Skryté hrozby! Temná předpověď Ilony Švihlíkové: Škrty, růst daní. Privatizace ČEZu. Lidem s hypotékami hrozí krach

04.10.2021 18:21 | Rozhovor

„Určitě nemohu brát vážně programy, které razantně vylučují budoucí zvyšování daní – buď lžou, nebo jsou nekompetentní,“ tvrdí ekonomka Ilona Švihlíková a varuje před nezodpovědným hospodařením státu. Současně však podotýká, že voliči se zdaleka nerozhodují podle volebního programu kandidátů.

Skryté hrozby! Temná předpověď Ilony Švihlíkové: Škrty, růst daní. Privatizace ČEZu. Lidem s hypotékami hrozí krach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková

Ekonom a bývalý předseda Svobodných Petr Mach pro Český rozhlas řekl, že za vysokou inflací stojí emisní povolenky, New Green Deal Evropské unie a také přimíchávání biopaliv a daně z energií. Je to pravda? Vyřešilo by zvyšující se cenu zrušení biopaliv, povolenek a daní?

Nejen ceny energií jsou vysoko, ale vidíme to i u dalších komodit, jako je měď, lithium a další. Důvodů je celá řada, komodity například slouží jako zajímavé jištění proti inflaci, je tu velká poptávka z Číny a u některých komodit i velmi nízké zásoby, což psychologicky tlačí na růst ceny. Tyto faktory by ovšem byly spíše krátkodobé. Tlak na restrukturalizaci ekonomik právě podle Green Dealu naráží na nedostatečnou nabídku, což ústí v dramatický růst cen. Čím více se tlačí na pilu, na rychlost změny, tím více se ceny poženou vzhůru.

Co podle vás způsobilo inflaci a nakolik za ni může nový koronavirus – tedy argument, který uvádí premiér Andrej Babiš (ANO)?

Vidíme tlaky na straně poptávky i nabídky. Já se domnívám, že ta nákladová složka, která k nám jde ze zahraničí, jasně dominuje. Důvody už jsem uvedla u první otázky, ještě doplním problémy v lodní dopravě, změny tras, plus vidíme následky toho, jak to dopadá, když se klíčové sektory přemístí do asijských zemí.

Která z letošních kandidujících stran do Poslanecké sněmovny má podle vás nejlepší program na řešení státního dluhu a zlepšení české ekonomiky?

Programy politických stran nejsou zrovna oblíbené čtivo. Lidé se nerozhodují primárně podle nich, ale vnímají celkově důvěryhodnost politických představitelů dané strany či koalice, jakou s nimi mají zkušenost, jaké jsou jejich zájmy - v tom lepším případě, když si je umí definovat – a tak dále. Určitě nemohu brát vážně programy, které razantně vylučují budoucí zvyšování daní – buď lžou, nebo jsou nekompetentní.

A komu se naopak v tomto smyslu nepovedl?

Jedna věc je program strany, další programové prohlášení vlády a třetí pak reálná politika vlády, na to je potřeba také pamatovat. Jinak jsem odpověděla v minulé otázce.

Dluhová brzda je nastavena na 55 procent HDP. Hrozí podle vás České republice?

Dluhová brzda je nějaký nastavený práh, který lze koneckonců změnit. To nebude ten hlavní problém a určitě nejde o to čekat, kdy se narazí do nějaké zdi. Nová vláda se bude muset postavit čelem situaci, kdy je tu vytvořen strukturální deficit kolem 200 miliard korun a centrální banka k tomu významně utahuje šrouby restriktivní politikou – tedy zvyšováním úrokových sazeb. To je situace extrémně obtížná a už teď mám velké obavy.

V blízké budoucnosti vidím škrtací balíčky a zvyšování daní, v delší budoucnosti pak pokusy o privatizaci. Zmínky o České poště a Českých drahách jsou takové pokusné balónky. Myslím ale, že jde o zcela jiné písmeno Č, na které si někdo brousí zuby (ČEZ, pozn. red.).

Kdo podle vás může za současnou situaci na trhu s nemovitostmi a s jejich pronájmy? Ceny stále rostou, sehnat bydlení začíná být opravdu problém…

Nemovitosti jsou považovány jako jištění proti inflaci a proti nežádoucímu ekonomickému vývoji. Lidé, kteří jsou dost solventní, investují do zlata a právě do nemovitostí. Důležitým faktorem je, že na trhu jsou nejen individuální kupující, ale finanční investoři. Bydlení není houska, je to životní potřeba a podle toho by se měla odvíjet bytová politika státu. Představa, že vše se vyřeší masivnějším stavěním, neodpovídá mnohem komplikovanější realitě.

U některých hypoték končí jejich fixace. Nakolik hrozí, že kvůli tomu mohou lidé o bydlení přijít?

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí
Hrozí – a já doufám, že si to uvědomuje také Česká národní banka. Je to jedna ze skrytých hrozeb.

Poradila byste Čechům kupovat si v současnosti vlastní bydlení? Vyplatí se to stále?

Nejsem realitní makléř, ale osobně bych se spíše podívala po nemovitostech v zahraničí.

Do čeho by měl dnešní člověk investovat své úspory, aby inflací nepřicházely o hodnotu?

Nejsem ani finanční poradce, a navíc musíte brát v úvahu, že většina lidí, celkem logicky, má dost velkou averzi k riziku. Pro ty odvážnější jsou zajímavé investice do komodit, čímž nemyslím jen zlato.

Velká Británie trpí nedostatkem řidičů – tím i pohonných hmot či potravin. Situace není kritická, pohonné hmoty bude například rozvážet armáda, ale i tak se mluví o tom, že situace Anglie odpovídá tomu, co se státům stane, pokud vystoupí z Evropské unie. Jiní zase tvrdí, že je to Brusel, který blokuje dohodu určitých pravidel o pohybu zboží a osob, a tím vše způsobuje. Co si myslíte vy?

Brexit nebyl nic jiného než cesta k restrukturalizaci britské ekonomiky. Jako u Green Dealu, i zde platí, že takové kroky musíte mít dobře promyšleny. V Británii se bude měnit trh práce, není to ale problém, který by se nedal vyřešit. Vyžádá si určitou dobu na přizpůsobení. Mnohem větší problém je otázka Severního Irska.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…