Batthyány (Levice): Radikalizace Romů v Česku

03.04.2024 11:04 | Komentář

Minulého roku v červenci se v Brně odehrála tragédie, při které došlo k potyčce mezi Romy a ukrajinským uprchlíkem v městské hromadné dopravě. Uprchlík v této situaci vytáhl nůž a zasadil ránu, která nešťastně ukončila život mladého Roma.

Batthyány (Levice): Radikalizace Romů v Česku
Foto: levice.org
Popisek: Levice

Tento incident vyvolal mezi Romy obavy a vlnu obvinění uprchlíků z kolektivní viny. Nikdo nevíme, přesně k čemu tam mezi nimi došlo, a co předcházelo k tomuto střetu. Po více než půl roce po události brněnský soud vydal rozhodnutí, že obžalovaný uprchlík z Ukrajiny jednal v nutné sebeobraně a byl zproštěn obžaloby. Tento případ vyvolal spekulace jak mezi Ukrajinci, tak v romské komunitě, zejména ohledně šíření dezinformací na sociálních sítích.

Nicméně musím dodat, že Ukrajinci v naší zemi též čelí vykořisťování, neboť jsou často nuceni pracovat za minimální mzdu a nemají to lehké vzhledem k jazykové bariéře. A jsou v naší společnosti mnohdy utlačováni stejně tak jako Romové, kteří chtějí pracovat a nemohou z důvodu předsudků. Tato situace je podobná té, kterou zažívají Romové, kteří chtějí pracovat, ale čelí předsudkům v naší zemi. Obě komunity často narážejí na nedostatek pracovních příležitostí a musí trávit čas vysvětlováním na Úřadu práce, proč nebyli přijati.

Rasistické podtexty ve výrocích některých vládních činitelů v minulosti způsobily nedůvěru Romů ve stát, a to že nevěří v justiční spravedlnost. Situaci nepomáhají ani kampaně, jako ta od Mariána Jurečky s fotografií mladého Roma s plechovkou piva, kdy tato fotografie byla bez jeho vědomí použita právě na kampaň ministra práce a sociálních věcí, kde mladíkovi doporučil hledat si práci. Debaty ministra vnitra Víta Rakušana „Bez cenzury“ jsou opravdu bez cenzury, a to doslova a do písmene. Odpovědet „Romové zneužívají dávky i u nás v Kolíně“ je silná káva. Výrok od Miroslavy Němcové bývalé členky senátu „Romové nepracuji“ též vyvolává nejasnosti a považuji to za jakýsi výkřik do prázdna a snahu na sebe medialně upozornit. K těmto výrokům politiků, kteří pravděpodobně sbírali inspiraci z rozhodnutí Jiřího Čunka z roku 2006, kdy Romy z Vsetínska nechal vystěhovat z důvodu „nepřizpůsobivosti“. Romové tehdy tvrdili že mají psychickou újmu neboť byli a jsou nadále ze strany politiků slovně napadáni.

Česká republika čelí dlouhodobě sankcím Evropské unie za nedodržení úmluv o rasové diskriminaci. Romové jsou pobouřeni a emocionálně se cítí na dně jak z verdiktu soudu, tak z jednání politiků v naší zemi. Žádají po státu rovnoprávnost, lidské jednání i soudní spravedlnost. Rozhodli se k velkým demonstracím proti rasovým předsudkům jako v Americe v roce 2005. Aby tím dokázali že i oni patří do společnosti a nebyli jim ubírány práva na jejich existenci.

Odmítám válku mezi národostmi, proletáři všech národností spojme se a pojďme společně proti asociálni neoliberálni vládě. Nahromaděné příkoří ze strany státu a vlády nemůžeme dále snášet. Má to tak velké dopady na společnost, že dochází právě k rasové nesnášenlivosti v České republice.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.