Sebrat nyní Rusům Krym? To by bylo zlé. Generál Šándor tuší následky

30.01.2023 19:51 | Komentář

„Když se na to podíváme střízlivě, vidíme, že Ukrajina se ubránila mnohem slabšími prostředky, než dnes dostává. Rusko přišlo o desetitisíce schopných vojáků, o řadu techniky, kterou mělo. Rusko, jež nebylo schopno dobýt Charkov, který je nějakých třicet kilometrů od ruské hranice, tak je těžko v pozici, aby bylo schopno dobýt Varšavu nebo Rigu,“ míní generál Andor Šándor, bývalý šéf Vojenské rozvědky.

Sebrat nyní Rusům Krym? To by bylo zlé. Generál Šándor tuší následky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po sdělení, že tedy prezidentem České republiky nebude, se jal prodávat bunkry pro rodiny s dětmi

Po určitém váhání se Německo nakonec rozhodlo dodat tanky Leopard Ukrajincům a umožnit to i dalším zemím, které je mají v arzenálu. Jak to může ovlivnit vývoj války, boje o Bachmut? 
 
„Myslím, že než tyto tanky na Ukrajinu přijdou, tak bude Bachmut v ruských rukou. Takže tam to asi žádný vliv mít nebude,“ konstatuje Andor Šándor. „Pokud těch tanků bude 320 nebo kolik, tak už se jedná o značnou sílu, kterou v nějakém strategickém směru lze dobře použít, třeba ve směru Melitopol, Mariupol přetnout ruský kontingent na dvě části a zamezit pevninskému zásobování ruských vojsk. To by obecně dávalo smysl,“ poznamenal.
 
Pokud však jde o sestavení nějakého tankového celku, tak to ale má dle Šándora řadu problémů. 
 
„Když dnešní moderní tank nebude v sestavě s bojovými vozidly pěchoty, s protivzdušnou obranou, nebudou tam bitevní vrtulníky, kvalitní dělostřelectvo a drony, a to v nějakém systému řízení velení, může to být potíž. Pokud nebudou mít Ukrajinci nacvičenou kvalitní logistickou podporu, to znamená opravy, naftu, střelivo a podobně, tak se výhoda takto silného zbraňového systému může velmi rychle ztratit. Toto se nedá udělat jen tak, raz dva. To se musí opravdu nacvičit, sestavit. Nejde o jednoduchou věc,“ upozornil. 
 
 
„Když si vezmeme, že mají dostat čtrnáct britských challengerů, možná francouzské leclerky, ale hlavně Leopardy 2A6 jsou různě modifikované pro různé země. Může to být logistická noční můra, jak toto začlenit a vytvořit z toho skutečně silnou tankovou jednotku, která by měla vliv na frontě,“ podotýká Šándor.
 
„Je ale pravda, že to, co se před několika měsíci zdálo jako nepřekročitelná červená linie, vzalo velmi rychle zasvé. Z původních osmdesáti tanků je jich 320. A Ukrajinci ani nenechali vydechnout západní lídry po jejich slibu na tanky – a už žádají letadla, což taky bylo červenou zónou. Je tedy otázka, kolik červených zón budeme překračovat, a kolik jich bude Rusko tolerovat. Nad tím bychom se měli zamyslet, protože tento konflikt je Ruskem čím dál více vnímán jako konflikt nikoliv s Ukrajinou, ale se Severoatlantickou aliancí, byť chápu, že se to doma, v Rusku, asi lépe poslouchá,“ sdělil generál.
 

Jmenování Gerasimova je předzvěstí ofenzivy

Analýza je taková, že než tato dodávka dorazí, budou se Rusové o to usilovněji snažit a výrazněji zatlačí? Dá se to čekat?
 
„Už jmenování Gerasimova velitelem vojsk na Ukrajině bylo mylně interpretováno jako nespokojenost se Surovikinem. Není to žádná adorace, ale Surovikin velmi kvalitně a dobře stáhnul vojska z Chersonu přes Dněpr a zabránil jejich zničení. Surovikin nadále zůstává v sestavě ruských vojsk. Tam se neválčí na celé frontě, ale v některých směrech, a tam velí jednotliví generálové. Celé to koordinuje náčelník Generálního štábu, který v míru představuje řídící a plánovací orgán, nikoliv velící. Tím je těmto aktivitám dána větší váha ze strany Rusů, a i proto, že Gerasimov je bývalý tankista,“ připomněl Šándor. 
 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
„Jmenování Gerasimova je předzvěstí nějaké ofenzivy. Jak silné, to neumím odhadnout. V jakých směrech, těžko říci. Nepochybně však Rusové čekají, až budou připraveni, schopni všechny mobilizované vojáky včlenit do bojových sestav. A až bude logistika pro zabezpečení takové velké operace připravena. A také proběhne řada velitelských štábních cvičení, kde se to bude simulovat na počítačích, v terénu a podobně,“ upozornil.
 
„To, co teď vidíme, je udržování ukrajinských vojáků v bojovém kontaktu, jejich vyčerpávání, což samozřejmě vyčerpává i vojáky ruské a přináší to velké ztráty. Myslím si, že je to všechno předzvěst větší operace, která by měla splnit, pokud je to tak pravda, Putinovo nařízení, že musí do konce března dobýt Donbas. Nedomnívám se, že by ruská ofenziva měla za cíl překročit Dněpr a jít směrem tam, kam se o to pokoušeli po 24. únoru,“ vysvětluje Andor Šándor.

Ani hitlerovské Německo nebylo schopno přejít totálně na válečnou výrobu

Holandský viceadmirál Rob Bauer, předseda Vojenského výboru NATO, v rozhovoru pro portugalskou televizi RTP uvedl, že je nutné, aby země NATO přešly na válečnou ekonomiku, na válečnou výrobu v době míru, a že státy se musí zapojit do přezbrojování. Jak tato slova chápat? 
 
