Bartošek (KDU-ČSL): Babišova vláda nechrání lidi v nouzi

15.07.2019 10:46

Babišova vláda předložila Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona, týkající se zvýšení daní pro pojišťovny a hazardní průmysl.

Bartošek (KDU-ČSL): Babišova vláda nechrání lidi v nouzi
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

Tento bod byl v rámci schůze zařazen před návrh, týkající se oddlužení dětí. K tomuto bodu vystoupil v rozpravě jihočeský poslanec za KDU-ČSL Jan Bartošek a nešetřil kritikou.

„Vládu zajímá zdražování života v ČR, nikoliv pomoc lidem v nouzi. Každý vládní návrh prochází řádným připomínkovým řízením, aby mohly být vzneseny námitky a jednotlivá ministerstva je mohla zapracovat. Vláda navrhuje zvýšení daní hazardnímu průmyslu a neproběhla přitom analýza dopadů na podnikatelské prostředí. Vypořádány nebyly ani kritické připomínky ze strany ČNB,“ upozornil Bartošek. „Neziskové organizace, věnující se prevenci a léčbě lidí se závislostí, nemají dostatek finančních prostředků pro svou činnost a vláda je nijak nepodporuje. Tabulkové platy se zvedly, ale těmto organizacím se žádné peníze nepřidaly. Několik let platný zákon o hazardních hrách zavádí tzv. adiktologické brzdy, které vláda nebyla schopna nijak uvést v život. Není registr hráčů, nebrání se lidem závislým na gamblingu v hraní, nevybudovala se stopka pro neplatiče alimentů. Přitom se vymýšlí zálohované výživné. Proč se nejde cestou, která je už k dispozici? Kde jsou peníze na prevenci? Finanční posílení neziskového sektoru?,“ ptá se rozhořčeně Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

„Místo toho vláda zvyšuje daně z hazardu. Závislý si peníze vždy najde, a to bohužel i nelegální cestou. Vyšší zdanění hazardu proto nic neřeší a není žádnou prevencí. V připomínkovém řízení zákon o hazardních hrách, který usnadňuje se registrace hráčů v online prostoru. Stačí kopie dokladů, není nutná fyzická registrace. Vláda jde zvedáním daní naproti hazardu a zároveň zvyšuje jeho zvyšuje dostupnost, zejména pro mladistvé,“ zdůrazňuje Bartošek, který v oblasti protidrogové prevence v minulosti 12 let pracoval. Dodává však také, že vláda přesto nezdanila více hraní na klasických „bednách“, kde zůstává 35% sazba daně. „Přitom tyto automaty jsou nejsnáze dostupné, a to i v sociálně vyloučených lokalitách. Neotevírají se tu dveře černému průmyslu? To by studie dopadů na podnikatelské prostředí odhalila, ale ta neproběhla,“ podotýká Bartošek. Vláda si dle jeho názoru jen bere peníze, kde se dá, tentokrát od pojišťoven a hazardního průmyslu, ale reálné problémy lidí a jejich řešení jí nezajímají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.