Chrudim: Veřejné opatrovnictví jako přirozená součást sociální práce na obci

06.04.2018 19:03

Veřejné opatrovnictví je službou pro občany, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci, nejčastěji v důsledku psychického či mentálního hendikepu. Opatrovnictví slouží k ochraně jejich zájmů a práv. Jedná se o závažné situace, kdy soud omezí jejich svéprávnost, o situace, kdy nestačí mírnější opatření.

Chrudim: Veřejné opatrovnictví jako přirozená součást sociální práce na obci
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Svéprávnost může být omezena dle závažnosti situace v různé míře. Opatrovník pak zastupuje opatrovance při jednáních, které podle rozhodnutí soudu není schopen tento člověk – opatrovanec samostatně zvládnout. Pokud soud nenalezne vhodnou příbuznou či blízkou osobu pro roli opatrovníka, jmenuje zpravidla obec, kde má opatrovanec bydliště, veřejným opatrovníkem. Tuto funkci pak vykonává starosta obce. Ve větších městech, jako je Chrudim, pověří starosta výkonem této funkce pracovníka úřadu, v Chrudimi je to pracovník oddělení sociální prevence a pomoci Městského úřadu Chrudim.

Co zahrnuje role opatrovníka?

Opatrovník se zabývá nejčastěji vedením osobního účtu opatrovance, hradí platby spojené s bydlením, s dodávkami energií, vody apod. Podává pravidelně zprávy soudu, účastní se soudních jednání, zajišťuje potřebnou zdravotní péči, vede osobní spis opatrovance, spravuje jeho majetek. U osob, které žijí ve svém domácím prostředí, zařizuje opatrovník kromě vydávání financí také např. opravy v bytě, sjednává smlouvy s dodavateli energií, hradí faktury. Pokud má opatrovanec pohledávky, jedná o možnostech splátkových kalendářů apod. Nejvíce času si vyžádá řešení exekucí, insolvence, trestního řízení, apod. Opatrovník je v pravidelném kontaktu s opatrovancem, zajímá se o jeho život, pomáhá mu v jeho každodennosti, chrání jeho zájmy.

Ve většině případů využívá opatrovenec některou sociální službu, která velkou část těchto záležitostí může zařídit. Opatrovanci často žijí v pobytovém zařízení a využívají služeb tohoto zařízení. Zároveň oddělení sociální prevence a pomoci Městského úřadu Chrudim nabízí všem opatrovníkům odborné poradenství v celé šíři problematiky opatrovnictví. „V naší praxi se často setkáváme s tím, že opatrovnictví vykonávala osoba blízká, která vzhledem k náročnosti již tuto roli dále vykonávat odmítá a žádá soud o změnu opatrovníka. Pak nastupuje právě veřejný opatrovník,“ dodává Ivana Málková, vedoucí oddělení sociální prevence a pomoci Městského úřadu Chrudim.

Veřejné opatrovnictví v Chrudimi

Pracovníci oddělení sociální prevence a pomoci Městského úřadu Chrudim se aktuálně starají o 22 opatrovanců. Pět z nich zůstalo ve svém přirozeném prostředí, tři využívají pobytové služby a ostatní žijí v domech s pečovatelskou službou či chráněných bytech. „S opatrovanci se potkáváme dle potřeby. S klienty v domácím prostředí je nutný častější kontakt, a to i několikrát týdně. Je třeba vydávat finanční prostředky na živobytí, řešit každodenní záležitosti,“ vysvětluje sociální pracovnice Vladěna Sádovská.

Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví

V rámci projektu „Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou působností“ oddělení sociální prevence a pomoci Městského úřadu Chrudim nyní intenzivně řeší způsob výkonu role veřejného opatrovníka. Ministerstvo práce a sociálních věcí vede obce k oddělení role sociálního pracovníka a role veřejného opatrovníka. V praxi je rozdělení těchto rolí náročné. Do života opatrovance tak vstupují dva pracovníci, každý ve specifické roli s různou náplní práce, která se ale v některých oblastech může překrývat a jejich oddělení může být nejasné. Opatrovanec se tak dostává do situací, kdy neví, v jaké záležitosti se na kterého pracovníka obrátit. Zda na svého opatrovníka či na sociálního pracovníka. Dalším problémem je předávání informací, může dojít k nepřesnostem, k různému vyhodnocení důležitosti konkrétní informace. Dochází k nepřirozenému dělení činností mezi dva pracovníky, které by s mnohem větší efektivitou zvládl jeden zaměstnanec v obou rolích současně. „Jako ideální se nám jeví, pokud pracovník v roli veřejného opatrovníka vykonává zároveň i roli sociálního pracovníka pro daného opatrovance. Vše je potom jasné, plynulé a přirozené,“ říká Ivana Málková.

Projekt „Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou působností“ s registračním číslem CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_128/0006196 je spolufinancovaný z prostředků EU a ze státního rozpočtu ČR prostřednictvím Evropského sociálního fondu v Operačním programu Zaměstnanost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Blíží se rekonstrukce severních teras a Žižkových sadů

19:27 Hradec Králové: Blíží se rekonstrukce severních teras a Žižkových sadů

Severní terasy a Žižkovy sady v centru Hradce Králové jsou opět blíže celkové rekonstrukci. Radní na…