Zdravotní sestra (90): Za komunistů k nám přivezli muže po výslechu. Měl prý chcípnout. Nezapomenu na ty soudruhy, na ty svině

25.12.2020 5:30

Paní Věra se diví, když v autobusech slýchá mladé lidí stěžovat si na život. Prý je to směšné. Ta generace podle jejich slov nic nezažila, neví, co je to strádat, hladovět, bát se o druhé. ParlamentníListy.cz s ní měly možnost hovořit těsně před Štědrým dnem.

Zdravotní sestra (90): Za komunistů k nám přivezli muže po výslechu. Měl prý chcípnout. Nezapomenu na ty soudruhy, na ty svině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí, ilustrační foto

Anketa

Kdo by se Vám po diskutovaném odchodu Petra Dvořáka z ČT líbil v jejím čele?

hlasovalo: 13885 lidí
„Ještě nyní je v Poslanecké sněmovně několik lidí, které znám. Bylo tam několik doktorů, s nimiž jsem pracovala," uvedl naše respondentka. Rozhovor s ní přinesl řadu zajímavých informací, ale ani v jednom případě prý nemůže mluvit konkrétně. Co však lze přiblížit, je fakt, že dotyčná zdravotní sestra byla vyhozena z medicíny pro svůj původ, že pochází z velmi bohaté rodiny a že celý život pracovala v jedné z fakultních nemocnic.

Redakci se rozhodla svěřit několik drobností, které by prý mohly mladé generaci otevřít oči.

„Tak především chci říct, že po válce byla většina Čechů sviněmi. Všichni se báli, nevěděli, co se bude dít, nevěřili si. Vůbec mě nepřekvapuje, kolik jich udávalo. Jestli teď někdo vyčítá Pepovi Dvořákovi, že donášel informace na Suchého ze Semaforu, chtěla bych upozornit, že pan Suchý byl majestát už tehdy, žil zcela mimo poměry a zcela mimo běžné normy, ten normální život běžných lidí neznal. To jen k Pepovi Dvořákovi, kterého mám ráda," poznamenává s tím, že soudit takto do minulosti je hlupáctví.

„Slyšela jsem pana Rakušana v televizi ČT. Kolik mu je, že odsuzuje podnikatele Babiše? Pan Rakušan měl vlivného otce, který si nebral servítky. Tolik k jeho osobě, protože vím také dost o městu Kolín, mám tam řadu známých. Pana Babiše volím, protože přidal důchodcům, tak to je. Všechny kolegyně z nemocnice se chovají stejně. Piráty neznám, ti mě sympatičtí nejsou, je to přeci jen jiná generace vůči naší, která už tak početná není," vysvětluje dále.

Pravidelný rozhled si prý zachovává nejen návštěvami příbuzných, sledováním televize a čtením deníku Metro, ale taky návštěvami v nemocnici, kde pracovala.

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí
„Když někde člověk dělá skoro padesát let, tak má pochopitelně řadu známých. Když my odcházeli, mladí přicházeli. Teď jsou to profesoři, docenti a končí, nahrazují je mladí, kterým jde o primariát a řadu dalších benefitů. Asi to tak bylo dřív, jenže dřív se hlavně v nemocnicích udávalo, čímž se připravovali specialisti o kariérní růst. Když jsem se byla kdysi podívat ve svazcích StB, litovala jsem, že jsem se tam rozhodla vyjet, bylo strašné, komu člověk věřil, a komu ti lidi donášeli nesmyslné informace. Pana Babiše tahají, že donášel agentům? A koho ten chlap poslal do výslechových místností? Koho? Kdo konkrétně přišel o práci, o zuby, o oko? Kdo kvůli jeho zprávám skončil v káznici nebo jel na Bytíz, Rovnost? Neslyšela jsem to ani jednou, že by se něco takového stalo," doplňuje.

A následně přináší vzpomínku. Svědectví, které lze prý jen těžko vymazat. Týká se jednoho dne v sedmdesátých letech, kdy na chirurgii dovezla tajná policie zbídačeného muže.

„Ten pohled nikdy nezapomenu, nezapomenu na ty soudruhy s rudými knížkami. Chlap měl dvakrát tak velkou hlavu, modřiny, téměř vypadlé oko, cáry kůže po obou stranách lícních kostí, byl to příšerný pohled. Chroptěl, měl zlámané zuby. Nejprve jsme mysleli, že spadl pod auto, ty zranění byly opravdu až devastační. Jenže když policajti stáli na chodbě, došlo nám, že je to chlap po výslechu. Střídali se na něm dvě směny, zatímco jeden z tajných procedil, že by měl chcípnout, že je politickej. Nedozvěděli jsme se jméno, nesměl být s nikým na pokoji, bylo to strašné, co se tehdy dělo. Jestliže někdo dnes mluví o hrozných zítřcích, že si nemůže jít smočit rty do piva, ať už radši mlčí," dodává paní Věra, jejíž identitu redakce dobře zná.

Sama prý už žádná očekávání nemá.

„Kradou všichni, ale za Babiše nejmíň, protože se ho bojí. Dokud je strach, lidi mají respekt, pokud by vládnul někdo s mastnými vlasy a dredy nebo někdo jako pan Fiala, je to člověk pro smích, bez autority, podle toho by to vypadalo. Když se lidi nebudou bát, zavládne anarchie, proč si myslíte, že komunisti vládli tak dlouho, o čemž naše rodina ví své..." uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…