Rázná poslankyně nafackovala Ferimu a Pirátům s Hřibem v čele. Pak se zamyslela, co lidem skutečně vadí

04.10.2021 19:30 | Rozhovor

„Kdybych chtěla být jízlivá, tak řeknu, že největším problémem Prahy je její primátor. Musím však říct, že z diskuse s lidmi mi jako největší problém vyplývá dostupnost bydlení,“ uvedla pro PL poslankyně hnutí ANO Barbora Kořanová. Vyjádřila se i k řadě dalších aspektů.

Rázná poslankyně nafackovala Ferimu a Pirátům s Hřibem v čele. Pak se zamyslela, co lidem skutečně vadí
Foto: Screen Xtv
Popisek: Poslankyně Barbora Kořanová v pořadu Luboše Xavera Veselého

Kandidujete na 6. místě pražské kandidátky hnutí ANO v Praze. Jaká je předvolební atmosféra v hlavním městě?

Anketa

Jsou podle vás Češi národem rasistů?

27%
73%
hlasovalo: 31601 lidí
Atmosféra je v Praze určitě jiná než v regionech. Pro mě je ale hlavní, že i tady lidé řeší běžné problémy, jako je dostupnost bydlení, cena energií nebo kvalita zdravotní péče – a to jsou oblasti, ve kterých se snažím občanům usnadnit život – nezávisle na tom, zda kandiduji v Plzni nebo v Praze. 

Jaký je tedy podle Vás největší problém hlavního města a jaké nabízíte řešení?

Kdybych chtěla být jízlivá, tak řeknu, že největším problémem Prahy je její primátor. Tím bych určitě potěšila nejednu twitter bublinu. Daleko důležitější je ale, co vnímají za největší problém lidé, kteří v hlavním městě žijí. A z diskuze s nimi vím, že to jsou především dvě věci. Šílená dopravní situace a dostupnost bydlení. A tady je potřeba se, bez nějakých populistických výkřiků, podívat na fakta, která mluví jasně. Pražská koalice zvýšila nájmy v městských bytech, daň z nemovitosti nebo ceny služeb. My jsme zrušili daň z nabytí nemovitosti, zpřehlednili stavební legislativu a vytvořili program podpory bydlení pro mladé rodiny. Nabízíme podporu družstevní výstavbě, snížení DPH na stavebniny a zaručujeme, že nebudeme na rozdíl od Pirátů znárodňovat byty nebo zvyšovat jejich zdanění. To mluví podle mého za vše. Dostupné bydlení je pro nás priorita, a ne jen heslo na billboardech. 

Mluvíte o Pirátech. Považujete je stejně jako premiér za největší hrozbu nadcházejících parlamentních voleb?

Určitě. V Praze vidíme, jak nesystémově se chovají. K politice přistupují jako sociální inženýři. Navzdory svým slibům je jejich chování na magistrátu netransparentní a v současné době je vyšetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pochybuji, že ve Strakově akademii by se chovali jinak. Navíc, ač se to budou snažit popírat sebevíc, tak Piráti nejsou konzistentní. Ve straně existují i extrémní názorové proudy, které hlásají podporu ilegální migraci nebo předávání naší národní suverenity do Evropské unie prostřednictvím zrušení jednomyslnosti hlasováni v Evropské radě. Pokud tohle neznamená pro naši zemi hrozbu, tak co pak ano?

Vy osobně jste ale přece s Piráty úzce spolupracovala na přípravě digitalizačních zákonů.

Omyl. Piráti spolupracovali s námi, stejně jako všechny další poslanecké kluby. My jsme byli ve sněmovně tím lídrem při přípravě zákonu o právu na digitální služby nebo při realizaci bankovní identity. Já osobně jsem stála v čele předkladatelů zmíněných zákonů a jako největší poslanecký klub jsme jim také vyjádřili největší podporu. Každopádně, oni, stejně jako my, dostali důvěru od občanů, a proto jsem s nimi na věcech, které považuji za přínosné pro Českou republiku, spolupracovala. Nicméně na podpoře ilegální migrace, vyšším zdaněním práce nebo bydlení a na zákonech, které by předávaly suverenitu naší země do Bruselu, bych s nimi rozhodně nespolupracovala. Naopak bych proti nim hlasitě vystupovala.

Mluvíte o digitalizaci. Co dalšího za Vámi ve sněmovně zůstává?

Anketa

Která volební strana předvedla zatím NEJHORŠÍ kampaň?

4%
10%
2%
2%
4%
hlasovalo: 45122 lidí
Jak říkáte, zásadní výsledky mám v oblasti digitalizace: Zákon o právu na digitální služby, bankovní identitu, zákon o dopravní nehodě elektronicky nebo datovou schránku na počkání. To ale není jediná oblast, které jsem se věnovala. Ve sněmovně jsem i otevřela debatu o potřebě změnit trestní legislativu v oblasti sexuálního násilí. Ostatně, kauza poslance koalice SPOLU Dominika Feriho ukázala, že někteří politici z TOP 09 i dalších stran, mají na tuto problematiku názory z předminulého století. Neustále hlásají, jak naše země patří na Západ, ale ten, kdo chce změnit definici sexuálního násilí po vzoru západních a severských zemí a zvýšit tresty pro sexuální násilníky, jsme my. Takže ze současné sněmovny odcházím s čistým štítem. Udělala jsem maximum možného a jsou za mnou vidět konkrétní výsledky.

Mluvíte o úspěších. Co ale současný stav veřejných financí? Jak se na to díváte?

Tak samozřejmě, že z deficitů radost nemám. To asi nikdo, možná jen škodolibě opozice, která hledá jakýkoliv důvod ke kritice. Tady si musíme ale uvědomit, co za těmi schodky doopravdy stojí. Pomohli jsme během pandemie podnikatelům. Odpustili jsme zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Dotovali jsme zaměstnanost prostřednictvím programu Antivirus. Vypláceli jsme kompenzace živnostníkům a malým s. r. o. Poskytli jsme dotace na platbu nájemného a připravili programy státních půjček. Zároveň jsme rekordně zvýšili důchody a platy hasičů, zdravotníků nebo učitelů. Snížili jsme zdanění práce. A k tomu všemu si ještě připočtěte běžné výdaje státu. Důležité je ale říci, že máme plán, jak dluh konsolidovat. A o tom by měla média psát.

Mluví se často o tom, že letošní volby jsou osudové. Souhlasíte s tím?

Mám pocit, že to se říká opravdu o každých volbách. Já ale tyhle nálepky nemám ráda. Za mě to jsou prostě volby, kdy se občané rozhodují, zda podpoří další růst životní úrovně seniorů, ale i mladých rodin, zachování národní suverenity a pokračování sebevědomé zahraniční politiky, nebo zda raději chtějí, aby naši zemi řídili sociální inženýry s nejasnými názory nebo další uměle vytvořené slepence stran, které se, jen co skončí volby, rozpadnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Katolík pátrá na vlastní pěst: Ostatkový kříž vyvezený za účasti Pavla do Německa. Tím to nekončí

19:25 Katolík pátrá na vlastní pěst: Ostatkový kříž vyvezený za účasti Pavla do Německa. Tím to nekončí

„Ostatkový kříž byl odvezen, aby se snížila duchovní ochrana českého národa, aby si tady Němci mohli…