Pardubice: Prezentace ukáže, že pomáhat není těžké

13.04.2019 12:48

Řada lidí se bojí, že by nedokázala druhému pomoci v případě náhlé indispozice. Tyto obavy má alespoň z části zahnat prezentace první pomoci, včetně použití defibrilátoru, která se uskuteční 17. dubna na Dukle, v hale BK JIP Pardubice. Právě v basketbalové hale je umístěn jeden z defibrilátorů, které letos zakoupila pardubická radnice.

Pardubice: Prezentace ukáže, že pomáhat není těžké
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Nápad představit veřejnosti jak defibrilátor funguje, a jak se používá, mi vnukl jeden z pardubických občanů. My lékaři tak nějak samozřejmě počítáme s tím, že náhodný svědek v případě srdečního kolapsu bude schopen automatizovaný externí defibrilátor použít. Obsluha není složitá a díky hlasovým instrukcím přístroje manipulaci s ním zvládne i laik,“ řekl zastupitel Pardubic a lékař Vít Ulrych, který si uvědomuje, že v krizové situaci ne každý reaguje chladnokrevně. „Lidé mohou být ve chvíli, kdy o životě člověka rozhodují minuty, nerozhodní, nebo mít obavy, aby zachraňovanému neublížili. A právě tuto bariéru chce naše akce alespoň trochu nabourat,“ dodal Ulrych.

Ke spolupráci přizval Zdravotnickou záchrannou službou Pardubického kraje a basketbalový klub. Nejen proto, že je jeden z defibrilátorů umístěn přímo v hale, ale také proto, že klub má s podobnými aktivitami, počítajícími se zapojením veřejnosti, dobré zkušenosti. Ukázky první pomoci i použití defibrilátoru proto doplní ukázkový tréning mladých basketbalistů i veřejnost bude mít možnost nahlédnout do „kuchyně“ záchranářů a jejich sanitního vozu. Akce začíná v 16:00 a potrvá zhruba dvě hodiny.

Pardubická radnice od roku 2009 postupně vybavuje defibrilátory návštěvnicky exponovaná místa. V současné době je ve sportovních a kulturních zařízeních, na úřadech a podobně, rozmístěno 14 těchto přístrojů, které mohou pomoci, a několikrát již pomohly, zachránit život osobám postiženým srdeční příhodou. Přístroje jsou například v městském divadle, v hokejové aréně, plaveckém areálu, na letišti, ale i na městských úřadech, k dispozici je mají také strážníci. Město do jejich nákupu investovalo již více než 600 tisíc korun.

Veřejně přístupné defibrilátory se používají již řadu let v USA i v západní Evropě. Přístroje bývají k dispozici v hotelích, supermarketech, sportovních a kulturních zařízeních, v kasinech, na letištích, u soudů a podobně. V České republice zatím až tak běžné nejsou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…