Šternberk: Město přijímá nabídky na využití opraveného altánu v parku

16.05.2019 6:32

Jak jsme již nedávno veřejnost informovali, město Šternberk v současnosti dokončuje realizaci obnovy altánu v Tyršových sadech.

Šternberk: Město přijímá nabídky na využití opraveného altánu v parku
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

V této souvislosti je aktuálně zveřejněna výzva pro podávání nabídek na užívání této stavby. Bližší informace k podávání nabídek, které se přijímají do 30.06.2019, naleznete na úřední desce městského úřadu zde. Došlé nabídky pak vyhodnotí na své schůzi Rada města Šternberka.

Altán byl prohlášen za kulturní památku rozhodnutím Ministerstva kultury ČR ze dne 08.04.2015. V ústředním seznamu kulturních památek je evidován pod rej. č. 105617.

Altán je cihelný objekt, s částečně kamennými a betonovými základy, umístěný v horní části parkově upravených Tyršových sadů v mírně svažitém terénu. Hlavní část altánu tvoří místnost na čtvercovém půdorysu krytá plechovou jehlancovou střechou, ke které z jižní strany přiléhá obdélná veranda s plochou střechou nesenou jedním sloupkem. Na přechodu verandy a objektu vybíhá ze zadní fasády komolý komín. Kolem celého objektu obíhá korunní římsa, která se hladce vyklání z těla stavby, přerušená pouze v místě komínového tělesa.

Hlavní vstup s rovným nadpražím a vyplněný dvoukřídlými dveřmi, chráněnými z vnějšku nůžkovou shrnovací mříží, je situovaný na západní fasádě. Vedou k němu tři půlkruhové schody. Po obou stranách dveří se nachází po jednom čtvercovém oknu, umístěnými až na samá nároží budovy a vylamujícími se šípovitým způsobem z těla stavby. Podobné řešení nese i levá boční fasáda, kterou člení tři okenní otvory. Další vstupní otvor zpřístupňuje verandu. Z místnosti je zpřístupněn malý sklep umístěný mimo budovu při východní fasádě.

Poté, co bylo rozhodnuto o zápisu objektu na seznam nemovitých kulturních památek, začalo město Šternberk pracovat na přípravě obnovy altánu. Přípravné práce byly zahájeny zpracováním statického posudku a zadáním projektové dokumentace na jeho obnovu. Vlastní oprava altánu byla rozdělena do několika etap. Po statickém zajištění objektu v roce 2017 následovaly až do dnešních dnů veškeré stavební, klempířské a restaurátorské práce, včetně úpravy okolního terénu. Kubistická stavba je po rekonstrukci ve večerních hodinách nasvícena tak, aby se stala dominantou Tyršových sadů.

Opravu altánu realizovaly místní firmy: masparti, s. r. o. (projektová dokumentace, dozor), Světnický, s. r. o. (statické zajištění objektu), Karel Zelinka (stavební práce), Ondrej Barna (restaurátorské práce), Krejčí Building 4 you, s. r. o. (opravy klempířských prvků).

Investorem opravy bylo město Šternberk, celkové náklady rekonstrukce činí částku převyšující 1.500.000 Kč zaplacenou z rozpočtu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…