Vláda nás ke stolu nechce. Lidé pracující v gastronomii vidí budoucnost černě. Hovoří odborník Kastner

25.09.2020 21:30 | Zprávy

ROZHOVOR V přímém ohrožení je zhruba pětadvacet procent restaurací a hospod. Úředníci ministerstva zdravotnictví a epidemiologové nemají styk s realitou. Jsou dobře placení a v podstatě jsou vycvičení na strašení lidí a katastrofické scénáře. To řekl ParlamentnímListům.cz spolumajitel a tvář firmy Hospodská Luboš Kastner. Právě on je garantem projektu Moje restaurace v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků České republiky. Nejvíce jej štve, že se vláda neporadí s odborníky na gastronomii.

Vláda nás ke stolu nechce. Lidé pracující v gastronomii vidí budoucnost černě. Hovoří odborník Kastner
Foto: Archiv LK
Popisek: Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace

Když jsme se domlouvali na rozhovoru, tak jste se smál. Neměl byste spíš plakat?

Jsem v jádru optimista a věřím, že děláme dobrou práci a ta je v konečném sčítání odměněna. Ale smutek mě přepadá, to ano. Za celý obor a za sto padesát tisíc lidí, kteří v něm pracují a nedaří se jim účinně bránit. Gastronomie je fackovacím panákem covidové krize. Málokdo gastronomii rozumí, ale téměř každý o ní mluví. A tak často dopadá, že se o ní rozhoduje šmahem a neodborně. Bar není restaurace ani hospoda. Vesnice není město, hospoda není hotel. "Bar" je segment, který je minoritním formátem v gastronomii. Většinou je to malý formát v centrech měst s pár židlemi, kde se objednává u baru, nevaří se tam a je v něm hlasitá hudba. Stejně jako hotely a lázně. V číslech za gastronomii se jedná o minoritní kategorie. A plošně teď trpí hlavně formáty restaurací a hospod, ktere v žádných reportech nebyly kritickým bodem pandemie. Gastronomii chybí odborné a profesionální zastání. Jsem tedy alespoň rád, že začínáme být slyšet. Doteď jsme totiž úspěšně aktivně ignorováni.

Jak špatně jsou na tom dnes české hospody? Dá se to vyčíslit?

Ano, celkem přesně. Celkově je to zhruba dvou set miliardový byznys. Podle analytické společnosti Nielsen jde o 195 miliard. Za prvních sedm měsiců roku prišel prokazatelně tento obor o více než 30 miliard korun. Do konce roku, kdy měl ztráty dohnat, v případě druhé vlny, která nyní nastává, přijde pravděpodobně o to samé. Podzim je totiž disproporčně silnější období než jaro. Takže gastronomie ztratí něco mezi 25 až 30 % své hodnoty. Během jednoho roku. To má přímý vliv na zaměstnanost a investice. Takže ten multiplikační efekt bude ještě větší. Devadesát procent trhu tvoří restaurace a hospody, zbytek minoritní kategorie typu bary, hotely a lázně. Takže nejvíce právě utrpí hospody a restaurace, jádro naší gastronomie.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

K tomu vašemu sběru podpisů na kandidátky

Nepřijde mi to špatný nápad, ale na druhou stranu, to nemáte nic důležitějšího na práci, než sbírat podpisy? Zaznamenal jsem, že ke sběru dochází třeba i v době, kdy jedná Sněmovna. Proč je nesbíráte třeba o víkendu či ve volném čase? A když už sbíráte podpisy pro nominaci a pak logicky i hlasy pro ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala vás chtěl ohromit, vybouchlo mu to. Erik Best: A je to ještě horší

4:44 Fiala vás chtěl ohromit, vybouchlo mu to. Erik Best: A je to ještě horší

Proč vlajková loď vlády v podobě dotažení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany ztroskotala…