„Nevím, za koho pan viceadmirál mluvil. Za pár měsíců bude summit Aliance. Pokud by toto zaznělo na summitu Aliance jako konsenzuální zhodnocení – čemuž nevěřím –, pak bychom to mohli brát jako bernou minci. Chtěl bych podotknout, že ani hitlerovské Německo nebylo schopno přejít totálně na válečnou výrobu během druhé světové války, a to bylo v mnohem větším ohrožení ze strany Rudé armády, než dneska jsme my ze strany ruské armády,“ konstatoval Šándor.
 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí
„Když se na to podíváme střízlivě, vidíme, že Ukrajina se ubránila mnohem slabšími prostředky, než dnes dostává. Rusko přišlo o desetitisíce schopných vojáků, o řadu techniky, kterou mělo. Rusko, jež nebylo schopno dobýt Charkov, který je nějakých třicet kilometrů od ruské hranice, tak je těžko v pozici, aby bylo schopno dobýt Varšavu nebo Rigu,“ míní generál.
 
„Pokud viceadmirál měl na mysli, že by bylo potřeba doplnit často vyprázdněné sklady, především munice, kterou jsme prodali nebo dali Ukrajině, tak s tím se dá souhlasit. Jestli tím myslel, že je potřeba, aby v době míru jsme byli schopni vyrobit více munice, kterou budeme potřebovat, tak asi ano. Ale v době ekonomické recese a problémů, které zažíváme, představa, že všechno půjde na zbrojení, mi přijde nereálná. Neumím si představit, že by summit Aliance s něčím takovým přišel jakožto s konsenzuálním závěrem,“ poznamenal.
 

Představa, že totální porážka Ruska povede k obnovení demokracie v Rusku, je nesmysl

Je vlastně tak nepřijatelná myšlenka říci nahlas, že existuje nebezpečí rozšíření války a že by stálo za to vzdát se představy, že jediným možným ukončením války je totální porážka Rusů a jejich úplné vyhnání z Ukrajiny? 
 
„Totální porážka Ruska může znamenat rozpad Ruské federace. Země s více než šesti tisíci jaderných zbraní rozmístěných různě po území Ruské federace. Otázkou je, zda by se podařilo někdy, co se povedlo po rozpadu Sovětského svazu, že jaderné zbraně z bývalých sovětských satelitů byly staženy na území Ruské federace. Představa, že totální porážka Ruska povede k obnovení demokracie v Rusku, je nesmysl, kdy ti, co to prosazují, nechápou sílu ruského nacionalismu. Nechápou podstatu smýšlení Rusů a nechápou, že Krym je pro ně otázkou národní bezpečnosti, že se ho nevzdají a kvůli kterému půjdou do války. Do jak velké a za použití jakých prostředků, nechci spekulovat,“ vyjádřil se Šándor.
 
 
„Představa, že se bude opakovat to, že Rusko dopadne jako Německo císaře Viléma v roce 1918 a poté bude vystaveno velmi tvrdé obdobě Versailleské smlouvy, že se bude s Ruskem zacházet jak tehdy s Německem – no, to si opravdu nejsem jist, jestli potřebujeme. Chtěl bych jenom připomenout, že tento postoj, který vítězné strany první světové války zaujaly vůči Německu, vedl k nástupu fašismu a k rozpoutání druhé světové války,“ připomněl Šándor. 
 
„Je potřeba říct, že vzhledem ke konfliktu, který sledujeme, tak velká část Ukrajiny, Ukrajina jako taková, je silně v područí západního světa. Argument, že by Rusové na Ukrajinu znovu útočili, mi nepřijde úplně logický, protože cílem Rusů nebylo podmanit si Ukrajinu jako takovou. Oni samozřejmě hovořili o nějaké denacifikaci a těchto pitomostech, ale v zásadě jim šlo o to, aby Ukrajina byla zemí rozbitou a aby se nestala členskou zemí Severoatlantické aliance. To pro tuto chvíli zřejmě se jim povedlo. Na druhou stranu Ukrajinci svým odporem dokázali, že jsou schopni se velmi účinně bránit, byť tento konflikt, i když mají úspěchy taktické, ze strategického hlediska nevyhrávají,“ ohodnotil. 
 
„A ještě jeden argument, který se ozývá, je, že totální porážka vystraší Čínu. To mi přijde taky ‚z vinglu‘, protože to by se právě Číně hodilo. Takovéto argumenty si nemyslím, že jsou validní, a že bychom kvůli nim měli usilovat o totální porážku Ruska. S tím samozřejmě souvisí názory, že by měla být nějaká obdoba Norimberského procesu a podobně. To jsou věci obtížně souměřitelné s tím, co se dělo ve druhé světové válce. Genocida, kterou páchalo nacistické Německo na Židech a jiných národech, to přes veškerou agresi a odporné zabíjení Ukrajinců Rusy, tento rozměr to asi nemá, abychom mohli prosadit něco takového, jako je potrestání ruského vedení podobně jako potrestání vedení nacistické říše. Je to věc, která je v procesu a uvidíme, jak se na ten problém budou dívat především Spojené státy,“ uzavřel Andor Šándor.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina už neexistuje, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePremos , 31.01.2023 11:43:02
Je to místo bojiště NATO s Ruskem. Ukrajina už nebude nikdy Ukrajinců i kdyby válku vyhráli. Kdo asi zaplatí USA za zbraně?? Ukrajinci svým nerostným bohatstvím a námezní silou . Osobně si myslím že zelenskyj dopadne jak ten v Iráku . Ze země jej vytáhnou za vlasy a oběsí.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…