Zdechovský (KDU-ČSL): OSN patří na smetiště dějin

26.08.2022 10:06

Europoslanec Tomáš Zdechovský uvažuje o zkostnatělosti OSN. Nemyslím si, že je zkostnatělá, ale už dlouhá léta je nefunkční a zbytečná.

Zdechovský (KDU-ČSL): OSN patří na smetiště dějin
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

 Neplnění svého poslání dostala tzv. OSN do vínku hned od svého vzniku. Krátce po jejím založení žádal tehdejší ministerský předseda Jihoafrické unie Jan Christian Smuts o přičlenění mandátního území Jihozápadní Afriky jako reliktu bývalé německé kolonie k území Unie. OSN žádost zamítla. Problém správy území se pak táhl díky tzv. OSN až do vyhlášení nezávislého státu Namibie v roce 1990. A nevyřešila ho tzv. OSN. Vyřešila ho vstřícná politika premiéra de Klerka.

A vzpomeňme další zásahy tzv. OSN třeba v období konžské krize, její aktivity ve svobodném státu Katanga na počátku 60. let minulého století nebo o něco později zasévání zmatků v období biaferské krize v Nigérii.

Vzpomenout můžeme také na její hrozby jediné tehdejší africké demokracii Rhodesii a uvalení sankcí na tuto zemi.

To jsou jen nepatrné střípečky z činnosti organizace, která nejenže dávno neplní svoji roli diplomatického kolbiště k urovnávání sporů mezi státy a národy, ale která svou činností tyto spory od počátku svého fungování ještě prohlubuje a rozdmýchává.

Jak by také mohla tzv. OSN k něčemu dobrému přispět, když má na její půdě stejnou váhu hlas Spojených států a třeba Běloruska?

Vezmeme-li v úvahu, že většině tzv. trvale rozvojových zemí – přestaňme je už konečně jakkoliv podporovat- je svým zřízením a způsobem vlády Rusko bližší než současná Ukrajina, pak se nelze divit, že u nich nacházejí silná slova z ruské strany pozitivní odezvu. A je jedno, na kterou z demokracií ruský šíp zamíří.

Tzv. OSN si zaslouží naprostou ignoranci, neboť její místo je už dávno na smetišti dějin.

Převzato z profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ivo Bezecný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.