Bezecný (KDU-ČSL): Krokodýlí slzy Američanů

07.03.2024 7:05

Americká vláda vyhlásila další sankce na některé představitele Zimbabwe, včetně prezidenta Mnangagwy. škoda, že to byli její předchůdci, kdo pomohl despotickému režimu černé většiny vzniknout.

Bezecný (KDU-ČSL): Krokodýlí slzy Američanů
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

 Nadále jsme svědky hrubého porušování politických, ekonomických a občanských práv, uvedl v prohlášení Bílý dům.

Omezování občanské společnosti a tvrdé restrikce uvalené na politické aktivity znemožňují naplňování základních občanských svobod, zatímco jejich strůjci, včetně představitelů vlády, vyvádějí veřejné zdroje pro využití k soukromým účelům, uvádí dále tiskové prohlášení Washingtonu.

Tyto nedovolené aktivity podporují a upevňují globální zločinnost spočívající v úplatkářství, pašování a praní špinavých peněz což vede k dalším zbídačování občanů v Zimbabwe, jižní Africe a dalších částech světa, uvádí se dále v prohlášení, odůvodňujícím uvalení dalších restrikcí na některé představitele současného zimbabwského režimu.

Nuž, dobře se to čte, ale smutek se vkrádá na duší.

Nebyli jste to vy, pánové a dámy ve Washingtonu a Londýně, kdo pomohl odstranit demokratické a lidská práva dodržující režimy Iana Smithe a Abela Muzorewy v Rhodesii sedmdesátých let? Nebyli jste to vy, kdo rozbil jednu z mála prosperujících ekonomik na africkém kontinentě? Nebyli jste to vy, kdo svým tlakem umetl cestu k téměř čtyřicetileté kruté diktatuře Roberta Mugabeho?

Jak sejete, tak sklízíte. Neb  jste to zase vy, kdo nese plnou odpovědnost za vypuzení Jižní Afriky ze společenství demokratických zemí západu a obrácení jejího pohledu k Putinově Rusku a k podpoře teroristického režimu v Gaze. Ano, ano, pánové a dámy politiky Washingtonu a Londýna. Verwoerd, Vorster nebo Botha, ba ani de Clerk, Mandela nebo Mbeki by se jistě k proruským imperiálním postojům nesnížili. Tito pánové znali hodnoty civilizovaného světa a v těžkém prostředí africké krutosti a brutality je dokázali po generace bránit.

Krokodýlí slzy americké administrativy dnes už ničemu nepomohou neb Mugabeův Krokodýl Mnangagwa zalehl řečiště mohutné Zambezi, vyhnal opoziční konkurenty a brzká změna není na obzoru.  Alespoň tedy v Zimbabwe. Jižní Afriku čekají volby v květnu a zdá se, že ve srovnání se Zimbabwe by přece jen mohly být svobodnější, je-li možné tak mluvit o zemi, kde za posledních deset let bylo v různých předvolebních kláních zabito kolem 150 kandidátů a politických funkcionářů. Byť sice podle průzkumů vládnoucí bývalí revolucionáři Afrického národního kongresu ztrácejí, na nový vítr změn si asi ještě počkáme.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ivo Bezecný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…