Olomouc chce vytvořit užitečnou historickou elektronickou encyklopedii

08.10.2019 14:47

Bohatá historie města Olomouce obsahuje ohromné množství různorodé faktografie. Pro laika ovšem mnohdy není snadné dostat se ke všem těmto datům a najít mezi nimi i příslušné správné vazby a souvislosti. Vytvoření takového praktického nástroje pro badatele i běžné Olomoučany patří k cílům ambiciózního projektu historické elektronické encyklopedie města Olomouce.

Olomouc chce vytvořit užitečnou historickou elektronickou encyklopedii
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Encyklopedie nemá být pouhým katalogem osobností či výčtem událostí z dějin města. Podstatou je vytvořit strukturu navzájem provázaných informací o místech, událostech, osobnostech, rodech a korporacích, které hrály v historii Olomouce roli. Chybět v ní nebudou ani významné archeologické artefakty, které historikům pomáhají objasnit dějiny města. „Důležité přitom je spojit již dostupné informace, které už nashromáždily jednotlivé instituce. Proto budeme úzce spolupracovat například se Státním okresním archivem Olomouc, s Národním památkovým ústavem, s Knihovnou města Olomouce, Vědeckou knihovnou a také s Vlastivědným muzeem,“ vysvětlil náměstek primátora Karel Konečný, který je sám profesí historik.

Encyklopedie bude obsahovat katalogy osobností, ale také například informace o jednotlivých důležitých budovách. Zásadní je, že uživatel při prohlížení jednoho hesla dostane možnost pokračovat dále. „Například pokud si budeme prohlížet událost korunovace Matyáše Korvína českým králem v olomoucké katedrále, můžeme se současně dozvědět něco o katedrále samotné, o uherském králi Matyáši Korvínovi či o dalších osobnostech, které s touto událostí měly něco společného. Najdeme zde také příslušné archivní dokumenty, pokud k tématu existují, a obrazové přílohy, jako jsou například pečeti,“ ilustroval na konkrétním příkladu podstatu encyklopedie Karel Konečný. Nutné je přitom stanovit limity, do jaké hloubky mají podobná propojení vést, aby se uživatel neztratil „v oceánu informací“.

Novou encyklopedii město připravuje s odborníky z Univerzity Palackého, Národního památkového ústavu a se zkušenou softwarovou společností Bach systems. V minulosti už radnice v podobné spolupráci s historiky, archiváři a softwarovými specialisty realizovala projekt Z olomouckých archivů. Na stránce ZDE jsou dostupné stovky archivních dokumentů, které poutavým způsobem ilustrují olomoucké dějiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.