Bezecný (KDU-ČSL): Když levá neví, co dělá pravá…

08.05.2020 11:17

Voda v podzemí ubývá. Méně dešťů není jediná příčina. Příčinou, kterou máme plně ve svých rukách, je nahrazení rostlinného pokryvu půdy asfaltem. Růst HDP je v tomto případě hodně zavádějící kritérium bohatství.

Bezecný (KDU-ČSL): Když levá neví, co dělá pravá…
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Hlasy praktiků i teoretiků jsou ve shodě. Ubývá podzemní vody.

Nelze se divit. Závlahy, na vodu náročné monokultury, rostoucí spotřeba domácností, zemědělství i průmyslu, bazény, zahrádky….Jistěže se to musí projevit. Žádný oběd není zadarmo.

A zvláště když děláme vše proto, aby vody bylo ještě méně.

Pěkný příklad z Prostějovska (z mých jarních minivandrů kolem Velkého Kosíře). Mezi říčkami Romží a Hloučelou při příjezdu do Prostějova bývalo pole. I letos tam ještě pole je, ale rozseknuto nově budovanou silnicí přetínající ornou půdu mezi silnicí na Kostelec a prostějovskou nákupní zónou. Kolik asi padne za oběť hektarů půdy? Kolik padne za oběť plochy, která mohla nasávat dešťovou vodu? Už nebude. Voda se odpaří na asfaltu.

Vláda chce podpořit tzv. „boj se suchem“ dalšími miliardami. Při vší úctě k našim vědeckým kapacitám to bude marná investice.

Není-li se kde vsakovat, tak se prostě nevsákne.

Stejná vláda chce podpořit další rozvoj dopravní infrastruktury. Tímto krokem podpoří také vyprahlost podzemních rezervoárů vody. Nelze mít všechno. Buď je prostor, kde se voda vsákne nebo je tento prostor zalit asfaltem a voda se odpaří do vzduchu.

Jakže zní ta oblíbená fráze některých politiků – myslet na příští generace? Tak na ně myslete a rozhodněte se, jestli jim dáte vyprahlou krajinu zalitou asfaltem nebo krajinu zelenající se lesy a polnostmi s dostatkem vody v podzemí.

Obě varianty možné nejsou a nezmění to ani nejšpičkovější věda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…