Jihlava: Happening na podporu HIV pozitivních a AIDS

16.05.2011 9:49

Město Jihlava bude již počtvrté hostit happening na podporu HIV pozitivních a AIDS nemocných žijících v České republice, který se uskuteční dne 16. května 2011 od 10,30 hodin na Masarykově náměstí.

Jihlava: Happening na podporu HIV pozitivních a AIDS

Dopolední program bude tématicky věnován problematice HIV/AIDS - nejen tomu, jak se před nákazou chránit, ale také tomu, jaká úskalí může nákaza přinášet, jak může HIV pozitivita změnit život, jak by se partneři měli k sobě navzájem chovat, a v neposlední řadě i tomu, že věrnost není ani v dnešní době zbytečností a přežitkem.

 

Happening se koná u příležitosti celosvětové vzpomínkové akce na oběti AIDS „Světlo pro AIDS" a město Jihlava se stalo jeho hostitelem a spoluorganizátorem. A důvody? Vždyť většina z nás nikoho nakaženého vlastně nezná? Omyl! Pravděpodobnost, že jste někoho takového už potkali, jeli s ním v autobuse nebo s ním seděli v jedné restauraci, je velmi vysoká. Virus HIV je zkrátka stále tady.

Virus HIV je zákeřný a nebezpečný hlavně v tom, že jej člověk může v sobě mít a šířit jej dále, až 12 let, aniž by něco tušil, aniž by měl nějaké potíže. Jistotu lze získat pouze testováním v odborné laboratoři. Nositelé viru a nemocní dávno nejsou jen homosexuálové, narkomani, prostitutky nebo nezodpovědní lidé. Každý komu vyjde test na přítomnost HIV viru v krvi pozitivně, má jistotu, že se nedožije vysokého věku a v poslední etapě svého života projde mnoha velkými útrapami. I přesto se daleko více obáváme rakoviny či infarktu. Přes všechny senzační zprávy, které se občas objeví, účinný lék na vyléčení AIDS neexistuje.

Mládeži, ale i široké veřejnosti je důležité neustále připomínat rizika, která přináší nemoc AIDS, protože je i při současném medicínském pokroku stále neléčitelná. Existuje hodně preparátů, které HIV pozitivnímu člověku prodlouží život, nikdy se však viru HIV zcela nezbaví. Prevence vč. znalostí o nákaze a nemoci HIV/AIDS jsou proto velice důležitou devizou v životě jedince, které může uplatnit při svých životních rozhodnutích.

 

Během loňského roku bylo zjištěno dalších 178 HIV pozitivních osob v celé ČR. Od nového roku se počet zvýšil o 35 HIV pozitivních. V současné době je celkový počet zjištěných HIV pozitivních 1557. Každý rok počet těchto lidí stoupá ač testovanost osob klesá. Vzpomínková akce „Světlo pro AIDS" je proto i vhodnou příležitostí, jak lidem připomenout možnosti a podmínky testování v kraji Vysočina. Míst pro anonymní testování a jejich dostupnost v minulých letech rapidně klesla a proto klesají i počty testovaných v našem kraji. Důležitou roli v prevenci přitom hraje právě protestovanost populace, zvláště při rizikovém chování jedince (např. promiskuitě, nevěře, užívání drog...), ale i při hledání nového partnera.

 

Přijďte v pondělí 16. května na Masarykovo náměstí a budete mít možnost získat informační a preventivní materiály, stužky a kondomy. Přijďte se zeptat na vše, co vás o problematice HIV/AIDS zajímá. Přijďte si popovídat s HIV pozitivními lidmi, kteří se nebojí o svém osudu mluvit a otevřeně komunikovat o všem, co HIV pozitivita a onemocnění AIDS přinášejí. V rámci programu „ožije" červená stužka, symbol informovanosti o HIV/AIDS v seskupení 155 studentů, kteří vypustí 1557 červených balonků, které budou symbolizovat počet známých HIV pozitivních osob v České republice!

Happening Světlo pro AIDS je podpořen Zdravým městem Jihlava. Partnery akce jsou Státní zdravotní ústav, dislokované pracoviště pro kraj Vysočina, Zdravá Vysočina, o.s. a VZP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…