Ruský plyn. „Fiala lže!“ Rajchl vytáhl drtivá čísla: Lidé platí třikrát více, než by měli

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
28.11.2023 19:20 | Rozhovor

„Já naopak jsem řekl panu premiéru Ficovi, že bych velmi stál o co nejtěsnější kontakty mezi Českou republikou a Slovenskem, protože je to ta nejlepší budoucnost,“ uvedl k setkání se slovenským premiérem Robertem Ficem předseda strany PRO Jindřich Rajchl. „Chovat se takto k premiérovi bratrského státu je pod úroveň jakéhokoli normálního státnického jednání. Petr Pavel jen dokazuje, že je naprostou loutkou Západu,“ dodal. Ocenil, že slovenský premiér volil cestu do Česka jako svou první zahraničí misi. Rajchl se pozastavil také nad tím, že do ČR stále ve velké míře proudí plyn pocházející z Ruska. Fiala přitom tvrdí, že jsme se už od ruského plynu osvobodili.

Ruský plyn. „Fiala lže!“ Rajchl vytáhl drtivá čísla: Lidé platí třikrát více, než by měli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jindřich Rajchl

V uplynulých dnech se řada komentátorů a řekněme všechna média věnovala cestě slovenského premiéra do Prahy. Mám na mysli česká média. Vy jste s Robertem Ficem hovořil také. O čem jste mluvili? Mimochodem, od českého premiéra jsme se dozvěděli, že mluvili o „bilaterální spolupráci“.

Začal bych právě prohlášením českého premiéra na tiskové konferenci. Asi každý, kdo to sledoval, viděl, že prohlášení jsou čistě zdvořilostního charakteru. Vztah je velmi chladný. Asi se není ani čemu divit. Pokud český premiér naprosto netakticky a nediplomaticky prohlásí ještě před volbami na Slovensku, že pokud by byl Robert Fico zvolen premiérem, tak to bude znamenat zhoršení vztahů, těžko se takový výrok bere zpět.

Já naopak jsem řekl panu premiéru Ficovi, že bych velmi stál o co nejtěsnější kontakty mezi Českou republikou a Slovenskem, protože je to ta nejlepší budoucnost, nejlepší budoucí cesta pro obě naše země. A věřím, že Česko a Slovensko by měly velmi těsně spolupracovat a vytvářet společně s Maďarskem a s Rakouskem vlastní společnou politiku a vlastní středoevropský prostor. Je naprosto zřejmé, že Petr Fiala spíše tíhne k Německu, k Bruselu – my naopak více k Maďarsku, k Rakousku a ke Slovensku. I z nonverbální komunikace je naprosto jasně znát, kde by vztahy mohly být přátelské, a kde jsou to jen takové zdvořilostní fráze.

Bude to na lidech v téhle zemi, aby si vybrali cestu – jestli chtějí být sedmnáctou spolkovou zemí pod vedením gubernátora Fialy – nebo zda chtějí být skutečným svrchovaným státem, který buduje společně se Slovenskem, Rakouskem a Maďarskem, a směřuje k vlastním cílům. 

Co se týká mediálních reakcí... Dokonce zveřejnili, že Fico se dere k moci „s fašisty v zádech“. To jsou české titulky. Slovenský deník Sme označil páteční návštěvu premiéra Roberta Fica v Praze za „nepřátelskou, nezdvořilou a vysloveně propagandistickou“. Váš komentář?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čím dražší plyn a ropu, elektřinu platíme, tím více vydělávají západní firmy a to je cíl naši vlády., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 28.11.2023 19:28:22

|  20 |  1

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…