Bělobrádek (KDU-ČSL): Demokracie rozhodně není tyranie většiny

26.05.2021 23:18

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 26. května k návrhu na volbu členů Rady České televize.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Demokracie rozhodně není tyranie většiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, já zareaguji krátce na pana kolegu Juchelku. Demokracie rozhodně není tyranie většiny.

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí

Demokracie je něco úplně jiného a už díky tomu, už díky tomu zakladatelé, otcové zakladatelé americké demokracie právě jednoznačně říkali, že demokracie není tyranie většiny. To je první věc.

Druhá věc je, že legitimní je používat všech legálních nástrojů, i těch legitimních a je běžné, že se jich využívá. To není první obstrukce. A když už tady hovoříte o manipulacích, o lžích a podobně, myslím si, že to je zbytečné, ale pokud, tak si nejdřív svého předsedu, svého šéfa srovnejte. On je prokazatelný lhář, on tady řval, že tady sedí zloději a nikdy je neřekl, nikdy neřekl, kdo jsou ti zloději. Takže nejdřív si zameťte před vlastním prahem, než tady někoho budete tímhle způsobem urážet. Myslím si, že to je zbytečné. Já myslím, že to pan kolega Bartošek řekl poměrně jasně. Tady jde přece o to, že jsou tady otázky. Vy si myslíte, že se vyřešily, my si myslíme, že se nevyřešily. Je to samozřejmě otázka střetu jednotlivých názorů a je to zcela v pořádku. A myslím si, že není potřeba ani do toho potom dávat takové emoce. Myslím si, že tady k tomu patří, abychom se bavili racionálně a skutečně používali argumentů a neútočili jeden na druhého. Je to myslím úplně zbytečné. Já vím, že k tomu politickému stylu především vašeho pana šéfa to patří. Já to respektuji, ale úplně se mně to nebude - nepokřikujte tady na mě, nejsme v židovské škole, ale i tohle hovoří o tom, jak to bylo. To znamená ano, já jsem s ním byl v té vládě a už do ní nechci, protože ta zkušenost je naprosto katastrofální.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…