Velvyslanec Kanady v Liberci představil nové příležitosti pro obchodní spolupráci a vyzval primátora na stolní tenis

29.02.2016 12:50

Vzácnou návštěvu přivítal v pátek 19. února na liberecké radnici primátor Tibor Batthyány. Do krajského města zavítal velvyslanec Kanady v České republice Otto Jelinek.

Velvyslanec Kanady v Liberci představil nové příležitosti pro obchodní spolupráci a vyzval primátora na stolní tenis
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Tématem zdvořilostní návštěvy byly investice kanadských firem v ČR, novinky pro turisty cestující do Kanady a řeč přišla krátce i na uprchlickou krizi nebo společný zájem - stolní tenis.

„Navštěvuji jednotlivé regiony, protože věřím, že Česká republika je víc než jen Praha,“ řekl v úvodu setkání velvyslanec s českým původem. Z republiky odešla rodina Jelinkova po roce 1948, když jim byla zestátněna továrna na korkové a hliníkové zátky. Po ročním pobytu ve Švýcarsku zvolili cestu do Kanady. Jako kanadský velvyslanec působí v Česku od srpna 2013. Jedna z prvních věcí, kterou ve funkci v témže roce zařídil, bylo zrušení vízové povinnosti pro české občany.

Velvyslanec primátora informoval o nové vstupní podmínce, která se týká všech cestovatelů, kteří do Kanady míří letecky a nemají vízovou povinnost. Turisté budou muset mít od 15. března před nástupem do letadla vyřízenou elektronickou registraci - eTA (Electronic Travel Authorization). Vyřízení registrace eTa stojí sedm kanadských dolarů (cca 123 Kč) a obvykle bývá schválena obratem.

Primátor si s Otto Jelinkem povídal také o nových obchodních příležitostech, které České republice přinese smlouva mezi Kanadou a Evropskou unií s názvem Komplexní hospodářská a obchodní komora (CETA). Pracovat se na ní začalo již v roce 2009. „Jsem optimista, ale už jsem přestával věřit, že smlouvu někdy dokončíme. Nakonec se to podařilo a ještě letos chceme smlouvu implementovat,“ uvedl Otto Jelinek.

Smlouva podle něj pomůže zejména exportním zemím, jako je právě Česká republika. Okamžitě zruší většinu celních tarifů, umožní sjednotit normy pro vývoz a dovoz, usnadní mobilitu pracovníků mezi Kanadou a zeměmi EU a zajistí firmám přístup k veřejným zakázkám. „To firmám usnadní obchodní spolupráci a přinese obrovské možnosti. A když se firmy včas připraví, budou mít výhodu,“ upozornil velvyslanec a zajímal se o zaměstnanost a rozvoj na Liberecku.

„Zahraniční investory město samozřejmě vítá. S tím souvisí i hledání vhodných rozvojových ploch na území Liberce. S nezaměstnaností je na tom Liberec lépe, což se ale nedá říct o jiných oblastech regionu, typickým příkladem je Frýdlantsko. Na vině je především nevyhovující dopravní infrastruktura. Dopravní spojení je pro investory důležitým vodítkem. Přitom můžeme těžit z potenciálu blízkosti hranic s Německem a Polskem,“ zdůraznil primátor Tibor Batthyány.

V závěru návštěvy se velvyslanec s primátorem pobavil o stolním tenise, který oba rádi hrají. „I když jsem dvakrát starší, stejně bych vás v ping - pongu porazil,“ vybídl velvyslanec primátora ke společnému zápasu. Primátor výzvu s potěšením přijal. Otto Jelinek má ke sportu blízko. Spolu se sestrou tvořili krasobruslařskou dvojici a v roce 1962 získali v Praze titul mistrů světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…