ČSSD varuje před kolapsem Liberty Ostrava. Premiér Fiala musí okamžitě jednat!

18.12.2023 12:12 | Tisková zpráva

Česká suverenita sociální demokracie (ČSSD) s nelibostí sleduje situaci kolem kunčické huti Liberty Ostrava.

ČSSD varuje před kolapsem Liberty Ostrava. Premiér Fiala musí okamžitě jednat!
Foto: ČSSD
Popisek: Česká suverenita sociální demokracie - logo

„Přímo od zaměstnanců huti, a skrze mediální zprávy, dostáváme velmi zarážející informace. Ohroženo je 20 000 pracovních míst, což zahrnuje 6000 zaměstnanců přímo v huti a dalších 14 000 v přidružených firmách na Ostravsku. Máme vážné obavy o budoucnost huti a pracovní místa v regionu. Je neuvěřitelné, kam až to nechala zajít vláda premiéra Fialy. Díky neřešení energetické krize nás pravděpodobně čeká uzavření jednoho z největších podniků. A to vláda říkala, že nenechá nikoho padnout. Toto nás velice pohoršuje a rozčiluje,“ uvedl Petr Gawlas, předseda krajské organizace ČSSD a bývalý senátor.

Pravděpodobnost pádu Liberty Ostrava rapidně narůstá, což by mělo fatální následky pro region, kde mnoho firem a subdodavatelů je závislých právě na prosperující huti Liberty. Odbory již od počátku upozorňovaly na rizika, spojená s převzetím huti právě skupinou Liberty, a jen pod tlakem situace nakonec souhlasily. Evropská komise v roce 2019 sice transakci schválila, ale nyní je zřejmé, že obavy byly oprávněné.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43766 lidí

„Přiznám se, že jsem nepochopil páteční návštěvu ministra financí Stanjury (ODS) a ministra práce a sociálních věcí Jurečky (KDU-ČSL) u primátora v Ostravě. Vláda se k problému staví nezodpovědně. Ministerstvo financí a ministerstvo práce nevyřešilo vůbec nic. Jurečka jen nabídl mobilní úřad práce pro vystrašné zaměstnance. To je nepřijatelné. Tato vláda, a bohužel ani předchozí Babišova vláda, situaci nebrala vážně. Energetická krize je skutečností, a očekáváme, že premiér Fiala a ministr průmyslu Síkela přijmou razantní kroky. Je nezbytné vyvíjet tlak na současného majitele Guptu, který firmu evidentně neřídí dobře, a hledat strategického investora, který může podnik zachránit. Vláda by měla okamžitě přehodnotit svou energetickou politiku, neboť její neschopnost ničí nejen hutě v Ostravě, ale i další firmy po celé zemi," zdůraznil Jiří Paroubek, bývalý premiér České republiky.

Jiří Paroubek, který nedávno osobně navštívil Ostravu, varuje, že situace v huti Liberty Ostrava postupně eskaluje. ČSSD naléhá na premiéra Fialu, aby neprodleně přijal rozhodné opatření a zajistil budoucnost těchto pracovních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

4:32 Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře paliativní péče.