Státní zástupci a servilní média se opět zviditelňují na ponižování Aleny Vitáskové. Hovoří předseda spolku, bojujícího za spravedlnost

19.08.2019 18:53

ROZHOVOR V únoru se předseda Spolku Spravedlnost a místopředseda správní rady Nadace Moravské Slovácko Petr Vašát pozval na návštěvu Slovácka a Galerie Joži Uprky Alenu Vitáskovou, bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu. Ta se teď musí znovu obhajovat u soudu, přestože ji už soud jednou osvobodil.

Státní zástupci a servilní média se opět zviditelňují na ponižování Aleny Vitáskové. Hovoří předseda spolku, bojujícího za spravedlnost
Foto: Repro RaptorTV
Popisek: Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková na semináři o energetice

Pane doktore, při setkání s Alenou Vitáskovou jste měl možnost poznat ji hlouběji, vyslechnout její názory, zkušenosti z vedení úřadu… jak vnímáte to, že se musí znovu obhajovat před soudem?

„Jako člověk, který zná argumenty žalobce i obhájce, to vnímám s velkým znepokojením. Pro některé státní zástupce a soudce se stává Alena Vitásková opět po nějaké době příležitostí, jak na sebe soustředit pozornost médií, jak se zviditelnit v této sledované kauze. Namísto toho, aby uznali od počátku své pochybení založené na jednostranné a účelové konstrukci celé kauzy, omluvili se jí za způsobené útrapy, tak s jasným zadáním a zápalem pro věc bohužel i s pomocí osvědčených servilních sdělovacích prostředků vrací její nekonečný příběh na pořad dne.

Proč to dělají, máte nějaké vysvětlení?

Nechtějí se vzdát pokušení najít přece aspoň něco, za co by ji potrestali. Mimo jiné i přítomnost některých VIP svědků u soudu v Jihlavě, mezi kterými nechyběla ani paní Lenka Bradáčová, nejvyšší pražská státní zástupkyně, dokládá, že jim jde o hodně. Osobně se domnívám, že jde o projev msty, frustrace a arogance moci. Není tedy pochyb o tom, že Alena Vitásková musí někomu opravdu ležet hluboko v žaludku. A tak jestli pro některé lidi v naší zemi, mezi které se řadím i já a většina mých přátel, je Alena Vitásková zdravě sebevědomá dáma všestranných zájmů, doslova hrdinka s pevnými morálními zásadami, se zvláštním charismatem, které ji mohou závidět ženy ve vrcholové politice v ČR, tak pro naši současnou ‚nezávislou‘ justici se stává znovu zločincem. To, že se nebála ve funkci předsedkyně ERU postavit proti vlivným zájmovým skupinám mnohdy s mafiánskými sklony, že pracovala vždy s maximálním pracovním nasazením, za což ji prezident ČR udělil státní vyznamenání, není v tomto případě polehčující okolnost, ale naopak. Ale tak, jak jsem měl osobně možnost poznat Alenu Vitáskovou, jsem si jistý tím, že pokud zůstane zdravá, tak ji nic nezlomí. Dnes za ní navíc stojí významné osobnosti politického, kulturně-společenského života v ČR, všechny spolky usilující o spravedlnost v naší zemi, ale i tisíce občanů.

Ta obvinění jsou ale zcela konkrétní. Nebo se mýlím?

Kauza Renata Vesecká a fotovoltaické elektrárny Chomutov jsou jen zástupný manévr. Jde o snahu zastrašit Alenu Vitáskovou, aby nechala věcem volný průběh, a odvést pozornost od podstaty problému. Její hlavní problém spočívá v tom, že ve funkci předsedkyně ERU zabránila zdražování elektrické energie v ČR, čímž znemožnila miliardové zisky pochybným vlivným zájmovým skupinám, že vždy nazývala věci pravým jménem, že se nebála pojmenovat viníky.

Spolek Spravedlnost na začátku tohoto roku vyzval Alenu Vitáskovou, aby zvážila kandidaturu na příští hlavu státu v ČR. Pokud vím, ona tu výzvu přijala. Nemůže se pro ni stát hendikepem to, že řadu let bojuje s justicí?

Jak se říká, vše zlé je k něčemu dobré. Pokud se Alena Vitásková definitivně rozhodne kandidovat do funkce příštího nejvyššího ústavního činitele ČR, k čemuž ji vyzval Spolek Spravedlnost, bude mít naopak ty nejlepší předpoklady. Kromě odborných znalostí, životních zkušeností, morálních zásad, pokory při jednání s obyčejnými lidmi, se bude moci na rozdíl od svých konkurentů v souboji o hlavu státu pochlubit i tím, že tak jako téměř všichni prezidenti ČR byli v určité době pronásledováni, perzekuováni, a někteří i dokonce vězněni, tak to samé bude mít za sebou Alena Vitásková.

Takže věříte, že má šanci uspět v souboji o příštího prezidenta ČR?

A proč ne? Podívejte se, kdo všechno se v poslední době a za jakých okolností stal v Evropě prezidentem či premiérem té či oné země. V řadě případů jde ve srovnání s Alenou Vitáskovou o naprosto neznámé tváře. Ostatně když na Slovensku může být prezidentka, tak proč ne v ČR. Nejen to z ní dělá vážnou kandidátku. Od Spolku Spravedlnost a tisíců jeho podporovatelů může čekat maximální podporu. A tak jestli ji, ctihodní páni soudci, chcete zbavit všech obvinění, což by byl opravdový důkaz nezávislosti soudů v této kauze, nebo ji chcete zavřít, či jinak potrestat, udělejte to prosím bez odkladu, co nejdříve, aby to mohla jako svoji přednost uvést ve svých kádrových předpokladech na hlavu státu, jak tomu, tak jak jsem již uvedl, bylo i v případě většiny dosavadních prezidentů ČR, a aby měla dostatek času věnovat se samotné kandidatuře.

Rozhovor vedl Aleš Mazůrek
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…