ČSSD: Senát schválil novelu zákona o nemocenském pojištění

19.08.2021 11:53

Senát projednal novelu zákona z pera poslanců ČSSD o nemocenském pojištění, která upravuje podmínky pro čerpání příspěvku při ošetřovném, dlouhodobém ošetřovném a otcovské dovolené (poporodní péče). Novela byla schválena a poslána na podpis k prezidentu republiky.

ČSSD: Senát schválil novelu zákona o nemocenském pojištění
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Cílem novely je ulehčit situaci rodinám, které se chtějí postarat doma o své těžce, nebo dokonce smrtelně nemocné členy rodiny. Kromě toho zajišťuje právo čerpat otcovskou dovolenou, podporu na poporodní péči i tatínkům, jejichž novorozené děti musí zůstat po porodu delší čas v nemocnici.

„Otcovská dovolená a dlouhodobé ošetřovné byly do nemocenského pojištění zavedeny na návrh sociální demokracie již v roce 2018,“ připomíná místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Alena Gajdušková (ČSSD) a pokračuje: „Ošetřovné je ustanovení platící desítky let. Praxe však ukázala, že je třeba upravit některé podmínky pro čerpání těchto dávek tak, aby na ně dosáhli všichni, kteří se chtějí doma postarat o své blízké.“

Zásadní a velmi důležitou změnou je zrušení podmínky, kdy ošetřující a ošetřovaná osoba nyní pro čerpání dlouhodobého ošetřovného musejí žít ve společné domácnosti. Dále byly schváleny následující změny:

  • U dlouhodobého ošetřovného: zkrácení doby pobytu v zařízení lůžkové péče jako podmínky nároku na dávku ze sedmi na čtyři kalendářní dny, zavedení možnosti požádat o vydání rozhodnutí o vzniku potřeby dlouhodobé péče do 8 dnů po skončení hospitalizace, zrušení podmínky hospitalizace pro poskytnutí dlouhodobého ošetřovného v případě péče o osoby v terminálním stádiu onemocnění.
     
  • U otcovské dovolené se prodlužuje období, v němž může být dávka poskytována, v případě, když bylo dítě hospitalizováno v období prvních šesti týdnů života. Celkově se také otcovská se prodlužuje na 2 týdny.

„Změny v dlouhodobém ošetřovném se týkají také lidí, kteří jsou v závěrečné fázi svého života. Je v zájmu nás všech, aby tito lidé mohli být, pokud možno, v domácím prostředí a v kruhu své rodiny,“ uzavírá ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová. 

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…