Most: Vedení města jednalo s Agenturou pro sociální začleňování o další spolupráci

15.08.2019 7:36

V zasedací místnosti mosteckého magistrátu proběhlo ve středu 7. srpna jednání představitelů vedení města Mostu a vládní Agentury pro sociální začleňování, které se zaměřilo na další spolupráci a také situaci v sociálně vyloučené lokalitě Chanov.

Most: Vedení města jednalo s Agenturou pro sociální začleňování o další spolupráci
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Projednal se také záměr města k vystavení modulového bydlení v Chanově. Obě strany se shodly na nezbytnosti intenzivnější spolupráce v otázce budoucnosti lokality Chanov.

„Pro vytvoření kroků, vedoucích k nalezení řešení bude z řad odborníků navržených městem a Agentury pro sociální začleňování vytvořena expertní skupina, která se zaměří na zpracování dlouhodobé strategie.  S činností skupiny bude spojena i tvorba Tematického akčního plánu zacíleného na zlepšení podmínek bydlení obyvatel SVL Chanov. Tento dokument by se měl po nabytí platnosti stát dalším dokumentem města, který otevře možnost k čerpání evropských zdrojů,“ zdůrazňuje primátor města Mostu Mgr. Jan Paparega.

„Agentura pro sociální začleňování vítá vytvoření expertní skupiny, která nám umožní lépe koordinovat vzájemné kroky a hledat taková řešení, která budou v zájmu obyvatel Chanova a pomohou s řešením jejich každodenních problémů. V této souvislosti bychom se rádi zaměřili na podporu zlepšení kvality bydlení, vzdělání a řešení předluženosti. V dlouhodobém horizontu jako vhodné řešení vidíme postupný útlum sídliště a  ubytování místních v bytech standardní kvality v nesegregované lokalitě. Chci také zdůraznit, že do řešení situace na sídlišti by měli být ve všech fázích zapojeni místní obyvatelé, bez jejichž spolupráce není úspěšná změna možná,“ uvedl ředitel Agentury pro sociální začleňování Mgr. David Beňák.

Memorandum o spolupráci uzavřelo město Most s Agenturou pro sociální začleňování v lednu 2016. Následně byla zahájena tvorba strategického dokumentu města (Strategický plán sociálního začleňování, dále jen SPSZ) zaměřeného na inkluzivní procesy v sedmi sociálně vyloučených lokalitách Mostu (Stovky, Sedmistovky, Chanov, K. H. Borovského, U věžových domů, M. G. Dobnera, Javorová). Po schválení SPSZ se otevřela, možnost čerpání evropských prostředků z několika operačních programů (Operační program Zaměstnanost - OPZ, Operační program výzkum, vývoj, vzdělávání OP VVV, Integrovaný regionální operační program – IROP).

„Za období tříleté spolupráce se celkem vyčerpalo 133 439 675 Kč z různých dotačních titulů. Za pomoci evropských dotačních titulů došlo k posílení v Mostě tolik potřebné terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách, byla spuštěna řada služeb pro rodiny s dětmi, navýšila se kapacita protidluhových poraden nebo došlo k vybudování  azylového domu pro rodiny s dětmi. Několik projektů se zacílilo na tréninková pracovní místa a zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných.  V oblasti vzdělávání se realizují projekty zaměřené na inkluzivní procesy ve školství, propojení činnosti neziskového sektoru a škol/podpora komunikace škol a poskytovatelů sociálních služeb,“ doplnila Ing. Markéta Stará, náměstkyně primátora. Do procesu spolupráce města Mostu a Agentury pro sociální začleňování se zapojila i řada místních neziskových organizací.

„Město Most si váží dosavadní spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování a proto věřím, že tato spolupráce bude nadále pokračovat," doplnil primátor města Mgr. Jan Paparega.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…