Tady se o tom nemluví. Ale pro ČR to bude katastrofa. Alena Vitásková upozornila na něco, co vláda musí vědět

06.07.2022 16:43 | Rozhovor

Dojde k zastavení dodávek zemního plynu z Ruska? Česká republika předsedá Evropské unii, ovšem jaké kroky premiér Fiala připravil pro záchranu průmyslu ČR? Mají si Češi pořídit kulicha a hrubé ponožky? Na tyto otázky odpovídala Alena Vitásková, bývalá šéfka ERÚ a předsedkyně Institutu Aleny Vitáskové.

Tady se o tom nemluví. Ale pro ČR to bude katastrofa. Alena Vitásková upozornila na něco, co vláda musí vědět
Foto: archiv A. Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková, kandidátka na prezidentku a bývalá šéfka ERÚ.

Zůstaneme bez plynu?

Ještě před pár týdny jsem tomu nevěřila, nyní mohu sdělit, že je to více než pravděpodobné, že letošní podzim a zima bude pro naši zemi krutější než pro kteroukoli jinou zemi. Již v létě se to pravděpodobně projeví, že nastává situace, kterou si laik nedokáže představit.

Z čeho vycházíte a proč se obáváte nejhoršího?

Vycházím ze zjištění, která pochopitelně nemusejí být relevantní. Ale vláda Petra Fialy to musí vědět a mlčí.

Tak za prvé: v těchto dnech si obchodníci nominují přepravní kapacity v plynárenských tranzitních systémech pro tzv. plynárenský rok, tj. říjen 2022–září 2023.

Údajně si ruský Gazprom nenominoval žádnou přepravní kapacitu v tranzitních systémech dopravujících zemní plyn do Evropy přes Jamal, plynovody na Ukrajině, předávací stanice například Kapušany atd. Tyto informace by měla mít naše vláda a na zasedání krizového štábu (dříve tam byli i představitelé energetických firem) toto projednávat.

Za druhé: pokud Gazprom nenominoval přepravní kapacity, tak přes tyto potrubní systémy neuvažuje dodávat zemní plyn do Evropy, to snad pochopí i děcko. Pokud tedy bude plyn na základě dlouhodobých kontraktů do Evropy dodávat, tak asi bude chtít zvolit jinou tranzitní cestu, např. Nordstream 2. Tím by nemusel hradit tranzitní poplatky majitelům tranzitních systémů jak na Ukrajině, tak v Polsku, Slovensku, České republice. Jen pro informaci uvádím, že poplatky za tranzit zemního plynu přes území Ukrajiny platí Gazprom Ukrajině ve výši cca 2,5 mld. USD/ročně.

Nordstream 2 není stále v provozu, přestože je dílo dokončeno a plynovod je připraven dodávat plyn do Evropy. Německé úřady nevydaly v loňském roce příslušná povolení ke zprovoznění tranzitního plynovodu.

Ale prosakují zprávy, že chce Rusko zastavit dodávky dříve než od října 2022?

Ano, hovoří se o pravidelných odstávkách, které se na tranzitních plynovodech, kompresních stanicích a všech souvisejících technologiích provádějí pravidelně a vždy v období léta, kdy tyto systému jsou využívány jen částečně. Údržba a opravy tak probíhají z důvodu nutné připravenosti na zimní období. V dřívější době byly tyto systémy v zimním období využívány na maximální výkon a musely být na toto období připraveny.

Délka oprav a údržba je přísně plánována a vychází zjednodušeně řečeno z technologických postupů, např. pro turbíny, kolik mají najeto hodin atd. Není to jiné ani v letošním roce, ale díky konfliktu na Ukrajině, sankcím může být za touto pravidelnou odstávkou i něco jiného. Odborníci vědí, že tranzitní systémy na Ukrajině potřebují nutně rozsáhlou rekonstrukci, modernizaci, že některé části jsou v havarijním stavu. I to může přispět k omezení dodávek zemního plynu, pokud by nebyl úplně zastaven z jiných, např. ideologických důvodů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…