Chebský kat vypravuje pověsti

13.06.2019 6:32

Kde býval ve Špalíčku Tajuplný krám? A proč mají domy na chebském náměstí tak vysoké střechy? Nejen na tyhle otázky dětem odpověděl vzdělávací program „Chebský kat vypravuje pověsti“.

Chebský kat vypravuje pověsti
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Velký úspěch měl u dětí ze 3. až 5. tříd základních škol vzdělávací program, který jsme připravili v rámci projektu MAP II Cheb (Místní akční plán školství). Děti se dozvěděly něco nového z historie svého města v tajuplném prostředí půdy Grünerova domu na chebském náměstí, kde je výborně zachovalý barokní krov a jsou zde instalovány informační panely k prohlídkové trase „Pod střechami chebských domů“. Ta návštěvníkům zpřístupnila krovy čtyř domů na chebském náměstí. Hlavním aktérem byl lektor ve stylizovaném převleku skutečné historické postavy, posledního chebského kata Karla Hussa. Stvárnil ho Zdeněk Zajíček, principál plzeňského Muzea strašidel, který Hussův zajímavý život zpracoval do podoby poutavého příběhu.

Karl Huss byl totiž nejen katem, ale vedl i městskou kroniku, sbíral mince, minerály, starožitnosti a různé kuriozity, zajímal se o botaniku a přírodní vědy a po zrušení hrdelního práva se stal léčitelem. Byl výjimečnou osobností i v kontextu evropských dějin: přátelil se s německým básníkem Goethem a také s magistrátním a kriminálním radou Grünerem, podle něhož dostal dům na náměstí své jméno. Společně studovali zvyky a obyčeje na Chebsku. Hussův sběratelský zájem vyústil v úctyhodnou sbírku, kterou mu umožnil prezentovat kníže Metternich na svém nedalekém zámku Kynžvart. Zde Huss prožil posledních deset let svého naplněného života jako kustod zámeckých sbírek.

Program zahrnoval i vyprávění několika chebských pověstí z knihy Dr. Miry Mladějovské. Bylo příjemným překvapením, že některé děti tyto pověsti již četly a znaly je. Děti získaly i řadu dalších zajímavých informací, například k čemu dříve sloužily půdy nebo jak se stavěl krov. Program byl doplněn kulisami - pohádkovými bytostmi a strašidly se zvukovými a světelnými efekty. Akce se 30. 5. 2019 zúčastnilo celkem 104 dětí z 5 základních škol z území SO RP Cheb (chebské 1. ZŠ, 3. ZŠ, 6. ZŠ a Svobodná chebská škola a také sloučená MŠ/ZŠ Plesná).

Vzdělávací program „Chebský kat vypravuje pověsti“ jsme zařadili jako aktivitu na podporu vztahu dětí k regionu do čtyřletého projektu „Společně tvoříme místní akční plán rozvoje vzdělávání II pro SO ORP Cheb“ reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009119

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…