Pelhřimov: Masky na chvíli ovládly město, za prezidenta si zvolily řezníka

18.02.2023 21:17 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek 16. února okolí kulturního domu Máj, Masarykovo náměstí a přilehlé ulice ožily masopustním veselím. Do průvodu městem se zapojilo více než sto padesát masek. V jeho čele jel kočár, v němž se vezlo vedení města, místostarostové Zdeněk Jaroš a Karel Kratochvíl. Zástup masek už tradičně vedl velikonoční zajíc.

Pelhřimov: Masky na chvíli ovládly město, za prezidenta si zvolily řezníka
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

„Masku oblékám už třicet let. Původně jsem v ní chodila do mateřských školek, dělala jsem jarního zajíčka. Děti na ni dobře reagovaly, proto jsem ji začala využívat i do masopustního průvodu,“ svěřila se Lenka Mašková, která převlek zajíce obléká. Do průvodu se zapojili i ti nejmenší. Pětiletá Verunka se na jedno odpoledne stala včelou. „Masku mi pomáhala udělat mamka. Už jsem ji měla na karnevalu,“ vyprávěla.

Hlavní program masopustu se odehrál na pódiu na Masarykově náměstí. Místostarosta Zdeněk Jaroš maskám dočasně předal vládu nad městem, ty si pak zvolily svého vládce – prezidenta. I když kandidátů bylo více, zvítězil ryzí materialismus. Prezidentem se stal řezník Zdeněk Prokeš, protože přivezl tlačenku.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20113 lidí

Pro masopust už ji vyrábí dlouhé roky. „Spotřebujeme na ni zhruba třicet kilo masa. Nejdříve vše uvaříme a pak tlačenku plníme,“ popsal výrobní proces a pokračoval: „Děláme to ve čtyřech lidech. Jeden to hlídá, další nalévá, dva plněnou tlačenku popotahují po dřevěném korýtku. Letos se nám ji povedlo poměrně pěkně nalít, byla ve všech místech stejná. Loni jsme ji měli místy trochu řidší. Příprava tlačenky zabere zhruba šest hodin práce.“ Tlačenka se rozhodně povedla, snědena byla během chvilenky.

Aby bylo tučné jídlo čím zapít, byly na nádvoří radnice nachystány sudy s pelhřimovským pivem. Zdarma ho zájemcům čepovali místostarostové Zdeněk Jaroš a Karel Kratochvíl. Aby ještě lépe chutnalo zahrála k tomu harmonika.

Mezitím byla na náměstí nejhezčí maskou zvolena moucha. Nachystala si ji a oblékla Jana Rumanovská. „Dostala jsem křídla a pak mě napadlo, že bych je trochu vylepšila. Natáhla jsem na ně punčocháče. Potom jsem si vyrobila brýle a moucha byla na světě,“ vyprávěla.

Hlavním organizátorem masopustního programu byla Kulturní zařízení města Pelhřimova, ale nešlo by to bez spolupráce s celou řadou firem a organizací. „Zmínit je potřeba především Základní uměleckou školu Pelhřimov, divadelní spolek Rieger, DanceArt, DDM Pelhřimov, firmy Adélka, Spokar a řeznictví Prokeš,“ vyjmenovala za pořadatele Vlasta Vlčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…