední dobou na to myslím čím dál tím víc. Každý den se probouzím s tím, že to bude můj poslední den v podnikání, každý den se přemlouvám, abych ještě vydržel. Miluji svou práci, miluji rozzářené lidské oči, jsem šťastný, když vám někdo řekne: Pane Novák, celý svůj život dostávám na výročí oblečení, ale to, co jste dokázal vy, na to budu do konce života vzpomínat.

Co bude dál?

Tak to sám teď nevím. V březnu jsem říkal ženě, že chvilku vydržíme z úspor. Ta chvilka asi právě teď vypršela, a tak budu muset udělat nějaké rozhodnutí.

Ano?

Pravděpodobně půjdu někam na brigádu, abych si ponechal své podnikání, a abych si zajistil alespoň ty základní potřeby. A budu věřit, že se vše k lepšímu obrátí. Je evidentní, že pokud se někdo rozhodl spoléhat na státní podporu, pravděpodobně prozřel, tak jako jsem prozřel já a pochopil, že se musíme postarat sami o sebe. No, a pokud by to mělo trvat déle, přestanu podnikat, najdu si práci, a mé podnikání se stane koníčkem.

Jen nechápu, pokud se stát rozhodl pohřbít malé podnikatele, kde vezme peníze na svůj státní přebujelý aparát. Možná ze mne mluví zlost, ale když vidíte, jak státní úředník opravuje v home office chalupu se 100 procenty platu, ale vy dřete bídu, pak se asi není čemu divit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…