Hradec Králové: Velikonoce rozhýbou hodinový stroj Bílé věže, už napořád

10.03.2015 20:17

Sto čtyřicet dva podnětů obdržela královéhradecká radnice v reakci na vypsanou anketu o režimu odbíjení věžních hodin. Rekonstrukce Bílé věže se blíží v těchto týdnech do finále, což s sebou neslo kromě jiného i vyzkoušení funkčnosti věžních hodin a zvonu Augustin. Zvonění věžních hodin by mělo v ostrém režimu začít o Velikonocích a bude kompromisem.

Hradec Králové: Velikonoce rozhýbou hodinový stroj Bílé věže, už napořád
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Úřad obdržel 142 připomínek z řad veřejnosti, přičemž nejvíce z nich přišlo na adresu anketa@mmhk.cz 12. února. Věžní hodiny byly spuštěné na zkoušku v termínu od 7. do 14. února a odbíjely přesně v souladu s historickým hodinovým strojem Františka Božka, tedy po čtvrthodinách s tím, že se odbíjí každá čtvrť a spolu s tím i počet celých hodin. Takto se v Hradci Králové rovněž zvonilo až do doby nedokončené opravy Bílé věže, tedy do 80. let 20. století. Toto neredukované schéma kladně hodnotila necelá polovina respondentů. Zbylá část by uvítala omezení odbíjení věžních hodin v noci, někteří navrhovali zvonění úplně zrušit. Několik jednotlivců zaměnilo odbíjení věžních hodin za zvonění na zvon Augustin.

Od roku 1991 hodiny odbíjely ve dne i v noci a oznamovaly pouze čtvrtě a v celou hodinu pak i počet celých hodin. Od dubna do července roku 2010 zvonily věžní hodiny na Bílé věži v omezeném režimu, kdy v době mezi 23. hodinou večerní a sedmou ranní utichly zcela. Následně byl režim zvonění usnesením rady města opět upraven tak, že hodiny odbíjely stejně jako od roku 1991. „S přihlédnutím k platnému usnesení rady města z roku 2010 a k výsledkům ankety, v níž hlasovalo pouze 142 lidí, což představuje zhruba 0, 15 % občanů s trvalým pobytem ve městě, jsme se rozhodli pro kompromisní řešení. To spočívá v tom, že ponecháme stejný režim, jako před rekonstrukcí památky, tedy věžní hodiny budou bez dalších časových omezení odbíjet každou čtvrť a pouze v celou hodinu odbijí počet hodin,“ vysvětlila Romana Lišková, náměstkyně primátora zodpovědná za městský majetek, do nějž Bílá věž patří. Dodává, že režim bude kompromisem. Vyhoví těm, kteří chtěli zkušební zvonění omezit, zároveň vyjde vstříc těm, kteří ho chtěli zachovat.

„Zvonění na Bílé věži doložené již z druhé poloviny 16. stol. má historickou hodnotu z důvodu svého trvání. Tradice či činnost provozovaná více než 400 let je sama o sobě výjimečnou. A snad jen vyzvánění na zvony středověkého původu ji může svoji hodnotou předčít. Vstup zvuku zvonu nebo zvonku cimbálu vnáší do prostředí, které se proměnilo pozdějšími úpravami, stopu resp. přímo zvuk doby dávno minulé,“ dodává Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče magistrátu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

13:37 Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

Od roku 2016 brázdí koleje v Česku, Slovensku a Německu 165 metrů dlouhý obrněný kolos, který ve čtv…