Zastropování – draze koupený čas. Jan Skopeček pustil info o lipské burze. „Něco se musí stát.“

21.09.2022 17:34 | Rozhovor

„Jde o jakési emergency řešení, koupili jsme si draze čas a teď je na nás, jak ten čas využijeme. Ten čas podle mého soudu musí vést k řešení skutečných příčin. Cenový strop řeší jen důsledky, příčiny nikoliv, to je teď úkol této doby,“ říká místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) k zastropování cen energií. Když se zavřely či utlumily jaderné a uhelné elektrárny, není se podle něj co divit, že chybí elektřina, je jí málo a je drahá. „Je absurdní, jak jednoduché to je, a přesto to nikdo nechce slyšet,“ řekl mimo jiné pro ParlamentníListy.cz.

Zastropování – draze koupený čas. Jan Skopeček pustil info o lipské burze. „Něco se musí stát.“
Foto: Hana Brožková
Popisek: Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček

Premiér Petr Fiala (ODS) čelí kritice za to, že měl necelý týden před volbami mimořádný projev, v němž nic mimořádného neřekl. Podobně to udělal expremiér Andrej Babiš loni, což se nelíbilo nejen vašim spolustraníkům. Co si myslíte vy?

S prominutím řešíme hlouposti. Naše země čelí opravdu dramatickým ekonomickým a energetickým problémům. Bavme se o jejich řešení, pracujme na změně energetické politiky, hledejme v Evropské unii koalici schopnou přehodnotit Green Deal a klimatickou politiku, která je hlavní příčinou dnešní krize. V tomto světle je jeden projev kohokoliv věcí, která nestojí za řeč. Jak říkáte, využíval to premiér Babiš, nevím, proč by to nemohl využít premiér Fiala.

Koalice dříve zastropování cen energií odmítala s tím, že Česká republika na to nemá finance. Co se od té doby změnilo?

Ceny vyrostly do opravdu extrémní výše, jejich volatilita rovněž vykazuje doposud nevídané úrovně. Jako liberální ekonom vím, že zastropování cen samozřejmě není řešením příčin a nemůže fungovat dlouhodobě. Při cenových stropech docházelo vždy k nedostatkům ve chvíli, kdy cena byla zastropována pod úrovní ceny tržní. Toho se obávám. Zároveň ale uznávám, že vláda něco udělat musela, je nemyslitelné, aby se dívala na krachy jedné firmy za druhou a neřešila pád domácností do existenčních potíží. Jde o jakési emergency řešení, koupili jsme si draze čas a teď je na nás, jak ten čas využijeme. Ten čas podle mého soudu musí vést k řešení skutečných příčin. Cenový strop řeší jen důsledky, příčiny nikoliv, to je teď úkol této doby.

Je dražší plyn, pohonné hmoty i elektřiny a současná krize daní za solidaritu s Ukrajinou?

Ta otázka je přece nesmyslná. Tím, že pomáháme buď válečným uprchlíkům, nebo dodáváme vojenský materiál Ukrajině, nepodražujeme plyn a pohonné hmoty. Vysoké ceny energií jsou jednak dány tím, že Vladimir Putin využívá energetické zdroje jako válečný nástroj, nástroj nátlaku. Ale to jen část problému. Z velké míry jsme si vysoké ceny energií způsobili v Evropě sami. Tím, že jsme přestali podporovat konvenční energetické zdroje, zavírali se jaderné i uhelné elektrárny, aniž bychom za ně měli stabilní a konkurenceschopnou náhradu. Vsadilo se na obnovitelné zdroje, které musí být zálohovány ruským plynem. Hloupou zelenou ideologií jsme si tak destruovali nabídku energií a ještě jsme se kvůli tomu dali všanc Vladimiru Putinovi, který naši závislost nyní proti nám využívá. Kéž bychom se alespoň chytili, respektive podporovatelé zelené politiky se chytli, za nos a klimatickou a energetickou politiku přehodnotili.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…