Bohumín: Městské muzeum bude mít dvojjazyčného audio průvodce

10.03.2021 17:39

Ačkoliv je už řadu měsíců zavřené, vyhlíží Muzeum města Bohumína optimističtější časy. Návštěvníkům chce po návratu do normálního života nabídnout novinku v podobě audio průvodce. A to nejen v české verzi, ale i v polském jazyce. Měl by být dostupný přes mobilní aplikaci během letošního roku.

Bohumín: Městské muzeum bude mít dvojjazyčného audio průvodce
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Město Bohumín se aktuálně zapojilo do česko-polského projektu Slezsko-moravské pohraničí, s jehož pomocí chce propagovat Hraniční meandry Odry, městskou půjčovnu lodí a městské muzeum. Poslední jmenovaná instituce by mohla získat dvojjazyčného audio průvodce. „Od projektu si slibujeme zatraktivnění našich největších turistických lákadel. Cílíme na příhraniční oblast Starého Bohumína, který je výborně dostupný pro návštěvníky z Ostravska, Karvinska i sousedního Polska,“ říká místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Právě ve Starém Bohumíně se v suterénu secesního domu Pod Zeleným dubem skrývají poklady bohumínské historie. V městském muzeu, rozlohou srovnatelném s třípokojovým bytem, se návštěvníkům otvírají pohledy do minulosti, například čtyři sta let staré kostelní zvony a starobohumínský poklad v podobě 54 mincí z let 1660 až 1860. „Naše městské muzeum je poměrně mladé, otvírali jsme jej teprve před pěti lety. S expozicí nám pomohlo Muzeum Těšínska. Některé vystavené kuriozity vyplavila řeka Odra, například mamutí stoličku a obratel nebo prvorepublikový hraniční kámen,“ popisuje Pavla Skokanová, vedoucí odboru školství, sportu a volného času bohumínské radnice.

I přes skromnou podobu muzejního prostoru je expozice vítanou zastávkou pro turisty i zdrojem znalostí pro školou povinné děti, které do něj jezdí na exkurze. „Jakmile doba koronavirová pomine, přivítáme návštěvníky novinkou v podobě namluvených základních informací v češtině i polštině. Podařilo se nám s iniciátorem projektu dojednat nejen tvorbu audio průvodce, ale i propagaci bohumínských atrakcí v nadnárodním měřítku. Ocitneme se ve společnosti takových fenoménů, jako je ostravská zoo či Pustevny,“ dodává Macura.

Za projektem Slezsko-moravské pohraničí stojí společnost Moravian-Silesian Tourism, která zajišťuje koordinaci poskytovatelů služeb cestovního ruchu v našem regionu. „V projektu se zaměřujeme na propagaci architektury a tradice, přírody a aktivního odpočinku a také industriálního dědictví v Moravskoslezském kraji,“ uvedla projektová manažerka Nina Kavan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…