Schodek rozpočtu bude ještě mnohem vyšší. Rozvoral z SPD o čarování s čísly

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
30.11.2023 22:21 | Rozhovor

I v Mladé Boleslavi, kde má poslanec SPD Radek Rozvoral svou kancelář, vnímá mezi lidmi velké obavy z budoucnosti pod touto vládou. Nekompetentní kabinet, který netuší, kam chce tuto zemi vést, by podle něj měl rychle skončit. SPD má podle něj své odborníky připraveny.

Schodek rozpočtu bude ještě mnohem vyšší. Rozvoral z SPD o čarování s čísly
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

V pondělí proběhla stávka proti Fialově vládě. Stávkovali učitelé, podniky i státní zaměstnanci. Premiér ale stávku označil za bezdůvodnou a „nezodpovědnou“. Očekáváte na základě tohoto „signálu“ nějakou změnu v dosavadní vládní politice?

My v hnutí SPD jsme velmi rádi, že takovýto výstražný „signál“ přišel od slušných a pracujících občanů, ale nedomníváme se, že to přinutí vládní politiky z pětikoalice ke změně jejich přístupu k řešení problémů, které trápí většinu občanů České republiky.

Zde bych si dovolil zveřejnit stanovisko předsednictva hnutí SPD, ze kterého jednoznačně vyplývá, že naše hnutí podporuje požadavky stávkujících proti asociální politice vlády Petra Fialy, kdy je zcela evidentní, že působení současné vlády vede k neustálému zhoršování ekonomické a sociální situace v naší zemi a k propadu životní úrovně našich občanů, včetně těch, kteří poctivě pracují.

Fialova pětikoaliční vláda je neschopná, nečinná a nekompetentní, nenaslouchá opozici, zaměstnancům, zaměstnavatelům a ani podnikatelům a živnostníkům.

Výsledkem je prudké zvyšování daní, snižování valorizace důchodů, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, nedostatek peněz ve školství, krize ve zdravotnictví a odkládání zdravotních výkonů, drahé energie, vysoká inflace, propad životní úrovně občanů, a tak bych mohl ještě dlouho pokračovat.

Co tyto protesty a jejich síla znamenají pro vás jako pro opozici?

Pro nás to znamená jediné. Musíme stát při našich občanech a všemi možnými způsoby hájit jejich oprávněné požadavky.

Je to ale velmi těžké, především když současná arogantní vláda nechce hledat kompromisy v rámci požadavků tripartity, a co se týká našich návrhů novel zákonů předkládaných ve Sněmovně, které jsou cílené na pomoc všem slušným a pracujícím občanům, mladým rodinám s dětmi, seniorům a zdravotně postiženým občanům. Fialova vláda je jednoznačně odmítá a ani k nim nepřipustí prostor pro projednání.

Nás to o to víc posiluje v přesvědčení, že od těchto aktivit nesmíme upustit a budeme vždy hájit naše občany, kteří jsou pro nás na prvním místě.

V Mladé Boleslavi, kde máte svou poslaneckou kancelář, se stávkovalo i v místní Škodovce. Pro mnohé to bylo nesrozumitelné, vzhledem k tomu, že v této továrně jsou napříč všemi profesemi platy, o kterých se dělníkům v jiných továrnách ani nezdá. Rozumíte vy coby místní poslanec důvodům, proč právě škodovácké odbory vstoupily do stávky?

Já nechápu, co je na tom nesrozumitelného. Odboráři KOVO ve Škodovce v Mladé Boleslavi, stejně jako v závodě Kvasiny, Vrchlabí a další zaměstnanci integrovaných firem a agentur práce, aktivně vstoupili do stávky, jejímž cílem bylo zamezit dalšímu okrádání zaměstnanců.

To spočívá v krácení benefitů, zvyšování daní, rušení daňových výhod, zdražování energií, stálém prodlužování věku odchodu do důchodu, připravovaném snižování reálného důchodu, v nejasných kategoriích těžkých profesí, mezi kterými by měla být i práce na lince a v hutích. Je tu dlouhodobá inflace, nekontrolované zdražování potravin, základních životních potřeb.

A jsou tu další kroky vlády, které v součtu připraví zaměstnance a jejich rodiny o desítky tisíc korun ročně. Proto jsem velmi rád, že zaměstnanci napříč celou republikou prokázali svou sílu a jednotu a přihlásili se ke stávce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…