Černochová (ODS): Stydím se, že lidé jako Okamura jsou součástí parlamentu

03.07.2015 13:58

„Domnívám se, že s veřejností je třeba vést dialog, aby nepodléhala vlivu extrémistů a nacionalistů,“ říká poslankyně a členka výboru pro obranu Jana Černochová (ODS), která ostře odsoudila včerejší demonstraci proti imigrantům. Sama se přitom na počátku roku zúčastnila shromážděná iniciativy Islám v ČR nechceme, za což ji odsuzovali i někteří její straničtí kolegové.

Černochová (ODS): Stydím se, že lidé jako Okamura jsou součástí parlamentu
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

Vnímáte středeční demonstraci Strany přímé demokracie jako projev extrémismu?

Podle mého názoru se zcela jednoznačně nejednalo o standardní demonstraci, která by patřila do demokratické společnosti. Ano, vnímám tuto akci jako extrémistickou a hanebnou. Stydím se za to, že lidé jako Tomio Okamura jsou součástí našeho parlamentu. Myslím si, že o otázce imigrační krize a s ní souvisejících problémech je třeba vést otevřenou a věcnou veřejnou debatu. Nikdo mě nemůže podezírat z toho, že bych byla zastáncem otevření hranic a relokací přistěhovalců podle kvót stanovených Bruselem. Akce podobného typu ale kritériím věcné veřejné diskuse neodpovídají ani omylem a spíše jí škodí.

Kde jsou podle vás hranice hájení národních zájmů a xenofobie?

Podle mě neexistují jednoznačná objektivní měřítka, nicméně tím nejdůležitějším vodítkem je zákon, který fakticky xenofobii řadí do kategorie trestných činů. Při hledání těchto mantinelů bych se tedy řídila především zákonem. A pokud jde o tuto demonstraci, ta nemá s hájením národních zájmů vůbec nic společného. Naopak dle mého názoru směřuje spíše proti nim, neboť se snaží současnou situaci vyhrotit víc, než je třeba, a usiluje o vyvolání nepokoje ve společnosti.

V lednu jste se zúčastnila sama jedné z "akcí proti islámu“, proč?

Této akce jsem se zúčastnila především proto, že jsem jako zákonodárce a volený zástupce veřejnosti cítila potřebu vyslechnout si názory občanů, jejich obavy či znepokojení. Akce se konala záhy po teroristickém útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo a bylo zjevné, že primárně je protestem proti extrémistickým náboženským projevům a proti islamismu. Navíc neměla charakter akce vyzývající k nenávisti či nesnášenlivosti ve společnosti. Myslím si, že demonstrace SPD byla v tomto ohledu diametrálně odlišná. Domnívám se, že s veřejností je třeba vést dialog právě proto, aby nepodléhala vlivu extrémistů a nacionalistů.

Měla podle vás včera policie zasáhnout - alespoň proti těm z demonstrantů nesoucím šibenice a vykřikujícím věty o "vraždách a popravách"?

Nebyla jsem na té demonstraci osobně přítomna, tedy nedovedu úplně posoudit, jak mohla policie vnímat situaci přímo na místě. Nicméně z fotografií, záběrů a informací, které jsem zaznamenala v médiích, situaci posuzuji tak, že zde zřejmě došlo k porušení zákona a bylo by možné to klasifikovat jako veřejné podněcování k nenávisti vůči určité skupině osob. Užití šibenic, byť symbolické, hrozby smrtí politickým představitelům, to skutečně do civilizované společnosti nepatří a lidé, kteří něco takového podporují, nejsou lidé, ale nebezpeční fanatici.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.