Náchod: Vojenské archivy jako svědkové mizejícího času

14.10.2018 20:07

Náchod navštívili čelní představitelé vojenského archivnictví z České republiky a Slovenské republiky.

Náchod: Vojenské archivy jako svědkové mizejícího času
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

Konkrétně se jednalo o Mgr. Žikeše - ředitele Vojenského ústředního archivu Praha, Ing. Koláře - zástupce ředitele Vojenského ústředního archivu Praha, dr. Petráše - ředitele Vojenského archivu - centrální registratury Trnava, Ing. Němčekovou - zástupkyni ředitele Vojenského archivu - centrální registratury Trnava a dr. Minaříka - vedoucího Bezpečnostního archivu Vojenského ústředního archivu Praha.  Vojenské archiváře přivítal na náchodské radnici místostarosta Miroslav Brát. V programu jejich návštěvy pochopitelně nemohla chybět návštěva areálu dobrošovské pevnosti a dalších součástí předválečného československého opevnění na Náchodsku.

„Ačkoli jsem byl panem ředitelem Žikešem ujištěn, že v popisu práce vojenských archivářů je všestranné péče o archiválie a dokumenty, vzniklé z činnosti předchůdců a současných součástí Ministerstva obrany ČR, Armády České republiky i jiných orgánů a organizací státní správy, přeci jen největší pozornost si archivy u veřejnosti získávají jako svědkové uplynulého  času", řekl místostarosta Brát.

I prostý laik může díky digitalizaci množství dokumentů nahlédnou na webové prezentaci Vojenského ústředního archivu Praha do řady zajímavých databází. Jedná se například o databázi legionářů a padlých ve 2. světové válce.  Tato databáze se vytvářela ve Vojenském historickém archivu v letech 1997 až 2004 na podnět gen. R. Krzáka z Čs. obce legionářské. Dalším zajímavým projektem je databáze příslušníků čs. vojenských jednotek v zahraničí za 2. sv. války.  Projekt elektronické databáze příslušníků čs. vojenských jednotek v zahraničí v letech 2. světové války probíhá ve Vojenském ústředním archivu - Vojenském historickém archivu od roku 2005. Navazuje tak na předchozí projekt databáze padlých, zemřelých a nezvěstných čs. vojáků, který byl původně iniciován Československou obcí legionářskou. Práce mají trvalou podporu ČsOL a MO ČR. A konečně je zde i databáze  padlých v 1. sv. válce. Potěšující je skutečnost dobré spolupráce mezi vojenskými archiváři z České a Slovenské republiky, kterou při setkání na náchodské radnici deklarovala Ing. Němčeková. „Město Náchod pečuje o uchování historie i prostřednictvím podpory badatelského úsilí v regionu. Příkladem je i podpora města nedávno vyšlé publikaci Nevrátili se - mrtvi jsou: Pomníky a pamětní desky obětem první světové války v okrese Náchod (autorské dvojice Jan Čížek - Věra Vlčková).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …