Bašta (SPD): Historie se rýmuje

29.06.2022 7:37

Tento postřeh se připisuje americkému spisovateli Marku Twainovi. Vzpomněl jsem si na něj, když jsem sledoval českou politickou scénu v posledních týdnech před začátkem českého Předsednictví Evropské unie.

Bašta (SPD): Historie se rýmuje
Foto: archiv poslance
Popisek: poslanec SPD Jaroslav Bašta

Za 18 let našeho členství je to již podruhé, kdy se česká vláda musí vypořádat s tímto dosti náročným úkolem. V roce 2009 při naší premiéře bychom našli prvé shodné rýmy. Předsedou vlády byl tehdy Mirek Topolánek z ODS a prvním úkolem našeho půlročního vedení EU bylo moderování plynové války mezi Ruskou federací a Ukrajinou, která začala hned po prvním lednu.

Musím ocenit, že tento úkol česká vláda zvládla se ctí. Záhy se však projevila její vnitřní slabost – po osmi letech hegemonie ČSSD šlo o pravicovou vládu, která se opírala o křehkou většinu ve Sněmovně a již před polovinou evropského předsednictví překvapivě neustála celkem náhodné hlasování o nedůvěře. Vše tenkrát směřovalo k předčasným volbám, které se však po překvapivém zásahu Ústavního soudu nekonaly. V roce 2010 sice volby vyhrála sociální demokracie, ale pravicová koalice v čele s ODS získala 118 mandátů a premiérem se stal Petr Nečas. Přes tuto drtivou převahu nedovládl až do konce čtyřletého období a jeho vláda padla po zásahu protikorupční policie v červnu 2013.

Do veršů tohoto Twainova sonetu pak hezky zapadají parlamentní volby z podzimu loňského roku, v níž sice nejvíce hlasů voličů obdrželo hnutí ANO bývalého premiéra A. Babiše, ale Pětikoalice v čele s ODS po překvapivém výnosu Ústavního soudu získalo 108 mandátů, Petr Fiala se tak po osmi letech stal premiérem pravicové vlády. V únoru letošního roku začala po vpádu ruských ozbrojených sil válka mezi Ruskou federací a Ukrajinou. Válka opravdová, v níž paradoxně zemní plyn teče přes Ukrajinu bez problémů. Zkrátka rýmy se hezky poskládaly.

Veršování paní Historie nepostrádá ironii, takže spektakulární zásah protikorupční policie přišel znovu v červnu jako před devíti lety, a tentokrát postihl druhou nejsilnější politickou stranu STAN, jejíž předseda je ministrem vnitra. Obávám se, že poslední sloku sonetu o pádu další české pravicové vlády si přečteme už v září nebo v říjnu ještě před koncem českého předsednictví EU.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.