Praha: Nová vyhláška zrychlí stavbu bytových domů i důležitých komunikací

06.05.2019 14:49

Hlavní město Praha chce zrychlit výstavbu bytových domů, důležitých staveb dopravní infrastruktury a dalších staveb, které svým rozsahem mají celoměstský význam. Umožní to nová vyhláška o změně Statutu, kterou připravila pražská radní pro legislativu a podpora bydlení Hana Kordová Marvanová.

Praha: Nová vyhláška zrychlí stavbu bytových domů i důležitých komunikací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„V současné době v Praze máme dvaadvacet obecních stavebních úřadů v každé městské části 1-22. Magistrát má oproti městským částem lepší předpoklady ke koordinaci a posouzení vzájemných účinků staveb, které mají vliv na širší území hlavního města,“ vysvětluje radní Hana Kordová Marvanová.

„Cílem vyhlášky je zrychlit povolování staveb s celoměstským významem, a to v případech, že se jedná o stavbu s hrubou podlažní plochou větší než čtyři tisíce metrů čtverečních nebo dopravní infrastrukturu, na kterou se vztahuje zákon č. 416/2008 Sb., o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Zrychlení docílíme přesunem rozhodování, které bude v prvním stupni v kompetenci právě Magistrátu hlavního města Prahy. V ostatních případech zůstane povolování staveb u stavebních úřadů městských částí,“ popisuje dále Kordová Marvanová.

To, že je centralizace rozhodování pod jeden zastřešující úřad nebo odbor výhodná, potvrzuje i Analýza „Zkvalitnění systémů a procesů povolování nové výstavby v Praze: Dostupnost bydlení“, kterou zpracovaly v dubnu 2019 České vysoké učení technické v Praze a Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Analýza uvádí, že dnes v Praze dochází k setrvalému poklesu ve všech segmentech bytové výstavby od roku 2008. Podle Analýzy se tak metropole dostává na úroveň poloviny 90. let, kdy ale docházelo k masivnímu odlivu obyvatelstva do Středočeského kraje, privatizaci bytového fondu a restitucím majetku.

Z Analýzy vyplývá, že pokud tento centrální úřad v Praze převezme rozhodování pro stavby většího rozsahu, může disponovat větším množstvím odborných pracovníků a zároveň může koncentrovat a sjednotit způsoby rozhodování v Praze tak, aby byly procesy do jisté míry standardizovány.

Návrh vyhlášky o změně Statutu byl v rámci připomínkového řízení odeslán k vyjádření městským částem a odborům Magistrátu hl. m. Prahy. Poté by měl být projednán ve výborech a v Radě hl. m. Prahy. Vyhlášku by mělo na závěr schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…