Dolejš (KSČM): Dialog, ne násilí

09.07.2013 16:46

Od událostí ve šluknovském výběžku v ČR znovu zvedají hlavu extrémisté, kteří opakovaně organizují násilné provokace do lokalit sociálního vyloučení (naposledy Duchcov 23. června, České Budějovice 29. června a znovu 6. července). Extrémisté jsou u nás zatím jen okraj politické scény. Provokatéři inspirovaní takovými akcemi žádné řešení nepřinášejí, v tom jsou jejich aktivity jak nebezpečné, tak i jalové. S vlastenectvím ani s dělnickou politikou tyhle xenofobní provokace a vyhrožování mocí silné ruky nemá nic společného.

Dolejš (KSČM): Dialog, ne násilí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za KSČM Jiří Dolejš

V zemi roste nezaměstnanost, vzmáhá se počet těch nejchudších, ale oni si jen dělají hromosvod ze sociálně vyloučených. Výkřiky jako „černé svině“ a „Heil Hitler!“ jasně potvrzují, oč šlo. Jak dát lidem práci, jak vymáhat zákony pro každého stejně, bez ohánění se kolektivní vinou s rasovým kontextem, to je skutečný úkol. Rvačky a hajlování určitě ne. Mlčet na řádění zfašizovaných bojůvek 68 let od konce světové války, tak to by se museli ti, co padli v boji s nacismem a fašismem, obracet v hrobě. 

Proti násilným provokacím vznikají spontánně občanské akce propagující dialog. Mezi organizátory těchto akcí v Duchově a v Českých Budějovicích patří i sdružení Konexe, které již podobnou akci organizovalo v severočeském Duchcově. Nejsou to žádní militantní anarchisté. Nesouhlasí s paušálním kydáním špíny na celé etnikum, ale současně se apriorně staví proti násilí. Kromě kulturních vystoupení se s nimi modlí za nenásilné řešení evangelický farář. Poklidný dialog občanů, který se snaží zorganizovat, snižuje napětí.

To se nedá říci o těch, kteří se snažili vyvolat konflikt a prorazit kordonem policistů. Ti tentokrát zasahovali opravdu účinně a potvrdili že „nulová tolerance“ vůči pravicovému extrémismu je možná. Ještě před demonstrací zabavila Policie ČR basebalové pálky, tyče, boxery, sekyrku a další předměty. Zabavené zbraně „demonstrantů“ ukazují, oč jim ve skutečnosti šlo. Neohlášená akce byla rozpuštěna, ale policejních výzev mnozí účastníci neuposlechli. Policie nakonec proti demonstrantům použila i granáty se slzným plynem. Tři lidé byli zraněni. Je povinností Policie ČR, aby našimi městy nemohli táhnout neohlášeným pochodem houfy ozbrojených neonacistů s pogromistickými aspiracemi. 

Prezident Zeman má skutečně pravdu, když za heslem „Čechy čechům“ cítí staré nenávistné „Jüden raus“. Když při své inauguraci mluvil o neonacismu jako ostrovu negativní deviace, neřekl, koho myslí. Daleko nebezpečnější, myslím, je latentní a zvnitřnělá xenofobie politickou a sociální realitou frustrovaných občanů. Tvrzení, že šlo jen o spontánní protest znepokojených občanů, jsou jen zavádějící kecy. A zavedené politické strany by neměly jen oportunně plout po takové iracionální a nic neřešící vlně.

Někteří ústavní činitelé v populistickém zaujetí bohužel hajlujícím extrémistům nahrávají. Senátor Okamura opakovaně vyzývá k vysídlování Romů. Je necivilizované už to, když někdo může hlásat, že problém sociálního vyloučení se má vyřešit etnickou segregací a migrací. Posílat nepohodlné lidi do Indie, do Habeše, či kamkoliv, připomíná doby, kdy byly připravovány vysídlovací plány pro slovanské obyvatelstvo. To, že se má vysídlování odehrávat „demokraticky“ a ne jako za totality, nic nemění na ostudném základu takové myšlenky. Co bude dál? Omezení občanských práv pro některé naše občany s nečeskou národností, odebrání práva na usídlení, nucené práce a tábory? Podobným expertem na tuto problematiku je poslanec Chaloupka, který nedávno sliboval „mazec, až to vezmou lidé do svých rukou“ a že Romy „neochrání ani těžkooděnci“. 

Proto je třeba oponovat šířící se mýtus, že se k extrémistům mají přidávat „spořádaní, slušní a obyčejní občané“ jako k poslední naději. Lidé, co přichází na tyto akce, někdy tvrdí, že nejsou rasisté. Ale právě za ně se spolu s hesly o občanské obraně proti „nepřizpůsobivým“ extrémisté schovávají. Kývnutím na princip kolektivní viny nám může veřejný prostor hnědnout. Takové myšlení by nemělo zlidovět, takové myšlení patří na pranýř.

K přesvědčivosti tohoto odsudku ovšem musí přispět debata nad konkrétními řešeními veřejného pořádku, ale i jak omezit spekulace u sociálního bydlení, či jak vytvářet reálné možnosti, jak nalézt práci. A práce zastupitelů všech úrovní je o tom, že podobná řešení nejen navrhnou, ale i zkomunikují s těmi, kterých se týkají. 

Strach je dnes na obou stranách, u Romů i u bílé majority. Ale paušální a nenávistné odsudky mohou vést ke skutečnému a ne údajnému utlačování konkrétních osob. Paradoxem je, že to, co vyvolávají tyhle proticikánské pochody, může dopadnout právě na ty „přizpůsobivé“ Romy, kteří se snaží mít práci a slušné sousedské vztahy. Mnozí z Romů na sídlišti Máj mají byty v osobním vlastnictví a nežijí problematicky, jako ti ze sociálních ubytoven. Potvrzují, že kořeny problému nejsou v etnické, ale sociální rovině.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.