Praha: Mezinárodní přehlídka studentských projektů fiktivních firem

30.03.2011 14:32

Na pražském Výstavišti v Křižíkově pavilonu B se koná již 17. ročník Mezinárodního veletrhu fiktivních firem, který pořádá studentská firma Antre, s.r.o. Slavnostně byl zahájen včera za účasti významných hostů. Veletrh je pro veřejnost otevřen ve středu 30. března od 9 do 17 hodin a ve čtvrtek 31. března od 9 do 13 hodin. Vstup na akci je zdarma.

Praha: Mezinárodní přehlídka studentských projektů fiktivních firem

„Hra je pořád nejlepším způsobem, jak se učit. Čím blíže má k praxi, tím lépe. Mezinárodní veletrh fiktivních firem má v jedinečnosti uplatnění tohoto přístupu i ve výsledcích u nás výsadní postavení. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že veletrh přináší ten druh poznání, ke kterému se člověk v praktickém životě opravdu vrací. A zůstávají i vzpomínky na hezké chvíle v prima partě," řekla při zahájení radní hl. m. Prahy Aleksandra Udženija, která nad veletrhem převzala záštitu, a popřála studentům úspěch s jejich projekty.

Účastníky veletrhu pozdravil také náměstek primátora hl. m. Prahy Antonín Weinert, v jehož kompetenci je školství, a ujistil studenty, že takovéto tvůrčí aktivity bude město i nadále podporovat. Marie Kousalíková, starostka Městské části Praha 6 a předsedkyně výboru pro výchovu a vzdělávání pražského zastupitelstva ocenila všechny studenty, kteří se na přípravě této jedinečné akce podíleli.

Veletrh připravil v rámci volitelného předmětu fiktivní firma - tým tvořený studenty čtvrtých ročníků Obchodní akademie Heroldovy sady v Praze 10.

Projekt slouží k aplikaci poznatků z odborných předmětů nabytých v době studia v oblasti ekonomiky, práva, účetnictví, obchodní korespondence i angličtiny. Aby si studenti vyzkoušeli fungování firmy v praxi, jsou v rámci fiktivního řízení vystaveni stejnému pracovnímu nátlaku jako v reálném životě. Fungování firmy nezáleží pouze na aplikaci praktických a teoretických dovedností studenta, avšak musí využít i schopnost komunikace s médii, zahraničními ambasádami, státními úřady, ministerstvem školství, Národním ústavem odborného vzdělávání, Centrem fiktivních firem i s tuzemskými a zahraničními školami.

Vyvrcholením celého procesu příprav v rámci volitelného předmětu Fiktivní firma je samotný veletrh, kde se mladí a perspektivní ekonomové z celé Evropy setkávají nejen za účelem zdokonalení svých praktických dovedností a propagace svojí firmy, avšak i za poznáním ostatních kultur a nových míst, objevením nových přátelství a získáním nových zkušeností.  Během tří dnů konání veletrhu panuje obvykle atmosféra plná rivality i touhy vyhrát, která se stává motorem pro překonávání vlastních limitů a hranic. Každoročně je totiž vyhlašováno několik soutěží o hodnotné ceny, kterých se jednotlivé fiktivní firmy mohou zúčastnit. V letošním ročníku se jedná o soutěže o nejlepší reklamní spot, nejlepší katalog a stánek. V těchto soutěžích jsou firmy hodnoceny odděleně, tedy tuzemské a zahraniční. Firma, která dosáhne nejvyššího součtu bodů ze všech soutěží, získává nejvyšší cenu - titul absolutního vítěze. Volné chvilky vyplňuje bohatý a oblastně pestrý kulturní program, který se skládá z vystoupení a prezentací účastníků, vystoupení členů jednotlivých společností či poutavých představení a exhibicí. 

Letošního ročníku se účastní 185 studentských firem ze 16 států Evropy: Albánie, Bulharsko, Belgie, České republiky, Itálie, Chorvatska, Litvy, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Rumunska, Ruska, Slovenska, Švédska a Velká Británie.

Veletrh fiktivních firem se díky své kvalitě, tradici, profesionalitě a přátelskému prostředí zapsal na seznam prestižních mezinárodních událostí podporujících a rozvíjejících vzdělávání mladých lidí, kteří se opakovaně vracejí, aby prohloubili svoje znalosti a zkušenosti v oblasti podnikání a ekonomiky. Veletrhu se dostává veliké podpory, a tedy i nad letošním ročníkem jako v letech předchozích převzalo záštitu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, dále pak radní hlavního města Prahy Aleksandra Udženija a Velvyslanectví USA v Praze.

Dálší zprávy z Prahy naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…